Annons

Saffran – naturens lyckopiller

Saffran hör julen till, men saffran är inte bara en välsmakande och lyxig krydda som sätter piff på maten och bakningen – den kan också höja sinnesstämningen och bidra till bättre sömn. Den gula kryddan har använts i orienten i tusentals år, både i maten och som medicinalväxt, en kunskap man lät gå i arv i generationer.

Inger Palm

16 oktober, 2023
Saffran – naturens lyckopiller
Dela inlägget

När vintermörkret lägger sig som en tjock dimma över oss här i Norden så känner sig de allra flesta tröttare än under sommaren. Vissa blir nedstämda och andra kan inte sova.

Men att bli ”deppig” under vissa tider på året är vanligare i länder där årstidsväxlingarna är kraftigare, som här i norr. Det är dock lika vanligt att känna sig nedstämd utan att kunna sätta fingret på vad som är fel. Att känna sig ledsen, uppgiven eller ur balans är en del av livet och kan bero på flera olika saker. Det kan vara en reaktion på en situation som är upprörande eller en händelse som upplevts som skrämmande. 

Det behöver inte vara svårt att hitta tillbaka till sitt mer gladare sommarjag. Saffran, och då extrakt av saffran, för det räcker inte att bara äta en lusse-bulle, kan relativt snabbt ta dig ur trötthet eller en känslomässig svacka. Redan efter två veckor kommer effekten. Det har flera vetenskapliga studier kunnat visa.

Stora skillnader jämfört med placebo

Att bli nedstämd och må dåligt är vanligare bland kvinnor. Rapporter säger att en av fyra kvinnor någon gång under livet kommer att drabbas av en depression, och studier visar att psykisk ohälsa kryper allt längre ner i åldrarna.

Att ta ett extrakt av saffran när man känner sig låg, är just då saffran fungerar som allra bäst. Ofta känner man att man har lättare till skratt och tycker att livet känns lite smidigare. Lite som att saffransextraktet tar bort de skarpa hörnen i tillvaron och gör livet mjukare. 

Annons

I modern tid har forskning kunnat visa på effekterna av saffran, som att det kan bidra till att öka mängden fritt serotonin. Enkelt förklarat så rättar saffran till obalansen genom att hindra de hjärnceller som producerat serotonin att suga upp fritt serotonin.

Analyser har visat att saffran gör skillnad på humöret efter två veckor hos de som känner sig trötta, oroliga och nedstämda. En iransk studie från 2005 visade stora skillnader mellan försökspersoner som gavs placebo och de som tog saffran. Efter två veckor upplevde gruppen som fick saffransextrakt att deras nedstämdhet hade minskat något, och efter sex veckor med saffran minskade symtomen tydligt. Den stämningshöjande kryddan kan också förebygga att man drabbas av nedstämdhet.

Ökad lust

Studier har också visat att saffran kan ge bättre sömn och stärka koncentrationen, vilket får vardagen att fungera bättre igen.

Signalsubstansen serotonin, som höjs av saffran, styr vårt känsloläge, humör och vår mentala balans och det avgör om en person känner sig trött eller pigg, om den har initiativförmåga och en fungerande nattsömn. Serotonin styr också lust och sexuell förmåga, och har man tappat lusten kan saffran vara den skillnad som gör att samlivet kommer igång igen.

Saffran innehåller också ett ämne som heter crocin. Amerikansk forskning har visat att crocin bland annat kan bidra till att skydda hjärnans celler. 

Annons

Prova att kombinera ett saffranextrakt med B-vitaminer som motverkar stress och nedstämdhet samt D3 som bland annat kan reglera hormonbalans och immunsystem.

Fakta

Saffrans effekt i kroppen

  • Höjer sinnesstämningen
  • Motverkar trötthet, oro och nedstämdhet
  • Jämnar ut humöret
  • Kan öka sexlusten
  • Kan bidra till bättre sömn
Annons