Annons

Så stärker du ditt immunförsvar ­ – varje dag

Sommaren går över till höst och risken att drabbas av en förkylning är stor när vädret blir kallare och vi samlas inne igen, på jobbet och i skolor, på tåg och bussar. Förutom  en näringsrik kost, träning och solljus kan man förebygga förkylningar och även lindra pågående förkylning med extrakt av färsk röd solhatt.

Redaktionen

28 september, 2024
Kvinna med mörkt hår mot gul bakgrund blundar och håller fingrarna mot halsen
Dela inlägget

Höstens plikter kallar och människor samlas igen inomhus. Runtomkring oss börjar luftburna förkylningsvirus att cirkulera med snuva och hosta som ett brev på posten. 

En vuxen person blir i genomsnitt förkyld två till tre gånger per år, barn minst dubbelt så ofta. Och alla med små barn vet att förskolevirusen är extra påflugna och i perioder är det som om de avlöser varandra, med många vab-dagar som följd. 

Vanliga förkylningssymtom är nästäppa, halsont, snuva, lindrig feber och hosta. En förkylning kan vara smärtsam, besvärlig och irriterande, men går ofta över av sig själv inom en vecka. Kroppens immunförsvar är effektivt och tar hand om virus och även många vanliga bakterieinfektioner som öroninflammation, halsfluss och inflammation i bihålorna. 

Huden och slemhinnorna är kroppens första försvar, men omkring 70–80 procent av kroppens samlade immunförsvar finns i mag-och tarmkanalen.

Livsstilen påverkar immunförsvaret

Vissa personer tycks aldrig vara förkylda medan andra får infektioner på löpande band och hostar och snörvlar sig igenom hela vintern. Ärftliga faktorer kan delvis ligga bakom ett starkt eller svagt immunförsvar, men mycket handlar om livsstilen.

Annons

–Det finns en del sanning i att styrkan på immunförsvaret är medfött, men när det gäller de personer som jag har tittat på, de som aldrig är förkylda och de som är det ofta, finns en stor skillnad på respektives livsstil, säger Fredrik Ölander som är närings-och funktionsmedicinsk terapeut och leg. sjuksköterska.

När han undersöker en patient tittar han på vad de har för grundskydd, till exempel vad de har för näring i kroppen.

–En varierad och färgrik kost är av stor betydelse där en mix av frukt, bär, grönsaker, protein, kolhydrater och nyttiga fetter gör att kroppen blir näringsoptimerad.

­När du har den balansen minimeras risken att bli påverkad av både virus och bakterier, förklarar Fredrik vidare. 

Men även mineralerna zink och koppar spelar roll i kroppens förmåga att hantera bakterie- och virusinfektioner.

Annons

–Det är viktigt att ha en bra balans mellan dessa mineraler, det har man sett i till exempel hårmineralanalyser. Zink är ett värmetåligt mineral som har viktiga bakteriedödande egenskaper, och koppar påverkar virus, berättar han.

LÄS OCKSÅ: Det säger ditt snor om din hälsa

Stress försvagar vårt immunförsvar

När det gäller immunförsvaret vet man att vissa vitaminer har en central roll. A-vitamin stärker huden och slemhinnorna och C-vitamin bildar antikroppar. Men det är D-vitamin som fått mest fokus de senaste åren, och det är inte helt lätt att veta hur mycket man ska ta.

– Det beror på tillgången till solljus och hur mycket D-vitamin du redan har i kroppen. Jag rekommenderar att man tar ett blodprov för att se nivåerna. Ligger du bra till är det kanske andra saker du behöver titta på, som till exempel din stress och sömn.

Vid långvarig stress och oro ökar produktionen av hormonet kortisol vilket gör att immunförsvaret försvagas och gör oss känsligare för sjukdomar.  

–När du blir stressad slås överlevnadsmekanismen på. Kroppen stänger då ner mage och tarm och ökar den mentala skärpan, synen och blodtrycket. Och lever du med ett konstant stresspåslag i din vardag, med en mage som inte fungerar bra, blir näringsupptaget sämre och gör dig mer mottaglig för framförallt virus, förklarar han.

Även sömnbrist påverkar vårt immunförsvar och vi löper en större risk att drabbas av både förkylningar och andra infektioner om vi sover för lite.

Fredrik understryker att det överlag handlar om att försöka hitta den berömda balansen i livet med kost, träning och återhämtning. 

–Tänk att du stärker immunförsvaret dagligen, genom att sträva efter balans. Får du balans och återhämtning brukar även immunförsvaret hålla sig stabilt. Och tvätta händerna, hygien är en viktig del och även där handlar det om balans, eftersom vi behöver de goda bakterierna. Och om du hostar och nyser, gör det i armvecket och inte i händerna och ta på dig ett munskydd, en viktig lärdom från pandemin, för att skydda sig själv och andra, betonar Fredrik.

Lindra med extrakt från naturen

Du kan också både lindra och förebygga förkylningar med extrakt från färsk röd solhatt (echinacea purpurea). Röd solhatt är en blomma som växer naturligt i sydöstra Kanada och i östra USA och här i våra svenska trädgårdar ser man den ofta som en prydnadsväxt. Blomman innehåller flera ämnen som anses stärka immunförsvaret och lindra förkylningar. Men den sägs även stimulera bildningen av vita blodkroppar, vars viktigaste uppgift är att försvara kroppen mot infektioner. Metoden att använda färska växter ger ett mer verksamt extrakt med högre halter av aktiva ämnen, än om man utgår från växter som är torkade. 

Kliniska studier som gjorts på färsk solhatt visar att de även kan användas som en förebyggande behandling och att du får en lindrigare förkylning om du börjar ta extraktet när du känner av symtom, som till exempel kliande hals och nästäppa.

Av Anne Haavisto

Fredrik Ölander
Fredrik Ölander är funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert.
Fakta

Så skyddar du dig mot förkylningar

  • Förebygg med C-vitamin.Sov gott, helst sju till åtta timmar.
  • Ät färgglatt, ju starkare färg desto högre grad av antioxidanter.
  • Ladda med D-vitamin efter behov.
  • Vistas ute i naturen, helst dagligen. Kratta i trädgården och få i dig goda bakterier från jorden.
  • Träna balanserat, intensiv träning för ofta bryter ner immunförsvaret.
  • Håll fingrarna i styr, näspetning är en snabbare smittväg än hosta och nysningar.Drick mycket vatten, slemhinnorna är mer mottagliga för infektioner när de är uttorkade.
  • Håll en god maghälsa genom att äta fibrer och grönsaker och eventuellt tillskott med probiotika.
  • Ett tillskott med röd solhatt kan stimulera immunförsvaret, lindra förkylningssymtom och förkorta antalet sjukdagar.
Annons