Annons

Så får du friskare och finare hy med pro- och prebiotika

Probiotika, prebiotika och så kallad postbiotika spelar en viktig roll för vår tarmhälsa – och därmed hälsan i stort, inklusive huden. Idag är probiotika även en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter. Men funkar det? Hudvårdsexperten reder ut!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
9 december, 2023
Två leende kvinnor med med vacker hy

Goda bakterier har sedan en tid tillbaka tagit sig även till hudvårdshyllorna. Såväl ekologiska som konventionella varumärken flaggar med att de har tillsatt probiotika i sina produkter. Däremot finns inte någon lagstiftning som definierar begreppet probiotika och vilka ämnen produkten måste innehålla för att få kalla sig probiotisk hudvård.

Några exempel på ekologiska märken som gör ansiktskrämer med pro-, pre- och postbiotika är Dr Organic, Synbiotic, Evolve, AnneMarie Börlind och Dr Sannas. LIP intimate care tillverkar även intimoljor för kvinnors underliv, med dessa ämnen i.

Annons
Fakta

Skillnad mellan pro-, pre- och postbiotika

Probiotika är goda bakterier som till exempel mjölksyrebakterier.
Prebiotika är mat till bakterierna till exempel fibrer som gör att bakterierna frodas och växer till i antal. Exempel på mat med prebiotika: vitlök, lök, havre, banan, sparris, linfrön.
Postbiotika är ämnen som bakterierna producerar, till exempel peptider eller mjölksyra. Olika bakteriestammar producerar olika avfallsämnen. De kan hjälpa till med att reglera pH-balansen och ju större variation på bakteriestammar vi har, desto rikligare ekosystem och mer hälsosamt är det för oss.

Fakta: 4 nivåer av probiotika i hudvård

  • Nivå 1: Näringslösning som mikrober levt i, förökats och sen silats bort. Saras kommentar: Inte så verksamt.
    Nivå 2: Mikroberna slås sönder och man använder innehållet som finns i mikroberna i hudvård. Ger ok resultat i hudvård.
  • Nivå 3: Tyndaliserade mikrober – de har dödats av värme men är hela. Ger bra resultat i hudvård

  • Nivå 4: Levande probiotika, dessa kan kolonisera på huden. Ger bäst resultat i hudvård. (Finns i till exempel märket Sapienic)
    Slutsats: Alla dessa kallas probiotika, men bara nivå 4 är levande bakterier. Däremot ser vi att det inte måste vara levande för att ha effekt på huden. De olika nivåerna ger däremot olika effekt på huden. I nivå 1-3 handlar det mest om postbiotika, d v s bakterierna är inte levande så de kan inte inkorporeras i vårt egna mikrobiom men de ämnen som probiotikan skapat kan ge bra resultat på huden. Exempelvis tillverkar probiotika hudvårdande ämnen som bidrar till bättre återfuktning, mer lyster och mer balanserad hud, ålderstecken minimeras och vi får bättre skyddsbarriär, vilket är fina och åtråvärda egenskaper. Men, det behövs inte probiotisk hudvård om du sköter din hud så att ditt egna mikrobiom trivs och skapar detta helt naturligt.

  • Annons