Annons

Snart kan sallad börja odlas i underjorden

Nu söker ett nytt projekt miljonbidrag för odling i underjordiskt stadsutrymme. Detta bland annat för att kunna svara på den ökande efterfrågan om närproducerat.

Redaktionen

1 mars, 2017
Snart kan sallad börja odlas i underjorden
Dela inlägget

Nu söker ett nytt projekt miljonbidrag för odling i underjordiskt stadsutrymme. Detta bland annat för att kunna svara på den ökande efterfrågan om närproducerat.

Få av Kureras läsare har nog missat att sallad under den senaste tiden varit en stor bristvara, detta efter kraftiga snöoväder och skyfall i södra Europa. Men – i en period, där beroendet av sallad på export visar sig vara en nyckfull affär, ser vissa möjligheten att utveckla på hemmaplan, skriver det kommersiella branschnätverket Food Supply och rapporterar om ett nytt odlingsprojekt där de tre aktörerna Nya Rågsveds Folkets Hus, Invest Stockholm Business Region och fastighetsbolaget Citycon vill använda sig av oanvända stadsutrymmen för att få fart på närodlad sallad och kryddor.

Läs också: Ny metod kan kapa mängden socker i choklad med 40 procent

Odlingsbäddar för sallad och örter i underjorden
Nej, det är inget skämt utan fullaste allvar. Tillsammans har man nu ansökt om fem miljoner kronor från Vinnova, verket för innovationssystem – en svensk statlig förvaltningsmyndighet som sorterar under Näringsdepartementet. Pengarna behöver man för att, i ett underjordiskt lastutrymme i Högdalen i Stockholm, kunna sätta in odlingsbäddar ämnade för bland annat sallad och kryddörter, skriver Food Supply.

Vill starta småskalig industri för närodlat
Projektet är en del av ett större projekt med namnet ”Klimatsäkra och arbetsskapande odlingsprojekt i industriområden”.
Nya Rågsveds Folkets Hus är samordnare i projektet och enligt dem vill man starta en småskalig industri för att kunna erbjuda närodlat till lokala handlare och restauranger.

Annons

Läs också: Nu kommer glass med probiotika

”Finns ett stort intresse för lokalt producerade livsmedel”
Leif Rönngren är ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus.
– Vi hoppas mycket på en närmarknad för hållbara livsmedel och tjänster. Förfrågningar som vi har gjort hos lokala handlare och restauratörer visar det finns ett stort intresse för lokalt producerade livsmedel, säger han i ett uttalande.

Läs också: Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Odling kan starta i september
Även företaget Spisa Smaker, en av landets största odlare av grönsaker i växthus, är med i projektet. De ska i första hand bidra med odlingsteknik och kunskaper.
I maj väntas Vinnovas lämna sitt besked om ett eventuellt bidrag till projektet. Beviljas det är planen att sätta igång med odlingen i september.

Av Isabelle G Hedander

Annons

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons