Ljus och brasor hör julen till men kan också vara direkt hälsovådligt. Inte minst de populära doftljusen kan innehålla en del mindre hälsosamma ämnen. Det är därför viktigt att tänka en gång extra när man väljer ljus och sörja för god ventilation manar experten.
Julen närmar sig och vi är inne i årets mörkaste tid. En mörk tid som vi av tradition försöker förgylla med ljus och brasor. På senare år har även doftljus blivit ett allt populärare inslag. Men vad många inte tänker på är att både brasa och ljus kan väsentligt försämra inomhusluften. Syret minskar och giftiga partiklar kan spridas i luften.
– Dålig inomhusluft kan ge negativa hälsoeffekter på både kort och lång sikt. Därför är det viktigt att tänka på att se till att skapa rörelse i luften, till exempel genom att vädra eller på annat sätt se till att ha bra ventilation, säger ventilationsexperten Niclas Ohlsson.
LÄS OCKSÅ: Detta äter vi helst – och ägnar oss gärna åt – på julafton
Viktigt med bra ved och rätt ljus
För den som är rädd om hälsan kan det också vara klokt att fundera över vilken ved man eldar med och vara noga med vilka ljus man använder.
– De numera så populära doftljusen är många gånger direkt skadliga för inomhusluften. De kan sprida partiklar och ångor som vi mår allt annat än bra av, säger Niclas Ohlsson.
LÄS OCKSÅ: Värmeljus liknas vid passiv rökning
Att tänka på när du eldar
Stearinljus
Det är viktigt att tänka på vilka ljus man använder. Svanen-märkta ljus tar hänsyn till både varifrån råvaran kommer, mängden sot som de avger och förpackningens miljöpåverkan. Stearinljus som brinner långsamt är det bästa alternativet, medan billiga paraffinljus avger cancerogena ämnen som till exempel bensen. Färgade ljus är inte heller bra eftersom partiklar från dessa kan innehålla låga mängder av tungmetaller.
Doftljus
Doftljus gör tyvärr mer skada än nytta för inomhusluften. Därför bör man helst undvika doftljus och rökelse eller åtminstone se till att man efter eller under användande vädrar ut ordentligt.
Brasa
Om man eldar inomhus ska man helt undvika impregnerat trä eller målat virke och givetvis all plast och annat avfall. Här finns även mycket att vinna på hur man eldar. Man ska inte pyrelda och låta veden brinna långsamt, det är bättre att elda snabbt och varmt. Färsk fuktig ved bildar mer sot, så veden ska gärna ha legat och torkat några månader utomhus men under tak.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!