Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet.
Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort
att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Den danska kändiskocken Rasmus Leck Fischer har precis släppt en kokbok om insekter med målet att få se fler insekter till middag och fest. Han är dock inte den enda som plötsligt fått insekter på hjärnan.
Förra året försökte företaget Irma låta exotiska livsmedel som gräshoppor, larver, mjölmask och buffel maskar vara en del av sortimentet i en enda butik i centrala Köpenhamn. Det tog dock bara en dag efter lanseringen innan krypen, av olika anledningar, drogs tillbaka. Men det görs garanterat snart nya försök.

► Läs också: 12 uppfinningar som ska hjälpa till att rädda världen

 

En FN-rapport konstaterade 2013 att det kan bidra till att minska svält, om vi börjar äta sådant som getingar, skalbaggar och syrsor. Knäppt, tänker du kanske? Smart, menar andra. En av dem är Danmarks miljö- och matminister Esben Lunde Larsen.
- I andra delar av världen används insekter som både foder och livsmedel. Det är inte brukligt i Europa, men det finns en brist på protein i djurfoder, och insekter kan vara en av de lösningar vi behöver titta på, har han sagt i ett uttalande.

Insektstrenden bedöms ha slagit igenom inom två år
Ska vi kunna möta utmaningen med att kunna tillgodose tillräckligt med mat för världens växande medelklass, med sin bland annat stora efterfrågan på kött, behöver vi titta på vilka proteinalternativ som finns. Det är nu en process som påbörjats. Till skaran av bönder (köttbönder, grisbönder, spannmålsbönder, mjölkbönder - och så vidare) kan nu en ny typ av bonde sälla sig: insektsbönderna (ping: Bonde söker fru).
På 10-20 platser i Danmark har man redan gått vidare till att producera larver och insekter till framtida livsmedel. Om cirka två år bedömns den nya maten ha slagit igenom, lyder bedömningen, skriver Jyllands-Posten.

Tänkt att lösa flera utmaningar
Insekterna ska användas till livsmedel, såväl i ursprunglig form som i fabrikat, samt till djurfoder och gödningsmedel, skriver Food Supply.
Insekter kan lösa en rad av de utmaningar som världen står inför, både mänskligt och miljömässigt. Behovet av ett naturligt protein i livsmedel växer sig allt större. Dessutom är insekter ett bra alternativ till den soja som idag importeras till djurfoder.

► Läs också: Soja: Vän eller fiende?

Insekter äts redan på flera håll i världen
Upp till tio procent av världens befolkning äter redan insekter i sin vardag. Insektsgårdar finns till exempel på flera ställen i Thailand, medan produktionen i Europa precis har börjat att vinna mark. I Holland föds det redan upp insekter som ska tjäna som mat. Och nu är alltså insektsboomen redo att brisera i Danmark.
- Från danskt håll är vi mycket intresserade av de möjligheter och fördelar som finns med produktion av insekter för livsmedel och foder. Insektsgårdar kan lätt vara ett intressant bidrag till det framtida danska jordbruket, resonerar Esben Lunde Larsen.

► Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

 

Grisuppfödning blev insektsuppfödning
På gården Heimdal Entofarm på Jylland är produktionen redan igång. Här har grisarna fått lämna plats för mjölmaskarna och gården är den första storskaliga insektsfarmen i sitt slag i Danmark, skriver Food Supply DK.
En av delägare i Heimdal Entofarm är veterinären Dorte Svenstrup som tidigare hyrde tidigare ut byggnaderna på sin mark för grisproduktion, men dåliga resultat lämnade byggnaderna tomma.
– Jag var på jakt efter nya möjligheter som inte var knutna till det konventionella lantbruket. En vän föreslog insekter och nu är vi igång, säger Dorte Svenstrup till Food Supply DK.

Larver

Foto: Heimdal Entofarm

Ska bli mat till djur och människor
Gården producerar insekter som ska tjäna som djur- och människoföda. Insekterna lever på restprodukter från livsmedelsproduktion och frasset används som gödningsmedel. Insektproduktion är långt effektivare än traditionellt jordbruk, hävdar experter. Inte minst eftersom insekterna förbrukar betydligt mindre foder och vatten, upptar mycket mindre utrymme och avger mycket mindre koldioxid (CO2).

► Läs också: Därför ska du äta protein

Siktar mot produktion på 28 ton om året
Än så länge är produktionen begränsad till några få hundra kilo insekter, men målet är att kunna producera och leverera uppemot 28 ton om året – och helst mer än så.
– Just nu är vi i en testfas där vi prövar vilka metoder som fungerar bäst. Vi ska också kunna dokumentera att livsmedelssäkerheten är i topp. I den lilla hall som vi nu använder räknar vi med att kunna producera 28 ton om året, men vi har fler byggnader som också kan användas, säger Dorte Svenstrup.
Hon säger sig inte vara orolig för en låg efterfrågan.
– Min uppfattning är att många unga inte är rädda för att äta insekter.

 

► Läs också: 12 källor till protein för den som inte äter kött

Nu står bara byråkratin i vägen
Ett hinder som skulle kunna stoppa en uppskalningen till storproduktion är regleringen av livsmedel i Danmark. I nuläget saknas riktlinjer för hantering och produktion av insekter i vissa fall.
– Det hänger i hög grad på hur snabbt Fødevarestyrelsen (danska Livsmedelsverket) och det politiska systemet fasar in insekter i lagarna. Vi har precis fått godkänt för att producera hela insekter till livsmedel, men saknar tillstånd att producera till djurfoder, berättar Dorte Svenstrup.

Läs mer:
• http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE8961805/fremtidens-mad-melorme-og-insekter
• http://www.food-supply.se/article/view/290855/forsta_insektsfarmen_i_stor_skala_pa_gang
• http://www.fyens.dk/modules/mobile/article?articleid=3057301
• http://mfvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/dansk-insektfarm-kan-blive-fremtidens-landbrug
• http://cphpost.dk/news/insect-farms-could-become-the-future-of-danish-agriculture.html

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

 

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.