Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny konsumentmärkning för närodlat

Fakta

Det finns ingen allmän definition av vad närodlade och närproducerade livsmedel innebär utöver att det är något som tillverkas nära den plats där varan säljs. Vad som är nära definieras inte, men i Sverige menar vi oftast lokalt eller regionalt.

Odlings- och produktionsmetoder för livsmedel har oftast större betydelse för miljön än transporterna. Ett undantag är om produkterna sänds med flyg.

Begreppen närodlat och närproducerat innebär inte att särskilda miljökrav ska vara uppfyllda.

Nära innebär nära där du gör dina inköp.

Det finns olika skäl till att vilja köpa närodlade och närproducerade varor. Vi kan till exempel vilja gynna producenter och näringsliv i hembygden, vi kan vilja ha så färska produkter som möjligt och vi kan vilja minska den miljöbelastning som långa transporter medför.

Källa: Hallå konsument! Oberoende vägledning genom Konsumentverket

Mer läsning...
...hittar du i Jordbruksverkets rapport: ”Hållbar konsumtion av jordbruksvaror - vad får du som konsument när du köper närproducerat?”.

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort.

Intresset för närproducerad mat växer i Sverige – inte bara för att det anses vara ett sätt att värna om miljön, utan också för att det finns en vilja att stötta det lokala som håller landsbygden levande.
Nu kommer en ny sorts konsumentmärkning, ämnad att göra det lättare för konsumenter att hitta just närodlad frukt och grönt i matbutikernas sortiment.

"Gör oss själva och miljön en tjänst"
Ted Stenshed är vd på Greenfood Fresh Produce som tagit fram märkningen.
– Genom att korta ner resvägen gör vi både oss själva och miljön en tjänst. För att inte tala om den omtanke vi visar produkterna som kan behålla sin fräschhet och sin smak ända fram till den som slutligen får njuta av smakerna, säger han i en kommentar.

 

Vill bidra till variation och nya smakupptäckter
En förväntningarna är att märkningen ska bidra till att fler upptäcker lokala smaker och kan utforska en större variation av olika sorter frukt och grönt.

LÄS OCKSÅ: Nu vill vi ha mer närodlat

Märkningen ställer höga krav på odlarna för att säkerställa att produkterna håller den kvalitet kunderna förväntar sig. På så sätt kan konsumenter få uppleva en unik fräschör i frukt och grönt. De höga kvalitetskraven innebär också att produkterna inte alltid är de närmast tillgängliga, utan löftet till konsumenterna är frukt och grönt som odlats så nära som möjligt, rapporterar ATL, Lantbrukets affärstidning.

Utvalda odlare spridda över hela landet
I projektet samarbetar noga utvalda odlare runt om i Sverige. En av dem är Stockholmsbaserade företaget "Grönska Stadsodling" som främst odlar örter och sallader till konsumenter i Stockholmsområdet. Företagets nisch är vertikal odling, vilket bygger på att odlingen sker i hyllplan med LED-belysning och ett hydroponiskt vattensystem. Odlingssättet gör att det går att odla mycket på liten yta och att odlingen kan ske året runt.

LÄS OCKSÅ: Snart kan sallad börja odlas i underjorden

– Genom att odla så här effektivt kan produktionen placeras nära staden, där konsumenterna finns. Vi drivs av nya och miljövänliga sätt att odla mat på. Och vi försöker att ha ett grönt tänk i alla led, säger Natalie de Brun Skantz, grundare och ekonomi- och marknadschef på Grönska, till ATL.

"En styrka att man inte är ensam om att stå upp för det närodlade"
Natalie de Brun Skantz menar att det finns flera fördelar med den nya märkningen, inte minst för just odlarna själva.
– Jag tror att det finns ett stort värde i att vara en del av ett sammanhang tillsammans med andra odlare. Det är en styrka att man inte är ensam om att stå upp för det närodlade, så det här känns jätteroligt, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Antalet små gårdsmejerier ökar hastigt i jakten på mer närproducerat

Vid uppstarten deltar ett 30-tal gårdar och företag under året ska projektet öppnas upp så att fler odlare kan ansluta sig till samarbetet och märka sina produkter med sigillet.

Källor: Food SupplyGreenfood och ATL Lantbrukets affärstidning.

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Det finns ingen allmän definition av vad närodlade och närproducerade livsmedel innebär utöver att det är något som tillverkas nära den plats där varan säljs. Vad som är nära definieras inte, men i Sverige menar vi oftast lokalt eller regionalt.

Odlings- och produktionsmetoder för livsmedel har oftast större betydelse för miljön än transporterna. Ett undantag är om produkterna sänds med flyg.

Begreppen närodlat och närproducerat innebär inte att särskilda miljökrav ska vara uppfyllda.

Nära innebär nära där du gör dina inköp.

Det finns olika skäl till att vilja köpa närodlade och närproducerade varor. Vi kan till exempel vilja gynna producenter och näringsliv i hembygden, vi kan vilja ha så färska produkter som möjligt och vi kan vilja minska den miljöbelastning som långa transporter medför.

Källa: Hallå konsument! Oberoende vägledning genom Konsumentverket

Mer läsning...
...hittar du i Jordbruksverkets rapport: ”Hållbar konsumtion av jordbruksvaror - vad får du som konsument när du köper närproducerat?”.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.