Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år | Kurera.se
Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet.
Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort
att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Den danska kändiskocken Rasmus Leck Fischer har precis släppt en kokbok om insekter med målet att få se fler insekter till middag och fest. Han är dock inte den enda som plötsligt fått insekter på hjärnan.
Förra året försökte företaget Irma låta exotiska livsmedel som gräshoppor, larver, mjölmask och buffel maskar vara en del av sortimentet i en enda butik i centrala Köpenhamn. Det tog dock bara en dag efter lanseringen innan krypen, av olika anledningar, drogs tillbaka. Men det görs garanterat snart nya försök.

► Läs också: 12 uppfinningar som ska hjälpa till att rädda världen

 

En FN-rapport konstaterade 2013 att det kan bidra till att minska svält, om vi börjar äta sådant som getingar, skalbaggar och syrsor. Knäppt, tänker du kanske? Smart, menar andra. En av dem är Danmarks miljö- och matminister Esben Lunde Larsen.
- I andra delar av världen används insekter som både foder och livsmedel. Det är inte brukligt i Europa, men det finns en brist på protein i djurfoder, och insekter kan vara en av de lösningar vi behöver titta på, har han sagt i ett uttalande.

Insektstrenden bedöms ha slagit igenom inom två år
Ska vi kunna möta utmaningen med att kunna tillgodose tillräckligt med mat för världens växande medelklass, med sin bland annat stora efterfrågan på kött, behöver vi titta på vilka proteinalternativ som finns. Det är nu en process som påbörjats. Till skaran av bönder (köttbönder, grisbönder, spannmålsbönder, mjölkbönder - och så vidare) kan nu en ny typ av bonde sälla sig: insektsbönderna (ping: Bonde söker fru).
På 10-20 platser i Danmark har man redan gått vidare till att producera larver och insekter till framtida livsmedel. Om cirka två år bedömns den nya maten ha slagit igenom, lyder bedömningen, skriver Jyllands-Posten.

Tänkt att lösa flera utmaningar
Insekterna ska användas till livsmedel, såväl i ursprunglig form som i fabrikat, samt till djurfoder och gödningsmedel, skriver Food Supply.
Insekter kan lösa en rad av de utmaningar som världen står inför, både mänskligt och miljömässigt. Behovet av ett naturligt protein i livsmedel växer sig allt större. Dessutom är insekter ett bra alternativ till den soja som idag importeras till djurfoder.

► Läs också: Soja: Vän eller fiende?

Insekter äts redan på flera håll i världen
Upp till tio procent av världens befolkning äter redan insekter i sin vardag. Insektsgårdar finns till exempel på flera ställen i Thailand, medan produktionen i Europa precis har börjat att vinna mark. I Holland föds det redan upp insekter som ska tjäna som mat. Och nu är alltså insektsboomen redo att brisera i Danmark.
- Från danskt håll är vi mycket intresserade av de möjligheter och fördelar som finns med produktion av insekter för livsmedel och foder. Insektsgårdar kan lätt vara ett intressant bidrag till det framtida danska jordbruket, resonerar Esben Lunde Larsen.

► Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

 

Grisuppfödning blev insektsuppfödning
På gården Heimdal Entofarm på Jylland är produktionen redan igång. Här har grisarna fått lämna plats för mjölmaskarna och gården är den första storskaliga insektsfarmen i sitt slag i Danmark, skriver Food Supply DK.
En av delägare i Heimdal Entofarm är veterinären Dorte Svenstrup som tidigare hyrde tidigare ut byggnaderna på sin mark för grisproduktion, men dåliga resultat lämnade byggnaderna tomma.
– Jag var på jakt efter nya möjligheter som inte var knutna till det konventionella lantbruket. En vän föreslog insekter och nu är vi igång, säger Dorte Svenstrup till Food Supply DK.

Larver

Foto: Heimdal Entofarm

Ska bli mat till djur och människor
Gården producerar insekter som ska tjäna som djur- och människoföda. Insekterna lever på restprodukter från livsmedelsproduktion och frasset används som gödningsmedel. Insektproduktion är långt effektivare än traditionellt jordbruk, hävdar experter. Inte minst eftersom insekterna förbrukar betydligt mindre foder och vatten, upptar mycket mindre utrymme och avger mycket mindre koldioxid (CO2).

► Läs också: Därför ska du äta protein

Siktar mot produktion på 28 ton om året
Än så länge är produktionen begränsad till några få hundra kilo insekter, men målet är att kunna producera och leverera uppemot 28 ton om året – och helst mer än så.
– Just nu är vi i en testfas där vi prövar vilka metoder som fungerar bäst. Vi ska också kunna dokumentera att livsmedelssäkerheten är i topp. I den lilla hall som vi nu använder räknar vi med att kunna producera 28 ton om året, men vi har fler byggnader som också kan användas, säger Dorte Svenstrup.
Hon säger sig inte vara orolig för en låg efterfrågan.
– Min uppfattning är att många unga inte är rädda för att äta insekter.

 

► Läs också: 12 källor till protein för den som inte äter kött

Nu står bara byråkratin i vägen
Ett hinder som skulle kunna stoppa en uppskalningen till storproduktion är regleringen av livsmedel i Danmark. I nuläget saknas riktlinjer för hantering och produktion av insekter i vissa fall.
– Det hänger i hög grad på hur snabbt Fødevarestyrelsen (danska Livsmedelsverket) och det politiska systemet fasar in insekter i lagarna. Vi har precis fått godkänt för att producera hela insekter till livsmedel, men saknar tillstånd att producera till djurfoder, berättar Dorte Svenstrup.

Läs mer:
• http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE8961805/fremtidens-mad-melorme-og-insekter
• http://www.food-supply.se/article/view/290855/forsta_insektsfarmen_i_stor_skala_pa_gang
• http://www.fyens.dk/modules/mobile/article?articleid=3057301
• http://mfvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/dansk-insektfarm-kan-blive-fremtidens-landbrug
• http://cphpost.dk/news/insect-farms-could-become-the-future-of-danish-agriculture.html

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

 

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

 

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.