Annons

Så kommer vi konsumera mat efter att krisen är över – 5 trender

Resurskrävande mat som dessutom har färdats över halva jordklotet. Coronakrisen har lett till en diskussion kring hur rimlig vår nuvarande matkonsumtion egentligen är. Här spår tv-kocken fem mattrender som följer i krisens spår.

Redaktionen

13 maj, 2020
Så kommer vi konsumera mat efter att krisen är över – 5 trender
Dela inlägget

Resurskrävande mat som dessutom har färdats över halva jordklotet.
Coronakrisen har lett till en diskussion kring hur rimlig vår nuvarande matkonsumtion egentligen är.
Här spår tv-kocken fem mattrender som följer i krisens spår.

Tillgången till mat och även vilken mat vi konsumerar har blivit en het fråga i och med coronakrisen. Frågor om hur hållbart det är att importera mat från andra sidan jorden – istället för att ta tillvara på de råvaror som odlas här i Norden – och hur vi säkerställer att djurhållningen runt om i världen inte fortsatt skapar pandemiutbrott, är frågor som bubblat upp till ytan.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: “Därför reagerar vi som vi gör i en kris”

Många har fått perspektiv
Tidigare i år, innan pandemin brutit ut i stor skala, genomförde matleveransföretaget Simple Feast en undersökning, där hälften

Kocken Maximillian Lundin
Foto: Simple Feast

av svenskarna uppgav att de tror de kommer äta mer vegetariskt de kommande fem åren. En siffra som skulle vara ännu högre om undersökningen genomfördes idag, tror tv-kocken Maximillian Lundin som också är Simple Feasts Sverigechef och en profil för vegansk och hållbar matproduktion.
Han tror att många har fått perspektiv och inser att vi behöver göra förändringar i hur vi konsumerar mat framöver.
– Jag är övertygad om att vi kommer se en ökad hälsotrend generellt där allt fler människor vill ta hand om sin egen hälsa och därmed äta mer grönt. Något vi ser tydligt är också en ökad debatt kring det ohållbara i att vi konsumerar så mycket importerade livsmedel, istället för att äta det som är i säsong här i Norden. Jag hoppas verkligen vi ser en ökad kreativ användning av våra fantastiska nordiska råvaror framöver, säger han i ett pressmeddelande.
Här spår han fem trender som kommer forma hur vi konsumerar mat efter att krisen är över.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ny konsumentmärkning för närodlat

1. Ökat intresse för närproducerat
Enligt Ekologiska Producentbarometern 2020 tror över hälften av svenska livsmedelsföretag att närproducerat kommer att vara det mervärde som efterfrågas mest av konsumenterna de närmaste fem åren. Coronakrisen har också öppnat många konsumenters ögon gällande hur stor andel livsmedel som importeras från länder långt bort. Fler kommer därför att bry sig om matvarornas ursprung när de handlar, och efterfråga mer närodlat.

2. Hälsofokus
En stor andel av de riskfaktorer som Folkhälsomyndigheten listar kopplat till att bli allvarligt sjuk i covid-19 är livsstilsrelaterade sjukdomar. Fler personer bli därför nu mer uppmärksamma på sin egen hälsa. Den redan stora hälsotrenden kommer troligtvis öka i takt med att fler människor blir medvetna om vilka val de kan göra för att bli mer hälsosamma. Som ett resultat av en ökad kunskapsnivå kommer sannolikt svenskarna bry sig mer om hur maten de äter påverkar deras kropp.

LÄS OCKSÅ: Så får barn i sig allt de behöver på vegansk kost

3. Fler väljer vegetarisk mat
Hälften av svenskarna tror att de kommer äta mer vegetariskt under de kommande fem åren. Coronapandemin har även påvisat hur bristande djurhållning kan få stora konsekvenser globalt. Det leder med stor sannolikhet till att fler människor blir mer medvetna i frågor som rör köttproduktion och därför väljer mer vegetariskt.

Annons

4. Kreativt användande av lokala råvaror
I samband med att fler köper lokala råvaror kommer vi att se många nya sätt att tillaga dem. I dag har vi till exempel tofu-fabriker i Sverige där det pågår försök att använda inhemska baljväxter, det finns svensk tempeh gjorda på svenska gula ärter och det finns whole-food produkter som i dag består av en mix av svenska och importerade grödor. Det pågår även redan ett intensivt arbete med att återinföra några av våra gamla svenska spannmålssorter bland många svenska bönder och fler svenskar kommer få upp intresset för nya typer av måltider som inte längre utgår från “kött, potatis och sås”.

LÄS OCKSÅ: Här är de hetaste mattrenderna för 2020

5. Hemlevererad mat
68 procent av svenskarna tror på en ökad efterfrågan av hemlevererad mat de kommande fem åren. Under krisen har allt fler beställt mat med hemleverans och framförallt har fler äldre personer upptäckt det här sättet att handla mat. Troligtvis lär trenden hålla i sig även efter pandemin är över.

Av redaktionen

Annons