Annons
Annons

Misstankar om allvarliga biverkningar av HPV-vaccin

Nu kommer allt fler rapporter om att vaccinet som ska skydda unga kvinnor mot livmoderhalscancer riskerar ge dem sällsynta sjukdomar. Nu utreder europeiska läkemedelsmyndigheten det omdebatterade cancervaccinet mot HPV – efter att Danmark och Sverige fått in anmälningar om allvarliga biverkningar.

Redaktionen

16 september, 2015
Misstankar om allvarliga biverkningar av HPV-vaccin
Dela inlägget

Nu kommer allt fler rapporter om att vaccinet som ska skydda unga kvinnor mot livmoderhalscancer riskerar ge dem sällsynta sjukdomar.
Nu utreder europeiska läkemedelsmyndigheten det omdebatterade cancervaccinet – efter att Danmark och Sverige fått in anmälningar om allvarliga biverkningar.

I Sverige misstänks tre unga kvinnor ha drabbats av syndromet POTS efter att ha vaccinerats med HPV-vaccinet Gardasil. Det är de första svenska fallen som anmälts till Läkemedelsverket, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Läs också: Före detta cancerforskare kritisk till vaccinet Gardasil

Misstänkt koppling till sällsynta sjukdomar
I juli beslutade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att utreda huruvida det vaccin som ges till unga flickor som skydd mot livmoderhalscancer kan ge allvarliga biverkningar. Och i synnerhet om det finns kopplingar till två sällsynta sjukdomar: POTS och CRPS.

Läs också: Nu ska fler få ersättning för diagnosen narkolepsi

Många fall av biverkningar i Danmark
Beslutet om utredning togs på begäran av Danmark där fler än 100 fall av misstänkta, allvarliga biverkningar rapporterats sedan 2013. Det gäller framför allt två sällsynta sjukdomar: POTS, som man tror är en autoimmun sjukdom och orsakar stark hjärtklappning när man står upp, yrsel och leder till återkommande svimningar – samt CRPS, som är ett kroniskt och svårt smärttillstånd.

Läs också: Vad säger chefsläkaren om Gardasil?

Svensk hjärtläkare gjorde anmälan
Sjukdomen POTS är ovanlig, ganska nyupptäckt och inte särskilt känd, skriver sr.se.
I augusti anmälde den Gävlebaserade hjärtläkaren Per-Erik Gustafsson att en av hans patienter kan ha fått POTS efter att ha vaccinerats med Gardasil. Läkaren kände inte tidigare till kopplingen till Gardasil.
– Det var egentligen patienten som uppmärksammade mig, för det kom mitt under min semester och när jag kom tillbaka hade patienten sett det här. Och hjälpte mig att läsa på, berättar Per-Erik Gustafsson för Sveriges Radio Ekot.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Gäller även andra vacciner
På svimningsenheten på arytmikliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö arbetar hjärtläkaren Artur Fedorowski. Han är en av få läkare med stor erfarenhet av POTS. Av de över 100 POTS-patienter som svimningsenheten har kontakt med är det enligt honom mellan 20 och 30 procent som har blivit vaccinerade.
Det gäller inte bara med Gardasil, utan även med andra vacciner, till exempel mot svininfluensa.
– Vi saknar fortfarande hårda bevis. Det som vi ser är att vissa patienter har blivit utsatta för vaccination och sedan startar sjukdomen, som är objektivt mätbar. De här hjärtrubbningarna och blodtrycksrubbningarna kan man inte fejka på något sätt. Det är inte subjektiva upplevelser, säger Artur Fedorowski till Ekot.

Läs också: Den vanligaste kritiken mot vaccinationer

Nära halv miljon kvinnor har vaccinerats
EMA anser att vaccinationerna ska fortsätta eftersom nyttan överväger riskerna. I Sverige räknar man med att HPV-vaccin förebygger omkring 100 dödsfall varje år i livmoderhalscancer. Drygt 460 000 svenska kvinnor har hittills vaccinerats.

Läs också: Vaccin, vad innehåller det?

Avböjer intervju
I Sverige heter det vanligaste HPV-vaccinet Gardasil. Det marknadsförs av Sanofi Pasteur vars presskontakt Tobias Cassel avböjt att medverka i en intervju med Ekot. Han skriver däremot i ett mejl till Sveriges Radio att bolaget välkomnar EMA:s undersökning och att ingenting är viktigare för dem än att deras vacciner är säkra.
Cassel skriver vidare att inget samband mellan HPV-vaccin och POTS samt CRPS hittills har kunnat konstateras.

Läs också: Gardasilvaccinet stämt

Sverige inväntar utredningens resultat
De första resultaten från utredningen väntas komma i slutet av 2015 och det svenska Läkemedelsverket avvaktar dessa innan man eventuellt agerar.
Vaccin mot humant papillomvirus, HPV, ingår sedan 2010 i det nationella vaccinationsprogrammet och erbjuds flickor i årskurs fem och sex.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Fotnot: HPV-vaccin beräknas skydda mot 70 procent av de human papillomvirus som orsakar livmoderhalscancer och några andra cancerformer.
Eftersom vaccinet inte skyddar mot alla typer av humant papillomvirus rekommenderas även de som har vaccinerat sig att gå på regelbundna kontroller.
Källa: Sveriges radio

Annons
Annons