Att hålla hjärta och kärl friska handlar till stor del om att ha en sund livsstil. Idag har ungefär 250 000 svenskar hjärtsvikt och antalet som drabbas ökar. Det finns många orsaker till ökningen, men när det handlar om just hjärtsvikt beror det ofta att man har andra problem med hjärtat.
Inger Hagerman är hjärtspecialist. Hon berättar att hjärtsvikt är den vanligaste anledningen till att en person blir inlagd på sjukhuset om den 65 år.
– Det är den hjärtsjukdom som ökar mest i samhället och diagnosen kan leda till sämre livskvalitet än många andra kroniska sjukdomar. Diagnosen innebär att hjärtat inte orkar pumpa runt blodet, vilket leder till andfåddhet och många gånger till att vätska samlas i kroppen. Hjärtsvikt är en så kallad kronisk sjukdom, vilket betyder att den inte går att bota, men med rätt behandling kan den hållas i schack, säger Inger Hagerman.
Det går att förebygga hjärtproblem, men det krävs livsstilsförändringar. Här kommer 5 goda råd från Inger Hagerman om hur man både kan förebygga och förändra sin hjärthälsa.
1: Upp och rör på dig
Sitt inte still hela dagarna, rör på dig minst 150 minuter under en vecka på en medelintensiv nivå. Det betyder att du måste bli lite andfådd, men du behöver inte svettas. Tycker du att 150 minuter låter mycket så dela upp den tiden på två raska tio minuters promenader per dag, då kan alla klara detta. Att använda musklerna betyder att kroppen skickar ut ett hormon som dämpar inflammation. Låggradig inflammation i kroppen är en stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Att städa och gå ut med hunden är exempel på aktiviteter som dämpar inflammation.
2: Kosten som fungerar
Den kost som har flest belägg att den är bra för hälsan är Medelhavskosten som består av en bas på grönsaker, bär, baljväxter och rotfrukter. Sedan kommer fullkorn och frukt. På toppen av matpyramiden återfinns fisk, skaldjur, lite ägg och lite mejeriprodukter. Naturella nötter och olivolja ingår också i Medelhavskosten, men dock ytterst lite fläsk- och nötkött.
3: Stressa mindre
Alla vet vi att vi inte ska stressa, men om man förstår att långvarig stress som blir kronisk också hör ihop med hjärt-kärlsjukdomar så kan vi försöka hitta ett sätt att stressa ner. Att utöva yoga, meditation eller olika former av mindfullness-övningar dämpar stress.
4: Håll god munhygien
Det är viktigt att borsta sina tänder och använda hjälpmedel som tandtråd. Inflammation i munnen kan leda till tandlossning som i sin tur kan leda till att bakterier tar sig ut i blodet vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
5: Små steg av förändringar
Det är bättre att ta en kort promenad eller göra en övning än ingen alls. Förändringar tar tid och börja med små saker som på sikt blir till flera goda vanor.
Av Inger Palm