Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Lasse Heijdenberg

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Chrisbeth Gradell

Ålder: 50 år.
Yrke: Barnskötare.
Familj: Sex barn.
Bor: I Mjölby.
Så mår jag bra: När jag umgås med familj och vänner i sol och värme eller lyssnar på ljudböcker och ser filmer och serier.

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran.
– Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

Sömnbesvären har de senaste fem åren blivit värre än någonsin när Chrisbeth Gradell gick igenom en smärtsam skilsmässa och dessutom för ett par år sedan gick in i klimakteriet.

– Jag har haft svårt att somna på kvällarna och legat vaken till tre, fyra på morgonen för att somna någon timme och vakna igen. Under en bra natt fick jag fyra timmars sömn. Jag tänkte att jag på något sätt naturligt skulle kunna ta igen förlorad sömn på helgerna och på mina lunchraster, men jag förstod såklart att det var ohållbart, berättar hon.

 

Christbeth försökte att sänka kraven på sig själv, hålla ett lugnare tempo och sova några extra timmar på helgmornarna.

13– Jag var orolig för att jag inte fick tillräckligt med djupsömn och köpte en smartklocka för att se om jag sov så lite som jag trodde – och det gjorde jag, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Saffran en hjälp ur depressionen

Försökte med allt
Chrisbeth tänkte att det handlade om stress och att det snart skulle bli bättre, men var orolig för att hon skulle gå in i väggen. För att orka med på jobbet tog hon varje dag korta sömnpauser på 20 minuter.

– Jag sov på rasten och fick en del återhämtning, som fungerade bra under en tid, säger hon.

Men till slut var sömnbesvären så svåra att Chrisbeth gick till läkaren som skrev ut sömntabletter.

– De fungerade inte alls. Jag blev så dåsig dagen efter att jag hade svårt att koncentrera mig på jobbet. Jag kanske sov lite bättre på natten, men dåsigheten påverkade hela arbetsdagen negativt, berättar hon. 

Chrisbeth försökte äta nyttigare och tränade aerobics regelbundet. Hon såg också till att inte sitta med datorn eller mobilen om kvällarna och att inte komma i säng senare än klockan tio. 

 

– Jag är ensam med barnen och inte van att få avlastning så jag fick hitta olika metoder för att öka chanserna till bättre sömn, men utan resultat, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Saffran vände Andreas nedstämdhet

Spikmatta och sömntabletter
Den konstanta sömnbristen gav till slut fysiska besvär, som värk i rygg och axlar.

– Jag gick till en sjukgymnast och fick övningar att göra för att öka cirkulationen och få muskelspänningarna att släppa. Jag använde mig även av spikmatta och en
speciell kudde som hjälpte lite, berättar hon.

Hon slutade med sömntabletterna och ville hitta något naturligt preparat istället.

– Jag hittade några väldigt trovärdiga artiklar om Saframyl Positive Sleep och bestämde mig för att prova, fast helt utan förväntningar.

Effekten kom efter en vecka. Chrisbeths djupsömn blev bättre och hon vaknade bara en gång under natten. Dessutom somnade hon om väldigt lätt, vilket hon inte gjort på över fem år.

 

  Jag blev lättare i sinnet och fick mer ork som höll hela arbetsdagen. Från att ha känt mig grötig i huvudet och varit glömsk, började jag fokusera bättre på jobbet. Mitt gamla positiva jag återvände och jag orkade planera framåt och kände mig mindre glömsk, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Må bra med saffran

Djupsömn kom äntligen
Chrisbeth har nu tagit näringstillskottet med saffran i ett år och får äntligen bra djupsömn. Hon känner sig utvilad och somnar lätt om ifall hon skulle vakna på natten.

– Nu sover jag ibland hela nätter vilket jag inte gjort sedan jag fick mitt första barn för 31 år sedan.

– Om jag av misstag glömmer att ta en tablett så märker jag av det direkt. Jag vaknar då varje timme genom hela natten och blir låg i humöret dagen efter. Jag känner glädje till livet igen, säger hon.

Av Anne Haavisto 


Chrisbeth Gradell

Ålder: 50 år.
Yrke: Barnskötare.
Familj: Sex barn.
Bor: I Mjölby.
Så mår jag bra: När jag umgås med familj och vänner i sol och värme eller lyssnar på ljudböcker och ser filmer och serier.

Saframyl Positive Sleep

Safranal och crocin är två viktiga substanser i Saframyl
Safranal ökar koncentrationen av signalsubstansen serotonin i hjärnan, vilket både underlättar insomning och ger bättre och längre sömn.
Den andra substansen, crocin verkar genom att normalisera olika hjärnfunktioner och bidrar till en lättare i sinnesstämningen en mer positiv känsla, bättre ork, humör och minne och till bättre känslomässig balans. Tillsammans kan safranal och crocin förbättra livssituationen för många människor också fysiskt. Kryddan saffran görs av torkade pistillmärken från Crocus Sativus. Kryddan har använts som ett antidepressivt läkemedel i traditionell persisk medicin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Poké bowl

Sväng ihop en exotisk poké bowl!

Recept

Snart är Veganuary slut för i år – den globala kampanjen som inspirerar oss till att äta mer växtbaserat i januari. Passa på att svänga ihop en smarrig och hälsosam poké bowl med bland annat mango, avokado, rotfrukter och belugalinser! 

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

 

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!