Mörk choklad

Ny metod kan kapa mängden socker i choklad med 40 procent

En ny metod som nästintill kan halvera sockret i choklad har utvecklats av forskare på världens största livsmedelsföretag. Den nya tekniken rapporteras börja användas i produkter inom två år.

Det är forskare på företaget Nestlé har utvecklat ny process som kraftigt kan minska mängden socker i choklad. Nu rapporteras att metoden ska bli verklighet i chokladprodukter inom två år.
Mitt i en globalt omspännande - och extremt het - sockerdebatt, där många länder dessutom funderar på att införa sockerskatt, står Nestlé med sina många konfektyrprodukter. Och världens största livsmedelsföretag borde väl rimligen vilja hitta nya lösningar för att minska eventuella skattesmällar, resonerar det kommersiella branschnätverket Food Supply.

 

► Läs också: Nu förses läsk med varningstext

Sockrets struktur förändras i ny process
Nu har forskare på företaget utvecklat en ny metod som kan minska mängden socker i choklad med 40 procent, rapporterar Bloomberg. Den utvecklade, och ännu inte patenterade, processen kan göra att det smakar sötare med mindre mängd socker. Detta kan ske eftersom forskarna hittat ett sätt att förändra strukturen av sockret.

Stimulerar smaklökarna fortare
Metoden går kortfattat ut på att sockerkristallerna görs ihåliga, något som gör att de smälter snabbare vilket stimulerar smaklökarna fortare. Företaget uppges komma att söka patent på processen.
– Riktig mat i naturen är inte slät och homogen. Den är full av håligheter, toppar och kompakta delar. Genom att reproducera den här föränderligheten är vi kapabla till att samma smakupplevelser, säger Stefan Catsicas, CTO på Nestlé, enligt Bloomberg.

Läs också: Coca-Colas forskningschef avgår efter skandal om köpt forskning

Förändringen ska ske gradvis
Nestlé uppges komma att använda tekniken gradvis för att minska sockerinnehållet i företagets chokladprodukter. Detta eftersom man vill undvika en alltför stor och tydlig smakförändring för konsumenten. Produkter som tillverkats med hjälp av den här processen kommer enligt företaget att börja säljas inom två år, någon gång under året 2018.

Öppna för att dela med sig av tekniken
Den möjliga minskningen på 40 procent är inget utsatt mål och Nestlé har inte heller uttalat sig om huruvida de planerar att använda metoden i andra produkter. De säger sig dock vara öppna för att dela med sig av tekniken när patentet publicerats, skriver Food Supply.

 

► Läs också: Forskning: Socker ligger bakom hjärtproblem – inte mättat fett

Företag i politiskt blåsväder
Nestlé står bakom bland annat produkter som Nescafé pulverkaffe, Zoegas kaffe och After Eight choklad. De är också ledande producent av barnmat och ersättning. Utöver detta är företaget även förknippade med visst politiskt blåsväder. Detta bland annat på grund av företagets aggressiva (och förbjudna) marknadsföring av ersättningsprodukter i utvecklingsländer, där många barn dör om de inte ammas. Det pågår därför, på flera platser i världen, något som kallas Nestlébojkotten. Denna uppges fortsätta tills företaget, utan överträdelser, följer den internationella barnmatskoden från 1981 samt de resolutioner som därefter antagits.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.