Våra fyrbenta vänners matvanor belastar miljön.
Men det finns flera saker du kan göra för att minska det ekologiska fotavtrycket.
Det är inte bara vi människor som står för klimatutsläppen – även våra husdjur har en påverkan.
Enligt en amerikansk studie går det åt lika mycket energi från animalier, som kött och ägg, till alla hundar och katter i USA som för 62 miljoner människor.
Och miljöpåverkan från foderproduktionen för hundar och katter beräknas i studien motsvara kring 25-30 procent av den totala mänskliga matproduktionen, när det kommer till landanvändning, vatten, fossila bränslen, fosfatanvändning samt biocider.
Läs också: Bli mer klimatsmart du också
Bör räkna ut hur mycket slaktbiprodukter som finns
Sigrid Agenäs, professor vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård vid Sveriges lantbruksuniversitet, poängterar dock att forskarna inte har tagit hänsyn till att hund- och kattmat ofta produceras på råvaror som inte används till livsmedel, och om man skulle tagit med det i beräkningen skulle andelen bli lägre.
Däremot tycker hon att det finns anledning att räkna ut hur mycket slaktbiprodukter det finns att tillgå i Sverige och om dessa skulle
räcka för att försörja vår stora population av hundar och katter.
– Kanske gör hund- och kattfodren istället att det är mindre mängd slaktbiprodukter som eldas upp. Vi tycker oss dock se en ökande trend i att hund- och kattägare efterfrågar foder som inte är gjorda på slaktbiprodukter, och med en sådan utveckling kommer klimatavtrycket av hund- och kattfoder att öka, eftersom det innebär att fler livsmedelsproducerande djur föds upp totalt – för att räcka till både livsmedel och hund- och kattfoder, säger hon.
Läs också: Räkna ut din måltids klimatpåverkan
Äter mer kött per kilo än en människa
Forskarna i den amerikanska studien konstaterar också att djuren i snitt äter mer kött per kilo kroppsvikt än en människa och föreslår att husdjursägare ska ta sitt ansvar och sluta ge sina hundar och katter för mycket mat – men även att vi börjar se oss om efter husdjur som främst har en växtbaserad diet. Sigrid Agenäs håller med.
– Det finns många anledningar att inte ge hundar och katter för mycket mat och många hundar mår utmärkt på ett foder med lägre köttinnehåll än de får. Vill man ha ett husdjur som inte äter kött alls kan man kan se sig om efter en kanin eller varför inte höns eller getter?
Läs också: Husdjur ökar vårt välbefinnande
Välj djurfoder med omsorg
Sigrid Agenäs tycker också att man ska vara lika medveten när man väljer djurfoder som när man väljer sin egen mat, eftersom fodret påverkar både hundens eller kattens hälsa och välmående, men också vilket avtryck de gör på klimatet.
– En mycket stor andel av de hund- och kattfoder som säljs i Sverige är tillverkade i andra länder, inte minst i USA. Svenskt lantbruk, inklusive djurhållning, har bland det lägsta miljö- och klimatavtrycket i världen och vill man som hund- och kattägare minska sitt djurs avtryck är det enklaste sättet att välja ett foder med stor andel svenska råvaror.
Läs också: Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester
En allvarligare klimatbelastning
Man kan också bli mer klimatsmart som hundägare genom att tänka på hur mycket man reser på grund av sin hund och även fundera på hur man reser. Kör man mycket bil på fossila bränslen, till och från jobbet på lunchen för att rasta, till träning och utställningar och liknande så är det en mycket allvarligare klimatbelastning än vad hundfodret är, menar Sigrid Agenäs.
– Ytterligare en aspekt om man vill göra ett så litet klimatavtryck som möjligt är storlek på hund och antalet hundar. Behöver man ha tre hundar som väger 50 kilo var, eller kan man vara lika glad med en mellanstor hund?
Så blir du en mer klimatsmart hundägare
Källa: Tipsen kommer från hundmatsproducenten Doggy
•Köp svenskt!
Köp svenskt foder, det minskar transporter och ökar insynen i produktionen och de ingående råvarorna.
•Välj produkt med omsorg
Välj ett foder som matchar de förutsättningar som din hund eller katt har. Aktivitetsnivå, storlek, ämnesomsättning och kastrering är saker som spelar in. Säkerställ att tillverkaren använder sig av kontrollerade och hållbara råvaror. Välj gärna ett foder med en klimatsmart förpackning, läs på om transporter och se över hur företagen arbetar med förnyelsebar energi och hantering av svinn. Källsortera!
•Köp begagnat
Det finns många sätt att minska miljöpåverkan. Det finns en rad tillbehör som går lika bra att köpa begagnat som nyproducerat. Skålar, koppel och täcken är bara några exempel.
•Inspirera andra
När du själv har läst på och hittat alternativ som fungerar för dig, både när det gäller foder och tillbehör, så sprid ordet vidare. Genom att lära varandra och skapa nya vanor när det kommer till djurägande kan vi tillsammans ta mer ansvar för miljön.
Djurälskare? Här kan du läsa mer om djur!
Av Tina Harr