Om du har tillbringat en del av din tid på Instagram eller YouTube de senaste åren så har du säkerligen stött på videor och inlägg märkta med ”ASMR”. Förkortningen står för ”autonomous sensory meridian response” (autonom sensorisk meridiansk respons) och består av olika sorters ljud, som alla har gemensamt att de får dig att bli lugn och kanske även känna en kittlande, njutningskänsla. Exempel på ASMR är viskningar, knackningar och skrapningar.
Fenomenet kallas ibland för ”hjärnorgasm”, och beskriver den kroppsliga sensation du kan känna av ett särskilt stimuli, som kan vara såväl ljud som synintryck. En del personer beskriver ASMR som en lugn känsla som sköljer över dem. Andra beskriver det som en kittlande känsla som startar högst upp på hjässan som sedan rör sig nerför huden på nacken, axlarna och ibland även ut i resten av kroppen.
Några exempel på ASMR
Begreppet ASMR myntades 2010 av en kvinnlig YouTuber, efter att fenomenet redan då diskuterats online i flera år av personer som upplevt det. ASMR kan bestå av olika saker, som:
- Viskningar eller någon som pratar mjukt
- Ljudet av knackande på hårda ytor
- Skrapande eller prasslande ljud
- Lugna och/eller repetitiva handrörelser, t ex en florist som arrangerar blommor, eller när någon kammar en annan persons hår
- Det kan även vara upplevelsen av nära personlig uppmärksamhet från någon annan
Även om ASMR främst är en känsla hos de personer som upplever det, så menar forskare att det har att göra med hur hjärnan svarar på vissa stimuli och frisätter signalsubstanser som dopamin, oxytocin och endorfiner. Dessa ämnen gör att vi känner oss lugna, nöjda, avslappnade och sömniga.
Forskningen om ASMR är ännu i sin linda, men såväl användarnas egna upplevelser som den forskning som finns idag pekar på att ASMR kan ha flera fördelar.
4 möjliga fördelar med ASMR
1. Snabba njutningskänslor. De som upplever de behagliga kroppsliga sensationerna, som intensiva rysningar och kittlingar, menar att de blir omedelbart avslappnade.
2. Förbättrat humör. En studie från 2015 med drygt 470 deltagare mellan 18 och 54 år världen över, visade att 80 procent av deltagarna fick bättre humör efter att ha exponerats för ASMR. Fördelarna klingade dock av snabbare hos personer med depression.
3. Smärtlindring. Samma studie som ovan visade att ett antal personer med kroniska smärtor upplevde en lindring som dröjde kvar tre timmar efter ASMR-upplevelsen.
4. Bättre koncentration. Forskare har hittat en likhet mellan ASMR och den känsla av flow man kan få när man är så pass koncentrerad att man uppslukas helt av en uppgift och tappar bort tiden.
5. Bättre sömn. Tidigare forskning pekar på att ASMR hjälper dig och din hjärna att hamna i det avslappnade tillstånd som krävs för att kunna nå djup och hälsosam sömn.
Andra hälsofördelar som ASMR-entusiaster själva har rapporterat är: mindre ångest och oro, mindre huvudvärk och lägre blodtryck.
Upplever alla ASMR?
Men upplever alla personer de positiva sensationer som ASMR kan ge? Nej, en del känner faktiskt inget alls, medan andra till och med kan känna stress och nedstämdhet. Och en del, som har lyssnat mycket på ASMR, kan till och med utveckla en ”immunitet”, det vill säga att de inte längre känner av de behagliga sensationerna.
Forskningen är som sagt fortfarande bristfällig på området. Här i Sverige har dock India Morrison, som är biträdande professor vid Linköpings universitet, gett sig på att börja kartlägga de kroppsliga upplevelserna av ASMR. Hon ser fenomenet som en näst intill unik företeelse, tack vare kombinationen av underhållning, meditation och sinnlighet.
Varför är vissa viskningar bättre?
Några hundra personer har hittills deltagit i India Morrisons projekt, där de har fått markera på kroppskartor var de upplever sina rysningar/kittlingar. Och fler forskare undersöker nu fenomenet, bland annat språkvetaren Zofia Malisz vid KTH, som undersöker vad det är som gör vissa Youtube-röster inom ASMR mer framgångsrika än andra. Vad är det i exempelvis deras viskande som gör att de får fler likes och prenumerationer än andra? Ett som är säkert är att ASMR inte handlar om budskapet, utan om känslan, understryker hon.
Förväntan kan orsaka ASMR
Håkan Fischer, som är professor i humanbiologisk psykologi vid Stockholms universitet, menar att osäkerhet och förväntan kan ligga bakom fenomenet. För när vi triggas av något är det inte själva belöningen som triggar oss mest, utan själva förväntan på att få belöningen. För förväntan gör att signalsubstansen dopamin frigörs, vilket kan ge oss en kick.
Av Carolina Eriksson
Källor:
Healthline
Studien: Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR): a flow-like mental state
Forskning.se