Annons
Annons

Ny metod kan kapa mängden socker i choklad med 40 procent

En ny metod som nästintill kan halvera sockret i choklad har utvecklats av forskare på världens största livsmedelsföretag. Den nya tekniken rapporteras börja användas i produkter inom två år.

Redaktionen

7 december, 2016
Ny metod kan kapa mängden socker i choklad med 40 procent
Dela inlägget

En ny metod som nästintill kan halvera sockret i choklad har utvecklats av forskare på världens största livsmedelsföretag. Den nya tekniken rapporteras börja användas i produkter inom två år.

Det är forskare på företaget Nestlé har utvecklat ny process som kraftigt kan minska mängden socker i choklad. Nu rapporteras att metoden ska bli verklighet i chokladprodukter inom två år.
Mitt i en globalt omspännande – och extremt het – sockerdebatt, där många länder dessutom funderar på att införa sockerskatt, står Nestlé med sina många konfektyrprodukter. Och världens största livsmedelsföretag borde väl rimligen vilja hitta nya lösningar för att minska eventuella skattesmällar, resonerar det kommersiella branschnätverket Food Supply.

Läs också: Nu förses läsk med varningstext

Sockrets struktur förändras i ny process
Nu har forskare på företaget utvecklat en ny metod som kan minska mängden socker i choklad med 40 procent, rapporterar Bloomberg. Den utvecklade, och ännu inte patenterade, processen kan göra att det smakar sötare med mindre mängd socker. Detta kan ske eftersom forskarna hittat ett sätt att förändra strukturen av sockret.

Stimulerar smaklökarna fortare
Metoden går kortfattat ut på att sockerkristallerna görs ihåliga, något som gör att de smälter snabbare vilket stimulerar smaklökarna fortare. Företaget uppges komma att söka patent på processen.
– Riktig mat i naturen är inte slät och homogen. Den är full av håligheter, toppar och kompakta delar. Genom att reproducera den här föränderligheten är vi kapabla till att samma smakupplevelser, säger Stefan Catsicas, CTO på Nestlé, enligt Bloomberg.

Läs också: Coca-Colas forskningschef avgår efter skandal om köpt forskning

Förändringen ska ske gradvis
Nestlé uppges komma att använda tekniken gradvis för att minska sockerinnehållet i företagets chokladprodukter. Detta eftersom man vill undvika en alltför stor och tydlig smakförändring för konsumenten. Produkter som tillverkats med hjälp av den här processen kommer enligt företaget att börja säljas inom två år, någon gång under året 2018.

Öppna för att dela med sig av tekniken
Den möjliga minskningen på 40 procent är inget utsatt mål och Nestlé har inte heller uttalat sig om huruvida de planerar att använda metoden i andra produkter. De säger sig dock vara öppna för att dela med sig av tekniken när patentet publicerats, skriver Food Supply.

Läs också: Forskning: Socker ligger bakom hjärtproblem – inte mättat fett

Företag i politiskt blåsväder
Nestlé står bakom bland annat produkter som Nescafé pulverkaffe, Zoegas kaffe och After Eight choklad. De är också ledande producent av barnmat och ersättning. Utöver detta är företaget även förknippade med visst politiskt blåsväder. Detta bland annat på grund av företagets aggressiva (och förbjudna) marknadsföring av ersättningsprodukter i utvecklingsländer, där många barn dör om de inte ammas. Det pågår därför, på flera platser i världen, något som kallas Nestlébojkotten. Denna uppges fortsätta tills företaget, utan överträdelser, följer den internationella barnmatskoden från 1981 samt de resolutioner som därefter antagits.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons