Danska barn har ”alarmerande” höga halter bekämpningsmedel

Fakta

Forskarna fann att:
Speciellt barnen hade mycket höga nivåer av organofosfat.
Barn från större städer hade de högsta nivåerna av organofosfat.
Det fanns spår av organofosforföreningar i 90 procent av urinproven.
Nivåerna hade minskat jämfört med senaste undersökningen 2008.
Källa: Videnskab.dk

Du kan inta de skadliga ämnena främst på tre sätt:
1. Det du äter, till exempel mat med bekämpningsmedel.
2. I den luft du andas, från till exempel färg eller cigarettrök.
3. I det du applicerar på huden, till exempel krämer och smink.

Ämnena lagras i fettvävnad, hjärna, njurar eller lever och tas därifrån långsamt upp i blodet. Från blodet överförs sedan föroreningarna till moderkakan, navelsträngen och till bröstmjölken - och vidare till barnet om du ammar.
Källa: Danska Miljöministeriet

Nio av tio barn och deras mödrar hade insektsmedel i urinen, visar en ny dansk undersökning. De aktuella medlen är förbjudna i Danmark och forskarnas teori är att gifterna kommer från importerad frukt och grönt. Resultaten är alarmerande, menar Danmarks ledande forskare inom miljömedicin.
– Välj närproducerat och ekologiskt, lyder rekommendationen.

Danska forskare har funnit insekticidrester i nio av tio urinprov från 144 danska barn och deras mödrar. Särskilt höga är nivåerna hos barnen visar studien, där nivåerna överträffar de nivåer som mätts upp i liknande studier av amerikanska barn.

Varnar för cocktaileffekt  
Vid ett nytt forskningsprojekt visade det sig att danska barn har oroväckande höga halter av bekämpningsmedel i form av insekticider. Bland annat har höga halter organiska fosfater hittats.
Medlen är förbjudna i Danmark och kommer troligtvis från importerad frukt och grönt.
I första hand rekommenderas nu danskarna att välja närproducerat samt ekologiskt – och forskare varnar även för den eventuella cocktaileffekt som kan uppstå när kroppen exponeras för många olika ämnen, skriver danska tidningen Videnskab.dk.

 

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Sämre prestationer i skolan och ökad risk för ADHD
Vid tidigare gjorda studier i USA har forskare funnit ett samband mellan barn med höga halter av bekämpningsmedel och en sämre prestationer i skolan. Höga halter föreföll också öka risken att utveckla ADHD.
Professor Lisbeth E. Knudsen vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Köpenhamns universitet (KU) är en av forskarna bakom rapporten:
– Uppfattningen vi har om Danmark, som ett rent och inte särskilt utsatt land, håller helt enkelt inte längre, säger hon till Videnskab.dk.

► Läs också: Ny forskning: Paracetamol ökar risken för ADHD

Professorn i miljömedicin: ”Alarmerande”
Enligt en av Danmarks ledande forskare inom miljömedicin kan de amerikanska resultaten överföras till Danmark:
– Jag menar att det är tämligen osannolikt att danska barns hjärnor är mer motståndskraftiga än amerikanska barns. När vi har nått till en punkt då danskarna har en större påverkan än de har i USA är det alarmerande, säger Philippe Grandjean, professor i miljömedicin vid Syddanska universitet (SDU) och forskningschef vid institutionen där de kemiska analyserna gjorts, till tidningen.

Om rapporten
Rapporten betalas av danska Miljöstyrelsen, men har utarbetats av forskare vid Köpenhamns universitet och Syddanska universitet. Någon vetenskaplig artikel på resultaten finns inte ännu och rapporten har därför inte genomgått en tidskrifts peer-review-förfarande.
Rapporten har dock gått igenom danska Miljöstyrelsens egen peer-review, betonar Lisbeth E. Knudsen.

Läs också: Helt vanlig väggfärg kan förorena ditt hem

Inte längre tillåtna bekämpningsmedel
I urinprover har forskarna mätt nedbrydningsprodukter (metaboliter) av så kallade fosfororganiska insekticider, en grupp bekämpningsmedel som bland annat används inom jordbruksproduktion. Medel som, ska tilläggas, inte längre tillåtna i Danmark.
Användning av ämnena i andra sammanhang än som just bekämpningsmedel är dock inte särskilt välstuderade.  Användandet har kvantitativt varit störst inom livsmedelsproduktionen – men ämnena används också inom områden där exponering kan vara större, till exempel som insektsmedel, skriver Videnskab.dk.

► Läs också: Även Tyskland säger nej till bekämpningsmedlet glyfosat

Professorn: ”EU: s gränsvärden är föråldrade”
Philippe Grandjean, professor vid SDU, menar att resultatet är så uppseendeväckande att åtgärder bör vidtas omedelbart och att EU bör se över gränsvärdena som han menar är alldeles för höga.
– Det är värden som bygger på beräkningar på olika livsmedel från djurförsök. Det är föråldrat för vi vet att dessa bekämpningsmedel är skadliga för den mänskliga hjärnan, och faktum är att vår hjärna är den mest avancerade i djurriket och därmed de mest sårbara, säger han och fortsätter:
– Skillnaden är att vi människor behöver varje nervcell. Det är det som gör att vi är intelligenta människor och därför vi måste beskydda den optimala hjärnfunktion. Det är det som är skillnaden mellan människor och råttor, och det är detta som myndigheterna har förbisett.

Läs också: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Forskarna fann att:
Speciellt barnen hade mycket höga nivåer av organofosfat.
Barn från större städer hade de högsta nivåerna av organofosfat.
Det fanns spår av organofosforföreningar i 90 procent av urinproven.
Nivåerna hade minskat jämfört med senaste undersökningen 2008.
Källa: Videnskab.dk

Du kan inta de skadliga ämnena främst på tre sätt:
1. Det du äter, till exempel mat med bekämpningsmedel.
2. I den luft du andas, från till exempel färg eller cigarettrök.
3. I det du applicerar på huden, till exempel krämer och smink.

Ämnena lagras i fettvävnad, hjärna, njurar eller lever och tas därifrån långsamt upp i blodet. Från blodet överförs sedan föroreningarna till moderkakan, navelsträngen och till bröstmjölken - och vidare till barnet om du ammar.
Källa: Danska Miljöministeriet

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.