Mörk choklad

Ny metod kan kapa mängden socker i choklad med 40 procent

En ny metod som nästintill kan halvera sockret i choklad har utvecklats av forskare på världens största livsmedelsföretag. Den nya tekniken rapporteras börja användas i produkter inom två år.

Det är forskare på företaget Nestlé har utvecklat ny process som kraftigt kan minska mängden socker i choklad. Nu rapporteras att metoden ska bli verklighet i chokladprodukter inom två år.
Mitt i en globalt omspännande – och extremt het – sockerdebatt, där många länder dessutom funderar på att införa sockerskatt, står Nestlé med sina många konfektyrprodukter. Och världens största livsmedelsföretag borde väl rimligen vilja hitta nya lösningar för att minska eventuella skattesmällar, resonerar det kommersiella branschnätverket Food Supply.

► Läs också: Nu förses läsk med varningstext

 

Sockrets struktur förändras i ny process
Nu har forskare på företaget utvecklat en ny metod som kan minska mängden socker i choklad med 40 procent, rapporterar Bloomberg. Den utvecklade, och ännu inte patenterade, processen kan göra att det smakar sötare med mindre mängd socker. Detta kan ske eftersom forskarna hittat ett sätt att förändra strukturen av sockret.

Stimulerar smaklökarna fortare
Metoden går kortfattat ut på att sockerkristallerna görs ihåliga, något som gör att de smälter snabbare vilket stimulerar smaklökarna fortare. Företaget uppges komma att söka patent på processen.
– Riktig mat i naturen är inte slät och homogen. Den är full av håligheter, toppar och kompakta delar. Genom att reproducera den här föränderligheten är vi kapabla till att samma smakupplevelser, säger Stefan Catsicas, CTO på Nestlé, enligt Bloomberg.

Läs också: Coca-Colas forskningschef avgår efter skandal om köpt forskning

Förändringen ska ske gradvis
Nestlé uppges komma att använda tekniken gradvis för att minska sockerinnehållet i företagets chokladprodukter. Detta eftersom man vill undvika en alltför stor och tydlig smakförändring för konsumenten. Produkter som tillverkats med hjälp av den här processen kommer enligt företaget att börja säljas inom två år, någon gång under året 2018.

Öppna för att dela med sig av tekniken
Den möjliga minskningen på 40 procent är inget utsatt mål och Nestlé har inte heller uttalat sig om huruvida de planerar att använda metoden i andra produkter. De säger sig dock vara öppna för att dela med sig av tekniken när patentet publicerats, skriver Food Supply.

► Läs också: Forskning: Socker ligger bakom hjärtproblem – inte mättat fett

Företag i politiskt blåsväder
Nestlé står bakom bland annat produkter som Nescafé pulverkaffe, Zoegas kaffe och After Eight choklad. De är också ledande producent av barnmat och ersättning. Utöver detta är företaget även förknippade med visst politiskt blåsväder. Detta bland annat på grund av företagets aggressiva (och förbjudna) marknadsföring av ersättningsprodukter i utvecklingsländer, där många barn dör om de inte ammas. Det pågår därför, på flera platser i världen, något som kallas Nestlébojkotten. Denna uppges fortsätta tills företaget, utan överträdelser, följer den internationella barnmatskoden från 1981 samt de resolutioner som därefter antagits.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

dr michael greger

Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Intervju

Växtbaserat bara ökar i popularitet, företag som Oatly utmanar mjölkjättarna och skakar vår syn på mat i grundvalarna och på Hemköp har de vegetariska alternativen smugit sig ända ned i köttdisken. Men hur hälsosamt är det egentligen? Det beror förstås på vem man frågar. Kurera fick en pratstund med en av rörelsens främsta förespråkare – för det är nog korrekt att kalla det en rörelse – den amerikanska läkaren Michael Greger som med sin populära sajt Nutritional facts och boken ”Konsten att inte dö” når miljontals läsare världen över när han var på besök i Stockholm.

blodgrupp B

Blodgrupp B – Allätaren

Kost

Personer med blodgrupp B mår bra av att äta lite av varje och är den enda blodgruppen som faktiskt mår bra av mjölkprodukter. En blodgruppsanpassad diet anses främja kroppens naturliga genetik och bidra till god hälsa och naturlig viktminskning. Därför bör vi anpassa kosten efter sin blodgrupp menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

blodgrupp AB

Blodgrupp AB – Nutidsmänniskan

Kost

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och expert på Kurera, är förespråkare för blodgruppsdieten. Genom att äta en kost anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppen naturliga och genetiska balans. Bland den nyaste men också ovanligaste blodgruppen finns AB. Bäst mår Grupp AB av att äta en vegetarisk bas med ett litet intag av kött och mejeriprodukter. 

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.

Lillebil

Fick hjälp med sin känsliga hy

Skönhet

Lillebil Möller hade i många år problem med känslig hy och fick ibland rodnader och andra hudirritationer. Det tog tid att prova sig fram till det som gjorde hennes hud bra igen, men för tio år sedan hittade hon rätt i djungeln av hudvårdsprodukter.