Annons

Så gör du ditt eget ghee

Har du hört talas om ghee? Det nötaktiga klarifierade smöret gör susen för hälsan och bäst av allt - du gör det själv i ett nafs.

Redaktionen

12 september, 2020
Så gör du ditt eget ghee
Dela inlägget

Har du hört talas om ghee?
Det nötaktiga klarifierade smöret gör susen för hälsan och bäst av allt – du gör det själv i ett nafs.

Ghee är klarifierat eller skirat smör som är fritt från mejerier och som traditionellt används mycket i bland annat indisk matlagning.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du använda ghee

Enkelt att göra själv
Ghee sägs ha en hel drös med hälsofrämjande egenskaper, går att använda både till matlagning och bakning, är busenkelt att göra själv – och håller ungefär ett års tid i rumstemperatur eller i kylskåp, enligt Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Förvara gärna ghee i kylskåpet för att motverka oxidation. Det kan även vara bra att förvara den i en lufttät burk, särskilt om den står ute i rumstemperatur mellan varven.
Här tipsar Zarah Öberg hur du gör ditt eget ghee – steg för steg.

  1. Lägg osaltat smör, eller saltat smör (saltet fastnar i bottensatsen) i en kastrull.
  2. Sjud på svag värme till dess att vatten har dunstat och mjölkproteiner har lagt sig som ett skum på toppen. Vanligtvis tar det cirka en timme.
  3. Låt svalna 5-10 minuter och skumma av det skum som stigit till toppen med en sked eller annat redskap.
    LÄS OCKSÅ: Vad för sorts fett bör jag äta vid problem med kolesterol och hjärta?
  4. Sila smöret i ett kaffefilter eller finmaskigt flergångsfilter för att eliminera de mjölkproteiner som lagt sig på botten.
  5. Häll upp i en glasform och låt svalna.
  6. Förvara i kylskåp för bästa hållbarhet. Tänk dock på att ta ut det en stund innan användning, då ghee blir väldigt hårt i kylen.

Av Tina Harr

Annons

Annons