Rökare har förhöjd risk att drabbas av psykoser och schizofreni. Sambandet tycks bero på att nikotin påverkar hjärnans utsöndring av dopamin.
Detta enligt ny brittisk forskning utförd vid King’s college i London.
Tidigare har man ansett att personer med schizofreni är mera benägna att vara rökare. Nu har forskarna i en studie kommit fram till att det tvärtom kan vara så att det är cigarettrökningen som är en som en bidragande faktor till att sjukdomen utvecklas.
Läs också: Optimal mental hälsa med aminosyror
Stor studie
Enligt studien, där forskarteamet har undersökt 15 000 rökare och 273 000 icke-rökare, var 57 procent av schizofrenipatienterna rökare redan innan de utvecklade schizofreni. Personer som haft en första episod av psykos hade en tre gånger högre sannolikhet att vara rökare. Av de personer som utvecklat schizofreni hade rökarna gjort det i medeltal ett år tidigare än icke-rökarna.
– Våra resultat visar ändå att man med allvar ska se på rökning som en möjlig riskfaktor för att utveckla psykos, och inte bara avfärda det som en konsekvens av sjukdomen, säger James MacCabe som ledde undersökningen, i ett pressmeddelande, skriver SvD.
Läs också: Så mycket kostar en rökare sin arbetsgivare
Trolig orsak: Överproduktion av dopamin
Det är i hjärnans dopaminaktivitet som förklaringen till kopplingen mellan rökning och psykos tror ligga.
– Överproduktion av dopamin är den bästa biologiska förklaringen vi har för psykotiska sjukdomar som schizofreni. Det är möjligt att nikotin, genom att öka mängden frigjort dopamin, kan orsaka psykosutveckling, menar Robin Murray, professor i psykiatrisk forskning vid King’s College.
Läs också: L-fenylalanin – en föregångare till dopamin
Annat fokus i tidigare forskning
Tidigare studier på sambandet mellan schizofreni och rökning har framför allt fokuserats på anledningen till att människor med psykos så ofta nyttjar nikotin.
Man har till exempel föreslagit att det kan vara så att de är extra rastlösa eller uttråkade, att rökandet är ett sätt att motarbeta sjukdomssymtom eller sidoeffekter av medicinering. Om det var fallet borde den höga förekomsten av rökning ändå synas först efter att en person faktiskt utvecklat psykos, menar man.
Läs också: Rökning skadar ännu mer än vi tidigare trott
Cannabis inte undersökt än
Forskningsgruppen påtalar att det är svårt att exakt bestämma riktningen för orsak och verkan, samt att studien inte fullt ut har undersökt inverkan från andra kända bidragande substanser till schizofreni, till exempel cannabis. Forskarna understryker också att frågan kräver fortsatta studier – men rekommenderar samtidigt patienter med psykos och schizofreni att se över sina rökvanor.
Läs också: Fysisk inaktivitet lika farligt som rökning
Av Isabelle Hedander