Annons

Så slipper du uppblåst mage i jul

Plötsligt är magen uppblåst som en ballong och kläderna känns alldeles för trånga. Känner du igen problemet? Matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas som kan motverka gaser och uppblåsthet snabbt och effektivt kan hjälpa en uppblåst julmage.

Inger Palm

18 december, 2023
Så slipper du uppblåst mage i jul
Dela inlägget

Tarmgaser har i princip alla. Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner den mat du äter. Gaserna kan göra att magen sväller och att du får ont, men det är oftast inte farligt och beror sällan på någon allvarlig sjukdom. Julens dignande matbord gör knappast saker och ting bättre.

Gaser i tarmen kan också orsakas av att viss mat inte bryts ner helt och fullt. Det finns en mängd olika livsmedel som magen kan reagera mot, men vi är alla olika, så vad den enas tarm lätt kan bryta ner tål inte den andra. Det kan också vara så att du kan äta lite av något utan att magen reagerar, men äter du mer så börjar det bullra. Det enklaste sättet att ta reda på vad magen klarar och inte är att testa sig fram. 

Det är många som upplever uppblåst mage när de äter bönor, fullkorn, broccoli, blomkål, kål, och sparris. Idag pratas det också en del om att mjölkprodukter kan orsaka gaser, och viss frukt som äpplen, päron och persikor samt kolsyrade drycker. Andra exempel på svårsmälta kolhydrater är fruktos och sorbitol, som är ett sötningsmedel och används i lightprodukter.

Enzym spjälkar kolhydrater

Maten vi äter är också mat för bakterierna i tarmen. För att bryta ner maten och för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen från kosten behövs enzymer. Det är proteiner som tillverkas av kroppens celler, och enzymerna gör att kemiska reaktioner kan ske i kroppen. Det finns många olika enzymer som verkar på olika sätt för att kroppen ska fungera normalt. Till exempel kan inte vitaminer, mineraler och hormoner vara verksamma utan enzymer. Vad som händer när vi blir äldre är att kroppens egen enzymproduktion avtar något, och då kan det bland annat uppstå problem med matsmältningen.

Att magen inte blir glad av vissa kolhydrater, det vet vi. En del reagerar på bröd, pasta, potatis och ris medan andra klarar av allt detta, men däremot inte bönor och frukt, utan att det jäser i tarmen.

Annons

Alfa-galaktosidas är det enzym som hjälper till att spjälka de mer svårsmälta kolhydraterna som finns i bland annat grönsaker, frukt, spannmål och baljväxter.

För den som har stora problem med magen kan en livslång strikt diet vara det enda som hjälper. Har du godartade matsmältningsbesvär, det vill säga att det bullrar i magen när det blir för mycket av den mat som magen reagerar mot vid enstaka tillfällen som fester och storhelger. Och då kanske du ändå väljer att äta och låta magen svälla och bullra för att sedan återgå till en vardagskost som fungerar.

En genväg

Men det finns faktiskt en genväg, i form av ett enzym som kan eliminera besvären. När maten spjälkas som den ska så sker upptaget redan i tunntarmen. Hinner maten ner i tjocktarmen så jäser den, vilket medför uppblåsthet och gasbildning. Men om du tillsätter matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas så motverkas jäsning och gasbildning, genom att enzymet spjälkar mat som inte brutits ned i tunntarmen.

Ett tillskott med alfa-galaktosidas ska tas precis före måltiden, för att förebygga gaser och svullnad. Tillskottet verkar direkt och du behöver bara ta en tablett när du vet med dig att du ska äta något din mage reagerar på.

En liten studie gjordes på åtta friska personer där forskarna ville se effekten av alfa-galaktosidas på tarmgas och gasrelaterade symtom. Deltagarna fick två olika doser av enzymet i samband med en testmåltid som bestod av kokta bönor. Alla deltagare minskade signifikant graden av alla gasrelaterade symtom.

Annons

Studie visade på minskade gaser

När tunntarmen inte spjälkar maten ordentligt så uppstår en vätgas i utandningen, vilket är en vanlig indikation på gasbildning. Försökspersonernas vätgas minskades också när de tog matsmältningsenzymet. Studien publicerades i januari 2007 i tidskriften Digestive Diseases and Sciences.

Även den som har IBS kan få hjälp av enzymet för att minska gaser och svullnad.

Något du kan tänka på själv för att minska gasbildning är att låta bli att suga på hårda karameller, inte tugga tuggummi och fundera på om du sväljer mer luft när du är stressad. I genomsnitt sväljer vi 70 gånger per timma.

Var fysiskt aktiv, det kan minska gaser. Ät mindre fett – jo, för fett kan faktiskt göra att tarmen tömmer sig långsammare. Vissa läkemedel kan orsaka förstoppning och då har gaserna svårare att passera genom tarmen. Och sedan kan du låta matsmältningsenzymet vara din räddare i nöden.

Av Inger Palm

Här kan du läsa mer om enzymet: About the Enzyme Alpha Galactosidase och The effect of oral alpha-galactosidase on intestinal gas production and gas-related symptoms.

Annons
Fakta

En av fyra lider till och från av ballongmage och gaser. Närmare två av tio svenskar har IBS och måste sköta maten noggrant för att inte få problem med magen. Vissa är födda med känsligare mage och andra kan slarva betydligt mer.
Det finns många metoder för att komma till rätta med en krånglande mage. Om du inte har en underliggande sjukdom kan du prova dig fram och äta dig till en lugnare mage.
Bullrar det i magen när du äter kolhydrater? Då kan du tillsätta ett enzym som alfa-galaktosidas som hjälper din tunntarm att spjälka kolhydraterna så att du slipper gaser.

Annons