Ny konsumentmärkning för närodlat

Fakta

Det finns ingen allmän definition av vad närodlade och närproducerade livsmedel innebär utöver att det är något som tillverkas nära den plats där varan säljs. Vad som är nära definieras inte, men i Sverige menar vi oftast lokalt eller regionalt.

Odlings- och produktionsmetoder för livsmedel har oftast större betydelse för miljön än transporterna. Ett undantag är om produkterna sänds med flyg.

Begreppen närodlat och närproducerat innebär inte att särskilda miljökrav ska vara uppfyllda.

Nära innebär nära där du gör dina inköp.

Det finns olika skäl till att vilja köpa närodlade och närproducerade varor. Vi kan till exempel vilja gynna producenter och näringsliv i hembygden, vi kan vilja ha så färska produkter som möjligt och vi kan vilja minska den miljöbelastning som långa transporter medför.

Källa: Hallå konsument! Oberoende vägledning genom Konsumentverket

Mer läsning...
...hittar du i Jordbruksverkets rapport: ”Hållbar konsumtion av jordbruksvaror - vad får du som konsument när du köper närproducerat?”.

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort.

Intresset för närproducerad mat växer i Sverige – inte bara för att det anses vara ett sätt att värna om miljön, utan också för att det finns en vilja att stötta det lokala som håller landsbygden levande.
Nu kommer en ny sorts konsumentmärkning, ämnad att göra det lättare för konsumenter att hitta just närodlad frukt och grönt i matbutikernas sortiment.

"Gör oss själva och miljön en tjänst"
Ted Stenshed är vd på Greenfood Fresh Produce som tagit fram märkningen.
– Genom att korta ner resvägen gör vi både oss själva och miljön en tjänst. För att inte tala om den omtanke vi visar produkterna som kan behålla sin fräschhet och sin smak ända fram till den som slutligen får njuta av smakerna, säger han i en kommentar.

 

Vill bidra till variation och nya smakupptäckter
En förväntningarna är att märkningen ska bidra till att fler upptäcker lokala smaker och kan utforska en större variation av olika sorter frukt och grönt.

LÄS OCKSÅ: Nu vill vi ha mer närodlat

Märkningen ställer höga krav på odlarna för att säkerställa att produkterna håller den kvalitet kunderna förväntar sig. På så sätt kan konsumenter få uppleva en unik fräschör i frukt och grönt. De höga kvalitetskraven innebär också att produkterna inte alltid är de närmast tillgängliga, utan löftet till konsumenterna är frukt och grönt som odlats så nära som möjligt, rapporterar ATL, Lantbrukets affärstidning.

Utvalda odlare spridda över hela landet
I projektet samarbetar noga utvalda odlare runt om i Sverige. En av dem är Stockholmsbaserade företaget "Grönska Stadsodling" som främst odlar örter och sallader till konsumenter i Stockholmsområdet. Företagets nisch är vertikal odling, vilket bygger på att odlingen sker i hyllplan med LED-belysning och ett hydroponiskt vattensystem. Odlingssättet gör att det går att odla mycket på liten yta och att odlingen kan ske året runt.

LÄS OCKSÅ: Snart kan sallad börja odlas i underjorden

– Genom att odla så här effektivt kan produktionen placeras nära staden, där konsumenterna finns. Vi drivs av nya och miljövänliga sätt att odla mat på. Och vi försöker att ha ett grönt tänk i alla led, säger Natalie de Brun Skantz, grundare och ekonomi- och marknadschef på Grönska, till ATL.

"En styrka att man inte är ensam om att stå upp för det närodlade"
Natalie de Brun Skantz menar att det finns flera fördelar med den nya märkningen, inte minst för just odlarna själva.
– Jag tror att det finns ett stort värde i att vara en del av ett sammanhang tillsammans med andra odlare. Det är en styrka att man inte är ensam om att stå upp för det närodlade, så det här känns jätteroligt, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Antalet små gårdsmejerier ökar hastigt i jakten på mer närproducerat

Vid uppstarten deltar ett 30-tal gårdar och företag under året ska projektet öppnas upp så att fler odlare kan ansluta sig till samarbetet och märka sina produkter med sigillet.

Källor: Food SupplyGreenfood och ATL Lantbrukets affärstidning.

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Det finns ingen allmän definition av vad närodlade och närproducerade livsmedel innebär utöver att det är något som tillverkas nära den plats där varan säljs. Vad som är nära definieras inte, men i Sverige menar vi oftast lokalt eller regionalt.

Odlings- och produktionsmetoder för livsmedel har oftast större betydelse för miljön än transporterna. Ett undantag är om produkterna sänds med flyg.

Begreppen närodlat och närproducerat innebär inte att särskilda miljökrav ska vara uppfyllda.

Nära innebär nära där du gör dina inköp.

Det finns olika skäl till att vilja köpa närodlade och närproducerade varor. Vi kan till exempel vilja gynna producenter och näringsliv i hembygden, vi kan vilja ha så färska produkter som möjligt och vi kan vilja minska den miljöbelastning som långa transporter medför.

Källa: Hallå konsument! Oberoende vägledning genom Konsumentverket

Mer läsning...
...hittar du i Jordbruksverkets rapport: ”Hållbar konsumtion av jordbruksvaror - vad får du som konsument när du köper närproducerat?”.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

 

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.