Annons

Så får du energin tillbaka

Känner du dig trött och orkeslös? Genom att få i dig ett tillskott av den vitaminliknande subsansen Q10 ser du bland annat till att öka energin och stärka ditt immunförsvar. Ta en närmare titt på vad Q10 är för något och vad mer det kan göra för dig.

Redaktionen

17 juni, 2013
Så får du energin tillbaka
Dela inlägget

Känner du dig trött och orkeslös? Genom att få i dig ett tillskott av den vitaminliknande subsansen Q10 ser du bland annat till att öka energin och stärka ditt immunförsvar. Läs vidare vad Q10 är för något och vad mer det kan göra för dig.

Vad är Q10?
Q10 är en naturlig vitaminliknande substans som återfinns i alla kroppens celler. Det är ett coenzym som tillsammans med ett annat enzym svarar för 95 procent av all energiproduktion i kroppen. Mest Q10 finner man i hjärtats, leverns och immunförsvarets celler. Det beror på att dessa organ är involverade i kroppens mest energikrävande processer. Q10 bildas naturligt i kroppen, en bildning som dock avtar med stigande ålder. Det blir därför allt viktigare att tillföra Q10 via kosten och kosttillskott för att bibehålla en normal energinivå.

Kroppens energimetabolism
I alla kroppens celler finns ett litet ”kraftverk” som kallas mitokondrie där cellens energi produceras. Vi tillför kroppen energi genom de kolhydrater, fetter och proteiner vi äter. Q10 omvandlar energin från kolhydrater, fett och protein till kemisk energi som lagras i molekylen ATP. När kroppen sedan behöver energi för tillväxt, muskelaktivitet eller andra energikrävande processer utvinns det från ATP-molekylen. För kroppens energimetabolism är det därför ytterst viktigt att det kontinuerligt finns Q10 tillgängligt.

Q10 som antioxidant
Q10 har utöver energiproducerande egenskaper också antioxidativa egenskaper. Coenzymet skyddar alla kroppens celler mot fria radikaler och skyddar även mot oxidering av det onda kolesterolet. Därför spelar Q10 en avgörande roll när det kommer till bland annat hjärt- och kärlhälsan.

Riskgrupper och bristsymtomÄldre i riskgruppen för Q10-brist
I riskgruppen för Q10-brist finner vi framförallt äldre människor. Detta på grund av att kroppens egen produktion av Q10 avtar redan vid 20-30 års ålder. Låga Q10-nivåer förekommer även hos personer med hög energiåtgång. Där hittar vi bland annat elitidrottare och rökare. Att ha en hög energiåtgång betyder inte nödvändigtvis att du är fysiskt aktiv, det finns flera energikrävande processer i kroppen som inte kräver att du fysiskt anstränger dig. Immunförsvarets oskadliggörande av bakterier och virus är ett exempel på en energikrävande process som inte kräver att du är fysiskt aktiv.

Annons

En stor riskgrupp är också personer som konsumerar läkemedel, särskilt kolesterolsänkande statiner. Studier visar att intag av kolesterolsänkande statiner på bara en månads tid halverar mängden Q10 i blodet. Därför bör du om du äter statiner ha ett tillskott av Q10.

De bristsymtom som är vanligast vid låga Q10-nivåer är framförallt energi- och orkeslöshet. Även tandköttsinflammationer, tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar så som arytmi, kärlkramp och högt blodtryck förekommer.

Ett tillskott av Q10 kan hjälpa dig att:

  • Öka energin och därigenom ansträngningstoleransen.
  • Stärka ditt immunförsvar så att du inte blir ett lätt byte för virus- och bakterieinfektioner, särskilt om du är lite äldre och har ett lågt immunförsvar.
  • Bibehålla god munhälsa.
  • Bibehålla god hjärt- och kärlhälsa.
  • Förhindra oxidation av fettsyror i dina cellers membran och mitokondrier.

 

Q10-rika livsmedel
Sardiner 22,6 mg/100 g
Makrill 10,4 mg/100 g
Sojaolja 9,2 mg/100 g
Grishjärta 3,3 mg/100 g
Kohjärta 3,1 mg/100 g

Annons

Visste du att kroppens produktion av Q10 minskar redan från 20-30 års ålder?
Visste du att kolesterolsänkande statiner halverar mängden Q10 i blodet på bara 30 dagar?

Av Margareta Nilsson

Annons
Fakta

Fakta Q10

Över en miljon människor tar Q10 varje dag – enbart i de nordiska länderna. De flesta märker fördelarna inom en veckas tid.

Studier har påvisat att hårt fysiskt arbete påverkar kroppens Q10-nivåer. Blodprov från elitcyklister visar att Q10-nivåerna är lägre under toppen av deras säsong. Detta beror på ökad muskelaktivitet, vilket kräver högre energiproduktion. För att motverka fallande Q10-ivåer tar allt fler idrottare tillskot med Q10, och då det är en helt naturlig substans kan det inte kategoriseras som doping.

Annons