Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet.
Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort
att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Den danska kändiskocken Rasmus Leck Fischer har precis släppt en kokbok om insekter med målet att få se fler insekter till middag och fest. Han är dock inte den enda som plötsligt fått insekter på hjärnan.
Förra året försökte företaget Irma låta exotiska livsmedel som gräshoppor, larver, mjölmask och buffel maskar vara en del av sortimentet i en enda butik i centrala Köpenhamn. Det tog dock bara en dag efter lanseringen innan krypen, av olika anledningar, drogs tillbaka. Men det görs garanterat snart nya försök.

► Läs också: 12 uppfinningar som ska hjälpa till att rädda världen

 

En FN-rapport konstaterade 2013 att det kan bidra till att minska svält, om vi börjar äta sådant som getingar, skalbaggar och syrsor. Knäppt, tänker du kanske? Smart, menar andra. En av dem är Danmarks miljö- och matminister Esben Lunde Larsen.
– I andra delar av världen används insekter som både foder och livsmedel. Det är inte brukligt i Europa, men det finns en brist på protein i djurfoder, och insekter kan vara en av de lösningar vi behöver titta på, har han sagt i ett uttalande.

Insektstrenden bedöms ha slagit igenom inom två år
Ska vi kunna möta utmaningen med att kunna tillgodose tillräckligt med mat för världens växande medelklass, med sin bland annat stora efterfrågan på kött, behöver vi titta på vilka proteinalternativ som finns. Det är nu en process som påbörjats. Till skaran av bönder (köttbönder, grisbönder, spannmålsbönder, mjölkbönder – och så vidare) kan nu en ny typ av bonde sälla sig: insektsbönderna (ping: Bonde söker fru).
På 10-20 platser i Danmark har man redan gått vidare till att producera larver och insekter till framtida livsmedel. Om cirka två år bedömns den nya maten ha slagit igenom, lyder bedömningen, skriver Jyllands-Posten.

Tänkt att lösa flera utmaningar
Insekterna ska användas till livsmedel, såväl i ursprunglig form som i fabrikat, samt till djurfoder och gödningsmedel, skriver Food Supply.
Insekter kan lösa en rad av de utmaningar som världen står inför, både mänskligt och miljömässigt. Behovet av ett naturligt protein i livsmedel växer sig allt större. Dessutom är insekter ett bra alternativ till den soja som idag importeras till djurfoder.

► Läs också: Soja: Vän eller fiende?

Insekter äts redan på flera håll i världen
Upp till tio procent av världens befolkning äter redan insekter i sin vardag. Insektsgårdar finns till exempel på flera ställen i Thailand, medan produktionen i Europa precis har börjat att vinna mark. I Holland föds det redan upp insekter som ska tjäna som mat. Och nu är alltså insektsboomen redo att brisera i Danmark.
– Från danskt håll är vi mycket intresserade av de möjligheter och fördelar som finns med produktion av insekter för livsmedel och foder. Insektsgårdar kan lätt vara ett intressant bidrag till det framtida danska jordbruket, resonerar Esben Lunde Larsen.

► Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Grisuppfödning blev insektsuppfödning
På gården Heimdal Entofarm på Jylland är produktionen redan igång. Här har grisarna fått lämna plats för mjölmaskarna och gården är den första storskaliga insektsfarmen i sitt slag i Danmark, skriver Food Supply DK.
En av delägare i Heimdal Entofarm är veterinären Dorte Svenstrup som tidigare hyrde tidigare ut byggnaderna på sin mark för grisproduktion, men dåliga resultat lämnade byggnaderna tomma.
– Jag var på jakt efter nya möjligheter som inte var knutna till det konventionella lantbruket. En vän föreslog insekter och nu är vi igång, säger Dorte Svenstrup till Food Supply DK.

Larver

Foto: Heimdal Entofarm

Ska bli mat till djur och människor
Gården producerar insekter som ska tjäna som djur- och människoföda. Insekterna lever på restprodukter från livsmedelsproduktion och frasset används som gödningsmedel. Insektproduktion är långt effektivare än traditionellt jordbruk, hävdar experter. Inte minst eftersom insekterna förbrukar betydligt mindre foder och vatten, upptar mycket mindre utrymme och avger mycket mindre koldioxid (CO2).

► Läs också: Därför ska du äta protein

Siktar mot produktion på 28 ton om året
Än så länge är produktionen begränsad till några få hundra kilo insekter, men målet är att kunna producera och leverera uppemot 28 ton om året – och helst mer än så.
– Just nu är vi i en testfas där vi prövar vilka metoder som fungerar bäst. Vi ska också kunna dokumentera att livsmedelssäkerheten är i topp. I den lilla hall som vi nu använder räknar vi med att kunna producera 28 ton om året, men vi har fler byggnader som också kan användas, säger Dorte Svenstrup.
Hon säger sig inte vara orolig för en låg efterfrågan.
– Min uppfattning är att många unga inte är rädda för att äta insekter.

► Läs också: 12 källor till protein för den som inte äter kött

Nu står bara byråkratin i vägen
Ett hinder som skulle kunna stoppa en uppskalningen till storproduktion är regleringen av livsmedel i Danmark. I nuläget saknas riktlinjer för hantering och produktion av insekter i vissa fall.
– Det hänger i hög grad på hur snabbt Fødevarestyrelsen (danska Livsmedelsverket) och det politiska systemet fasar in insekter i lagarna. Vi har precis fått godkänt för att producera hela insekter till livsmedel, men saknar tillstånd att producera till djurfoder, berättar Dorte Svenstrup.

Läs mer:
• http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE8961805/fremtidens-mad-melorme-og-insekter
• http://www.food-supply.se/article/view/290855/forsta_insektsfarmen_i_stor_skala_pa_gang
• http://www.fyens.dk/modules/mobile/article?articleid=3057301
• http://mfvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/dansk-insektfarm-kan-blive-fremtidens-landbrug
• http://cphpost.dk/news/insect-farms-could-become-the-future-of-danish-agriculture.html

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.