De kyligare vindarna har återvänt och enligt meteorologerna ska det bistra vädret hålla i sig. Några tar detta som en ursäkt att hålla sig inomhus – och träna inomhus.
Men träning i kallt väder kan vara absolut säkert – och kommer definitivt att hålla dig varm – så länge du vidtar några få försiktighetsåtgärder.
Är det säkert att motionera i kyla? Ja, om man gör på rätt sätt.
Motion genererar hetta kroppen, tillräckligt för att vi ska uppleva att det är betydligt varmare än det faktiskt är. [1][2].
Forskning menar att nästan oavsett vilken temperatur det än är ute så kommer kroppen att jobba för att upprätthålla en hälsosam temperatur på 37˚C[3].
Med inspiration från bloggen greatist.com presenterar vi här några vetenskapligt uppbackade tips för att hjälpa dig hantera träning i kallt väder.
Minimera riskerna
Så gott som alla kan motionera på ett säkert sätt i kallt väder. Faktum är att forskare faktiskt menar att ingen temperatur är för låg att ge sig ut i, så länge vi bultar på oss smart för att minimera de risker som kallt väder medför [4].
Sporter på mellan till hög intensitet, som till exempel löpning, fotboll, skridskor och skidåkning innebär en lägre risk eftersom de hjälper till att hålla uppe core-temperaturen. Däremot bör personer med tillstånd som hjärtproblem eller dålig blodcirkulation i händer eller fötter dubbelkolla med en läkare innan man ger sig ut och sportar för hårt när det är kallt ute.
Känn till
…att en röd, rinnande näsa, som är en vanlig ”bieffekt” av vistelse utomhus, bara är ett tecken på att du håller på att tina upp.
En annan, mindre trevlig effekt av träning i kyla kan vara tryck över lungorna. Men faktum är att det är omöjligt för iskall kyla att förvandla våra lungor till is. Se dock gärna till att bära en halsduk för att värma upp inandningsluften lite, och håll lite extra koll om du är orolig för astma eftersom mixen av träning och kall, torr luft kan trigga astmaattacker.
Checklista för träning i kallt väder:
Kall luft och isiga vägar behöver inte vara en träningsdödare. Men – innan du ger dig ut finns det några saker du först bör bocka av på den här träning-under-kallt-väder-listan:
- Kör lager på lager. Första lagret bör vara av ett syntetiskt material för att hålla svetten borta. Det andra laget bör vara av tung fleece eller ull för att isolera kroppen och hålla kylan ute. Det tredje lagret bör vara ett material som andas och är vattentätt för att avvärja vind och regn. Undvik bomull, eftersom det förlorar sina isolerande egenskaper när det blir svettigt eller blött. För extra poäng, bär en ansiktsmask eller halsduk för att värma upp luften innan den når lungorna [5].
- Täck huvud, fingrar och tår. Blodet håller sig gärna kvar i bålen, vilket gör att armar och ben blir mer utsatta och känsliga för kyla. Sätt på dig handskar och överväg gärna att köpa lite för stora skor så att du får plats med extra varma sockor. Och glöm inte huvudet! Stäng in värmen genom att sätta på dig en bra mössa. På så sätt förhindrar, och förebygger, du att kroppstemperaturen faller.
- Undvik regn och vind. Kroppen får svårare att upprätthålla kroppstemperaturen när den är blöt. Vatten drar bort värme från kroppen 25 gånger snabbare än luft gör, detta på grund av högre densitet och bättre kapacitet att hålla värme[6]. Se även upp för allt för starka vindar, vilka kan vara farliga eftersom de trycker fukt och luft genom våra kläder och tar bort det lager av varm luft som omger kroppen.
- Ha inte för mycket kläder på dig. Eftersom våra kroppar värms upp först när vi rör på oss, bör vi först känna kylan. När vi sysslar med hög-intensitet-aktiviteter kan för mycket kläder lätt leda till överdrivet svettande, vilket i sin tur leder till att kroppen blir fuktig. Fuktig hy är en onödig avledare av kroppsvärme och hjälper effektivt till att sänka kroppstemperaturen och ökar risken för nedkylning.
- Känn till varningssignalerna. Första tecknet på förfrysning/frostskador är avtrubbad känsel, följt av en kittlande eller brännande känsla. Vid förfrysning är frossa och förvirring röda flaggor. Genom att klä sig lämpligt/ordentligt kan vilken utomhusatlet som helst undvika köldrelaterade skador.
Överdriv inte
Men kom ihåg. Bara för att du nu har informationen finns ingen anledning att överdriva. Känns vädret på tok för kallt finns det alltid en rockring, ett gym eller en magdanskurs någonstans.
Av Isabelle Hedander