Rökning under graviditet ökar inte bara risken för missfall, för tidig förlossning, plötslig spädbarnsdöd, lägre födelsevikt och ökad risk för astma.
Nu visar en ny studie på över 6 000 barn att rökning under graviditet även rent kemiskt förändrar barnets dna för en lång tid framöver.
– Fostret utsätts delvis för samma effekter som en vuxen rökare, berättar en av forskarna bakom studien.
Att det inte är bra att röka och särskilt inte under sin graviditet kommer knappast som en nyhet för någon. Nu visar ny forskning publicerad i tidskriften American Journal of Human Genetics att rökningen dessutom påverkar barnets dna en lång tid.
► Läs också: Slutat röka? Då pågår det här i din kropp just nu
Fortfarande röker många blivande mödrar
Erik Melén är barnläkare, forskare vid Karolinska institutet och en av dem som står bakom studien:
– Glädjande nog har rökning under graviditeten minskat kraftigt i Sverige under de sista 10–20 åren. Men fortfarande röker för många blivande mammor. Rökning är en av våra mest kända riskfaktorer för sjukdom, men mekanismerna bakom är inte helt kända, säger han till DN.
Får flera tusen förändrade gener
I en ny internationell studie på fler än 6 600 barn studerade forskarna därför hur tidiga miljöfaktorer kan påverka cellernas arvsmassa och genuttryck. Studien visade att nyfödda barn till mammor som rökt under graviditeten hade flera tusen kemiskt förändrade gener, vilket också påverkade genuttrycket.
► Läs också: Förbud mot att röka när barn är passagerare i bilen
Ökad risk för cancer, astma och tillstånd som ADHD
– De gener med starkast koppling till rökning vet vi är involverade i bland annat astma, cancer och neuropsykiatriska sjukdomar. Flera av generna har också en stark koppling till de negativa effekterna vi ser av rökning hos vuxna. Fostret utsätts delvis för samma effekter som en vuxen rökare, berättar Erik Melén.
► Läs också: Ny forskning: Paracetamol ökar risken för ADHD
”Handlar inte om övergående förändringar”
Genförändringarna är alltså inte tillfälliga utan finns kvar när man studerar barn i åttaårsåldern.
– Det handlar inte om övergående förändringar av dna:t. Vi vet sedan tidigare att den kemiska förändringen, metyleringen, av dna delvis styrs av genetiska faktorer, säger Erik Mélen och fortsätter:
– Men nu börjar vi också förstå att miljöfaktorer som tobaksrök och luftföroreningar kan påverka.
Teorin: Negativa effekter av miljöfaktorer kan ärvas över generationer
Tidigare studier har visat att påverkan är så stark att det till och med innebär ökad risk för astma om mormodern eller farmodern var rökare – men inte någon av föräldrarna.
Forskarna tror att de negativa effekterna av miljöfaktorer kan ärvas över generationer, delvis på grund av den kemiska förändringen av dna:t. Men det kvarstår mycket forskning.
► Läs också: Rökning kopplas till schizofreni enligt ny forskning
Nästa steg – att undersöka om förändringen kvarstår i vuxen ålder
De studerade barnen ingår i den svenska Bamse-studien som har följt barn sedan 1994 för att ta reda på hur sjukdomar som astma och allergi utvecklas.
Nästa uppföljningstillfälle kommer de yngsta deltagarna att ha fyllt 22 år. Då är planen att undersöka huruvida den kemiska förändringen i dna:t fortfarande finns kvar i vuxen ålder.
Forskarna kan i dag inte säga om kemiska förändringar ligger bakom utvecklingen av sjukdomar. Även det ses som ett nästa steg i forskningen.
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!