Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

illustration av ledsen nedstämd och hjärtekrossad tjej

Så lär du dig leva med din smärta

Vi behöver inte alltid försöka ta bort smärta så fort den uppkommer.
Det anser bokaktuella psykiatern Åsa Nilsonne.
– Om vi vågar ha ont ibland kan det märkligt nog leda till en bättre
 livskvalitet, säger hon.

Vi lever i en tid då vi ofta försöker ta bort allt som gör ont – både fysiskt och psykiskt - snabbt och till varje pris.
Men enligt Åsa Nilsonne, psykiater och professor emeritus i medicinsk psykologi som är aktuell med boken ”Mindfulness utan flum” där hon presenterar aktuell forskning på ämnet, kan jakten på ett smärtfritt liv stå oss dyrt.
– Den aktuella opioidepidemin som tagit många liv är en sorglig konsekvens av att vi så desperat försöker undvika smärtan i våra liv. Idag äter fler svenskar än någonsin antidepressiv medicin, en ökning som är särskilt uttalad bland unga kvinnor och smärtstillande mediciner är storsäljare, även sådana som främst ska lindra psykologisk smärta.

 

LÄS OCKSÅ: Vanliga värktabletter kan ge hjärtproblem enligt ny studie

2, 5 miljoner hämtade ut smärtstillande
2015 såldes två av de vanligaste receptfria smärtlindrande preparaten – paracetamol och ibuprofen – för runt 800 miljoner

Psykiatern Åsa Nilsonne

Psykiatern Åsa Nilsonne Foto: Martin Stenmark


kronor i Sverige. 2018 hämtade nästan 2,5 miljoner personer ut smärtstillande receptbelagda läkemedel på apoteket. Åsa Nilsonne blir bekymrad  när hon träffar unga kvinnor som medicineras på grund av ett smärtsamt uppbrott med en pojkvän eller svårigheter med studierna.
– Psykofarmaka kan absolut vara bra. Men då ska de ges i rätt dos till rätt person av rätt anledning under rätt längd. Allt annat är dåligt.

Alternativet är att kunna acceptera och stå ut med att ha ont. Och här har mindfulness mycket att lära oss, tycker Åsa Nilsonne, då hela mindfulnesstraditionen bygger på den centrala frågan hur vi kan hantera smärtan i våra liv.
– När ett barn trillar av cykeln så tröstar och blåser vi och sätter på ett plåster. Så småningom lugnar sig barnet, smärtan går över. Det är ingen i det läget som häller upp en rejäl whiskey till barnet för att hantera smärtan. Och det här förhållningssättet till det som gör ont kan vi ta med oss in i vuxenlivet.
Men Åsa Nilsonne är noga med att poängtera att mindfulness inte fungerar som en alvedon, utan snarare handlar om att förstå smärtans roll i våra liv och varför vi känner den överhuvudtaget.
– Jag skulle inte säga till en tonåring: bli aldrig kär för det innebär smärta, tårar och förtvivlan. För att uppleva kärlekens toppar måste vi klara kärlekens dalar. Det är en del av att bli vuxen.

 

LÄS OCKSÅ: ACT – acceptans som redskap att hantera stress

Ont även i sitt känsloliv
Mindfulnesstraditionen kan hjälpa oss att acceptera det vi upplever, även när det gör ont, anser Åsa Nilsonne som ser en parallell med patienter som uppsöker vården för att de har ont någonstans i kroppen med att de har ont någonstans även i sitt känsloliv. Vår smärtupplevelse påverkas starkt av våra tankar om smärtans betydelse. En fysisk smärta kan bli mindre besvärande om vi får reda på att den inte beror på något farligt, och likadant kan det vara med en psykologisk smärta, berättar Åsa Nilsonne.
– Vi vet att deprimerade personer ofta även har ont i kroppen, och att människor med kroppslig smärta kan utveckla depressioner. Det är nämligen delvis samma delar av hjärnan som är aktiva när vi har ont på grund av en rent kroppslig händelse, och när vi lider emotionellt. Därför blir ny forskning om kroppslig smärta även intressant för vår förståelse av vårt känslomässiga lidande.

Kan alla mentala problem lösas med rätt attityd och mindfulness?
– Nej. Däremot kan mindfulness vara till hjälp när vi ska lösa problem, eftersom vi kan bli bättre på att förstå vad vi tänker och känner. Då blir vi även bättre på att hantera de problem som dyker upp och bättre på att orka ha ont i bland.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.