Annons
Annons

Ny konsumentmärkning för närodlat

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort.

Redaktionen

20 juni, 2019
Ny konsumentmärkning för närodlat
Dela inlägget

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen ”Ju närmre desto bättre” ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet ”hållbart” trendar såväl på nätet som samhället i stort.

Intresset för närproducerad mat växer i Sverige – inte bara för att det anses vara ett sätt att värna om miljön, utan också för att det finns en vilja att stötta det lokala som håller landsbygden levande.
Nu kommer en ny sorts konsumentmärkning, ämnad att göra det lättare för konsumenter att hitta just närodlad frukt och grönt i matbutikernas sortiment.

”Gör oss själva och miljön en tjänst”
Ted Stenshed är vd på Greenfood Fresh Produce som tagit fram märkningen.
– Genom att korta ner resvägen gör vi både oss själva och miljön en tjänst. För att inte tala om den omtanke vi visar produkterna som kan behålla sin fräschhet och sin smak ända fram till den som slutligen får njuta av smakerna, säger han i en kommentar.

Vill bidra till variation och nya smakupptäckter
En förväntningarna är att märkningen ska bidra till att fler upptäcker lokala smaker och kan utforska en större variation av olika sorter frukt och grönt.

LÄS OCKSÅ: Nu vill vi ha mer närodlat

Märkningen ställer höga krav på odlarna för att säkerställa att produkterna håller den kvalitet kunderna förväntar sig. På så sätt kan konsumenter få uppleva en unik fräschör i frukt och grönt. De höga kvalitetskraven innebär också att produkterna inte alltid är de närmast tillgängliga, utan löftet till konsumenterna är frukt och grönt som odlats så nära som möjligt, rapporterar ATL, Lantbrukets affärstidning.

Utvalda odlare spridda över hela landet
I projektet samarbetar noga utvalda odlare runt om i Sverige. En av dem är Stockholmsbaserade företaget ”Grönska Stadsodling” som främst odlar örter och sallader till konsumenter i Stockholmsområdet. Företagets nisch är vertikal odling, vilket bygger på att odlingen sker i hyllplan med LED-belysning och ett hydroponiskt vattensystem. Odlingssättet gör att det går att odla mycket på liten yta och att odlingen kan ske året runt.

LÄS OCKSÅ: Snart kan sallad börja odlas i underjorden

– Genom att odla så här effektivt kan produktionen placeras nära staden, där konsumenterna finns. Vi drivs av nya och miljövänliga sätt att odla mat på. Och vi försöker att ha ett grönt tänk i alla led, säger Natalie de Brun Skantz, grundare och ekonomi- och marknadschef på Grönska, till ATL.

”En styrka att man inte är ensam om att stå upp för det närodlade”
Natalie de Brun Skantz menar att det finns flera fördelar med den nya märkningen, inte minst för just odlarna själva.
– Jag tror att det finns ett stort värde i att vara en del av ett sammanhang tillsammans med andra odlare. Det är en styrka att man inte är ensam om att stå upp för det närodlade, så det här känns jätteroligt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Antalet små gårdsmejerier ökar hastigt i jakten på mer närproducerat

Vid uppstarten deltar ett 30-tal gårdar och företag under året ska projektet öppnas upp så att fler odlare kan ansluta sig till samarbetet och märka sina produkter med sigillet.

Källor: Food Supply, Greenfood och ATL Lantbrukets affärstidning.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Det finns ingen allmän definition av vad närodlade och närproducerade livsmedel innebär utöver att det är något som tillverkas nära den plats där varan säljs. Vad som är nära definieras inte, men i Sverige menar vi oftast lokalt eller regionalt.

Odlings- och produktionsmetoder för livsmedel har oftast större betydelse för miljön än transporterna. Ett undantag är om produkterna sänds med flyg.

Begreppen närodlat och närproducerat innebär inte att särskilda miljökrav ska vara uppfyllda.

Nära innebär nära där du gör dina inköp.

Det finns olika skäl till att vilja köpa närodlade och närproducerade varor. Vi kan till exempel vilja gynna producenter och näringsliv i hembygden, vi kan vilja ha så färska produkter som möjligt och vi kan vilja minska den miljöbelastning som långa transporter medför.

Källa: Hallå konsument! Oberoende vägledning genom Konsumentverket

Mer läsning…
…hittar du i Jordbruksverkets rapport: ”Hållbar konsumtion av jordbruksvaror – vad får du som konsument när du köper närproducerat?”.

Annons
Annons