Rött vin har länge varit betraktat som något av en hälsodryck. Nu kommer helt nya rön, som säger att antioxidanten resveratrol som finns i rödvin ska kunna bromsa Alzheimers.
Cirka två tredjedelar av dem som drabbas av Alzheimers föds med ett visst protein, ApoE4. Tidigare har man inte vetat på vilket sätt proteinet är inblandat i sjukdomen. I senaste numret av Pnas beskriver forskare vid Buck Institute i USA, i en studie (“Neuroprotective Sirtuin ratio reversed by ApoE4”) hur proteinet samverkar med ett annat protein, SirT1, som i sin tur aktiveras av resveratrol som finns i rödvin. I både odlade nervceller och i celler tagna från patienter såg man att ApoE4 drastiskt minskade nivåerna av av SirT1. Men när nivåerna av SirT1 däremot höjdes minskade cellernas produktion av beta-amyloid och tau-proteiner, två ämnen som är stark förknippade med sjukdomsprocessen vid Alzheimers sjukdom.
”Ett bra steg på vägen”
Maria Ankarcrona, är docent i neurobiologi vid Karolinska institutet och forskar själv inom området. Hon tycker att studiens resultat är spännande.
– Jag tycker att det verkar vara en väldigt intressant studie som i framtiden skulle kunna leda till att man kanske kan utveckla något läkemedel som faktiskt påverkar processen i Alzheimers sjukdom. Det ligger ju långt fram i tiden men det här är ju i alla fall ett bra steg på vägen, säger hon till Ekot.
Finns som kosttillskott
Vill man inte hinka rödvin så finns antioxidanten resveratrol också som kosttillskott. Den finns även i vissa mängder i blåbär, mörk choklad och röda vindruvor.
Av Emma V Larsson