Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Lasse Heijdenberg

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Chrisbeth Gradell

Ålder: 50 år.
Yrke: Barnskötare.
Familj: Sex barn.
Bor: I Mjölby.
Så mår jag bra: När jag umgås med familj och vänner i sol och värme eller lyssnar på ljudböcker och ser filmer och serier.

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran.
– Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

Sömnbesvären har de senaste fem åren blivit värre än någonsin när Chrisbeth Gradell gick igenom en smärtsam skilsmässa och dessutom för ett par år sedan gick in i klimakteriet.

– Jag har haft svårt att somna på kvällarna och legat vaken till tre, fyra på morgonen för att somna någon timme och vakna igen. Under en bra natt fick jag fyra timmars sömn. Jag tänkte att jag på något sätt naturligt skulle kunna ta igen förlorad sömn på helgerna och på mina lunchraster, men jag förstod såklart att det var ohållbart, berättar hon.

 

Christbeth försökte att sänka kraven på sig själv, hålla ett lugnare tempo och sova några extra timmar på helgmornarna.

13– Jag var orolig för att jag inte fick tillräckligt med djupsömn och köpte en smartklocka för att se om jag sov så lite som jag trodde – och det gjorde jag, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Saffran en hjälp ur depressionen

Försökte med allt
Chrisbeth tänkte att det handlade om stress och att det snart skulle bli bättre, men var orolig för att hon skulle gå in i väggen. För att orka med på jobbet tog hon varje dag korta sömnpauser på 20 minuter.

– Jag sov på rasten och fick en del återhämtning, som fungerade bra under en tid, säger hon.

Men till slut var sömnbesvären så svåra att Chrisbeth gick till läkaren som skrev ut sömntabletter.

– De fungerade inte alls. Jag blev så dåsig dagen efter att jag hade svårt att koncentrera mig på jobbet. Jag kanske sov lite bättre på natten, men dåsigheten påverkade hela arbetsdagen negativt, berättar hon. 

Chrisbeth försökte äta nyttigare och tränade aerobics regelbundet. Hon såg också till att inte sitta med datorn eller mobilen om kvällarna och att inte komma i säng senare än klockan tio. 

 

– Jag är ensam med barnen och inte van att få avlastning så jag fick hitta olika metoder för att öka chanserna till bättre sömn, men utan resultat, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Saffran vände Andreas nedstämdhet

Spikmatta och sömntabletter
Den konstanta sömnbristen gav till slut fysiska besvär, som värk i rygg och axlar.

– Jag gick till en sjukgymnast och fick övningar att göra för att öka cirkulationen och få muskelspänningarna att släppa. Jag använde mig även av spikmatta och en
speciell kudde som hjälpte lite, berättar hon.

Hon slutade med sömntabletterna och ville hitta något naturligt preparat istället.

– Jag hittade några väldigt trovärdiga artiklar om Saframyl Positive Sleep och bestämde mig för att prova, fast helt utan förväntningar.

Effekten kom efter en vecka. Chrisbeths djupsömn blev bättre och hon vaknade bara en gång under natten. Dessutom somnade hon om väldigt lätt, vilket hon inte gjort på över fem år.

 

  Jag blev lättare i sinnet och fick mer ork som höll hela arbetsdagen. Från att ha känt mig grötig i huvudet och varit glömsk, började jag fokusera bättre på jobbet. Mitt gamla positiva jag återvände och jag orkade planera framåt och kände mig mindre glömsk, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Må bra med saffran

Djupsömn kom äntligen
Chrisbeth har nu tagit näringstillskottet med saffran i ett år och får äntligen bra djupsömn. Hon känner sig utvilad och somnar lätt om ifall hon skulle vakna på natten.

– Nu sover jag ibland hela nätter vilket jag inte gjort sedan jag fick mitt första barn för 31 år sedan.

– Om jag av misstag glömmer att ta en tablett så märker jag av det direkt. Jag vaknar då varje timme genom hela natten och blir låg i humöret dagen efter. Jag känner glädje till livet igen, säger hon.

Av Anne Haavisto 


Chrisbeth Gradell

Ålder: 50 år.
Yrke: Barnskötare.
Familj: Sex barn.
Bor: I Mjölby.
Så mår jag bra: När jag umgås med familj och vänner i sol och värme eller lyssnar på ljudböcker och ser filmer och serier.

Saframyl Positive Sleep

Safranal och crocin är två viktiga substanser i Saframyl
Safranal ökar koncentrationen av signalsubstansen serotonin i hjärnan, vilket både underlättar insomning och ger bättre och längre sömn.
Den andra substansen, crocin verkar genom att normalisera olika hjärnfunktioner och bidrar till en lättare i sinnesstämningen en mer positiv känsla, bättre ork, humör och minne och till bättre känslomässig balans. Tillsammans kan safranal och crocin förbättra livssituationen för många människor också fysiskt. Kryddan saffran görs av torkade pistillmärken från Crocus Sativus. Kryddan har använts som ett antidepressivt läkemedel i traditionell persisk medicin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

 

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.