Att baka utan både gluten, vitt socker och animalier medför utmaningar. Men en som lyckas med bravur är Anna Winér. Hon driver ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande och inspirerande recept på det ena kreativa bakverket efter det andra.
Ja det är inte alltid helt lätt att baka utan gluten, vitt socker och mjölk eller smör. Men det går förstås, med lite vägledning, kunskap och inspiration.
På Kurera har vi redan publicerat ett antal av Anna Winérs läckra recept. Några av dem hittar hittar du i anslutning till denna artikel, under ”Relaterade inlägg”, såväl snickerstårta som rabarbermuffins.
Vi ställde 3 snabba frågor till bakpionjären, vars Instagram-konto du hittar här!
LÄS OCKSÅ: Sött i maten – utan socker
Hej Anna! Hur kom det sig att du började intressera dig för sockerfri, vegansk och glutenfri bakning?
– ”Har du allergier är du till besvär. ”Vill du äta nyttigt är du tråkig”. ”Behöver du specialkost är du inte välkommen”. Så känner väldigt många, speciellt när det närmar sig högtider och bjudningar. Jag fick erfara det själv för några år sedan och bestämde mig för att jag ville ändra på det hela. Så jag började baka. Testa. Experimentera, leta smarta ingredienser. Och nu är jag här, med massor av recept som är både glutenfria, veganska och utan tillsatt socker. Recept som jag vet har förgyllt mångas tillvaro, vilket är det bästa gensvaret jag kunde drömma om.
Vilka är utmaningarna i att lyckas med den här typen av bakning, och vad har du för tips till den som är nybörjare?
– Det kan kännas lockande att ta ett ”vanligt” recept och försöka göra det sockerfritt, veganskt och glutenfritt. Men det är inte alltid det går och blir så lyckat. Mitt bästa tips för alla som vill börja baka allergianpassat är att försöka hitta recept som redan är testade.
LÄS OCKSÅ: Ju mer socker desto mindre näring får vi i oss visar ny studie
Bulldegen har räddat många vardagar
Anna har själv sammanställt en bok med 20 av sina populäraste recept, som heter ”Fika till alla”.
Vilket är ditt eget favoritrecept och varför?
– Att välja en favorit bland mina egna recept är så svårt! Efterhand som jag skapar och testar nya får jag nya favoriter. Men, jag har en magiskt bra ”bulldeg” som jag använder till väldigt många olika recept. Den har verkligen räddat många vardagar här hemma. Funkar till både pizza, kanelbullar, lussebullar och som matbröd med bara några små ändringar.
Av Carolina Eriksson