Foto: Lasse Heijdenberg

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Chrisbeth Gradell

Ålder: 50 år.
Yrke: Barnskötare.
Familj: Sex barn.
Bor: I Mjölby.
Så mår jag bra: När jag umgås med familj och vänner i sol och värme eller lyssnar på ljudböcker och ser filmer och serier.

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran.
– Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

Sömnbesvären har de senaste fem åren blivit värre än någonsin när Chrisbeth Gradell gick igenom en smärtsam skilsmässa och dessutom för ett par år sedan gick in i klimakteriet.

– Jag har haft svårt att somna på kvällarna och legat vaken till tre, fyra på morgonen för att somna någon timme och vakna igen. Under en bra natt fick jag fyra timmars sömn. Jag tänkte att jag på något sätt naturligt skulle kunna ta igen förlorad sömn på helgerna och på mina lunchraster, men jag förstod såklart att det var ohållbart, berättar hon.

 

Christbeth försökte att sänka kraven på sig själv, hålla ett lugnare tempo och sova några extra timmar på helgmornarna.

13– Jag var orolig för att jag inte fick tillräckligt med djupsömn och köpte en smartklocka för att se om jag sov så lite som jag trodde – och det gjorde jag, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Saffran en hjälp ur depressionen

Försökte med allt
Chrisbeth tänkte att det handlade om stress och att det snart skulle bli bättre, men var orolig för att hon skulle gå in i väggen. För att orka med på jobbet tog hon varje dag korta sömnpauser på 20 minuter.

– Jag sov på rasten och fick en del återhämtning, som fungerade bra under en tid, säger hon.

Men till slut var sömnbesvären så svåra att Chrisbeth gick till läkaren som skrev ut sömntabletter.

– De fungerade inte alls. Jag blev så dåsig dagen efter att jag hade svårt att koncentrera mig på jobbet. Jag kanske sov lite bättre på natten, men dåsigheten påverkade hela arbetsdagen negativt, berättar hon. 

Chrisbeth försökte äta nyttigare och tränade aerobics regelbundet. Hon såg också till att inte sitta med datorn eller mobilen om kvällarna och att inte komma i säng senare än klockan tio. 

 

– Jag är ensam med barnen och inte van att få avlastning så jag fick hitta olika metoder för att öka chanserna till bättre sömn, men utan resultat, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Saffran vände Andreas nedstämdhet

Spikmatta och sömntabletter
Den konstanta sömnbristen gav till slut fysiska besvär, som värk i rygg och axlar.

– Jag gick till en sjukgymnast och fick övningar att göra för att öka cirkulationen och få muskelspänningarna att släppa. Jag använde mig även av spikmatta och en
speciell kudde som hjälpte lite, berättar hon.

Hon slutade med sömntabletterna och ville hitta något naturligt preparat istället.

– Jag hittade några väldigt trovärdiga artiklar om Saframyl Positive Sleep och bestämde mig för att prova, fast helt utan förväntningar.

Effekten kom efter en vecka. Chrisbeths djupsömn blev bättre och hon vaknade bara en gång under natten. Dessutom somnade hon om väldigt lätt, vilket hon inte gjort på över fem år.

 

  Jag blev lättare i sinnet och fick mer ork som höll hela arbetsdagen. Från att ha känt mig grötig i huvudet och varit glömsk, började jag fokusera bättre på jobbet. Mitt gamla positiva jag återvände och jag orkade planera framåt och kände mig mindre glömsk, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Må bra med saffran

Djupsömn kom äntligen
Chrisbeth har nu tagit näringstillskottet med saffran i ett år och får äntligen bra djupsömn. Hon känner sig utvilad och somnar lätt om ifall hon skulle vakna på natten.

– Nu sover jag ibland hela nätter vilket jag inte gjort sedan jag fick mitt första barn för 31 år sedan.

– Om jag av misstag glömmer att ta en tablett så märker jag av det direkt. Jag vaknar då varje timme genom hela natten och blir låg i humöret dagen efter. Jag känner glädje till livet igen, säger hon.

Av Anne Haavisto 


Chrisbeth Gradell

Ålder: 50 år.
Yrke: Barnskötare.
Familj: Sex barn.
Bor: I Mjölby.
Så mår jag bra: När jag umgås med familj och vänner i sol och värme eller lyssnar på ljudböcker och ser filmer och serier.

Saframyl Positive Sleep

Safranal och crocin är två viktiga substanser i Saframyl
Safranal ökar koncentrationen av signalsubstansen serotonin i hjärnan, vilket både underlättar insomning och ger bättre och längre sömn.
Den andra substansen, crocin verkar genom att normalisera olika hjärnfunktioner och bidrar till en lättare i sinnesstämningen en mer positiv känsla, bättre ork, humör och minne och till bättre känslomässig balans. Tillsammans kan safranal och crocin förbättra livssituationen för många människor också fysiskt. Kryddan saffran görs av torkade pistillmärken från Crocus Sativus. Kryddan har använts som ett antidepressivt läkemedel i traditionell persisk medicin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

 

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

 

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.