Annons
Annons

Nedstämd, låg, deppig? Här är tre tips som hjälper

Känner du dig ledsen och nedstämd eller tror dig lida av årstidsbunden depression? Då är du inte ensam –snarare en i mängden. Så skäms inte, ta hjälp istället. Gärna naturlig hjälp. Här är tre naturliga knep som hjälper.

Redaktionen

20 november, 2016
Nedstämd, låg, deppig? Här är tre tips som hjälper
Dela inlägget

Känner du dig ledsen och nedstämd eller tror dig lida av årstidsbunden depression? Då är du inte ensam –snarare en i mängden.
Så skäms inte, ta hjälp istället. Gärna naturlig hjälp.
Här är tre naturliga knep som hjälper.

Under den mörka årstiden känner sig många trötta, deppiga och håglösa. Att drabbas av oro och nedstämdhet på vår eller höst och ha känslan av att inte kunna känna glädje är vanligare än vad man tror. Mörker – eller snarare ljusbrist – påverkar människan både psykiskt och fysiskt och många upplever sig deppiga, trötta och lite låga och ledsna till sinnes.
Ungefär tio procent uppges lida av så kallad årstidsbunden depression.

Läs också: 1,6 miljoner svenskar äter läkemedel för att förbättra sin psykiska hälsa

Årstidsrelaterad depression
Årstidsbunden depression förkortas SAD efter den engelska benämningen ”seasonal affective disorder”. Tillståndet innebär att man drabbas av depressiva besvär i samband med årstidernas växlingar. Årstidsbunden depression är vanligast under senhösten och vintern men förekommer även under sommarhalvåret. Ett påtagligt och vanligt inslag är extrem trötthet, trots att man sover mer än vanligt.

Ta naturlig hjälp – och slipp biverkningar
Utöver mineraler som magnesium och vitaminer som till exempel B1, B2, B3, B6, B12 och D3, vilka alla har kända humör- och känslohöjande effekter – har man i studier även sett antidepressiva effekter av saffran, D-vitamin och Johannesört. Något som gjort att intresset för växtbaserade humörhöjare har ökat stort i USA och Europa, inte minst inom forskningsvärden.
Här får du veta mer.

Läsarfråga: Hur dämpar jag min ångest? Experten tipsar om B6, tryptofan och…

Saffran – en väl beprövad stämningshöjare

Saffran har i tusentals år använts mot nedstämdhet, depression och som stämningshöjare i Iran, Irak och inom den kinesiska traditionella medicinen. Saffran ger bra effekt om man tillfälligt känner sig ur balans, är nedstämd, trött, hängig och orolig.
Flera studier, bland annat en färsk metaanalys baserad på fem studier, visar att extrakt från saffran kan lindra depressionssyndrom lika bra som SSRI-preparat – men med färre och mildare biverkningar.
Preparat med extrakt av saffran, som till exempel Saframyl, rekommenderas för att uppnå en känslomässig balans och positiv sinnesstämning. Vid kraftig nedstämdhet och depression bör man dock konsultera sin läkare innan användning. Den aktiva substansen i saffran heter safranal och är det ämne som studierna baserades på.

D-vitaminbrist – nära samband med depression

Är du deppig? Fylla på kroppens D-vitaminförråd. Det finns ett nära samband mellan D-vitaminbrist och säsongsbunden depression. Vet du att du brukar drabbas så börja med ett tillskott på 2000 till 5000 IE redan nu.
En studie gjord vid universitet i Georgia, USA, visar att det finns ett nära samband mellan för låga halter D-vitamin och säsongsbunden depression, SAD, ett tillstånd som hela tio procent av världens befolkning drabbas av, enligt studien. En av faktorerna till varför man drabbas tros vara brist på D-vitamin.
D-vitaminbrist är en orsak till depressioner och självmordstankar, visar en ny studie från 2014. Studien visade att 60 procent av undersökta suicidala patienter led av D-vitaminbrist och att bristen i sin tur är kopplad till en ökad inflammation i kroppen. Studien genomfördes på 59 personer av ett forskarteam från bland annat Lunds universitet.
– Vi tror att D-vitaminbrist kan vara en av underliggande förklaringar till den inflammation vi funnit hos patientgruppen, vilket i sin tur också då bidrar till depressions- och självmordssymptomen, sa Cécile Grudet, forskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande och berättade även att forskarna bakom studien hoppades att resultaten ska få betydelse i framtida behandling av självmordsbenägna patienter.

Läs också: Självmordsbenägna och deprimerade saknar D-vitamin

Johannesört – effekten kommer snabbt

Johannesört brukar kallas naturens lyckopiller. Örten har en påvisbar effekt och de milda biverkningarna gör att johannesört i dag blivit förstahandsvalet i flera länder i Europa, bland annat i Tyskland, bland de patienter som lider av nedstämdhet och oro. Örten lindrar oro och nedstämdhet men också personer som varit deprimerade rapporterar lättnad.
Effekten av johannesört kommer snabbt. Efter en månad har full effekt nåtts, visar flera studier, och redan efter två veckor upplevs en gladare sinnesstämning.
2005 gjordes två metaanlayser på Johannesört där 26 respektive 37 studier ingick. Totalt 5 000 patienter deltog och analyserna visade att johannesört var lika effektivt som antidepressiv medicin vid lätt och måttlig depression, men utan biverkningar.
Johannesört är dock svårt att kombinera med många läkemedel. Prata med din läkare innan du börjar använda johannesört om du äter andra mediciner.
Johannesört finns bland annat i kosttillskottet Hypermin.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Lider du av årstidsbunden depression?
Vid årstidsbunden depression ska vissa kriterier uppfyllas. Dessa är:
• Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
• Depressionen försvinner efter ett tag.
• Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

Teorier till varför vissa blir deppiga och andra inte
Det finns inte någon tydlig orsak till varför vissa drabbas av årstidsbundna depressioner. En anledning är att man kan ha fötts med en större sårbarhet för livet än andra. En annan orsak kan vara stress i samband med svåra livshändelser en speciell tid på året. En tredje teori är att en kemisk obalans har uppstått i hjärnan. Serotoninbrist gör att kommunikationen mellan olika hjärnceller försämras vilket leder till att man inte mår bra.
Överproduktion av sömnhormonet melatonin gör att du känner dig trött.

Så fungerar SSRI-preparat
Fördelar: Om man mår riktigt dåligt och inte orkar handskas med vardagen eller har råkat ut för en akut chock hjälper medicinen till att bryta det negativa tillståndet.
Nackdelar: Det tar cirka en månad innan effekten kommer. Först blir man sämre innan man börjar må bättre. Du kan känna dig känslomässigt avtrubbad, det vill säga, medicinen gör att du varken känner glädje eller sorg. Den som tar medicinen under längre tid måste successivt öka dosen för att få samma effekt. Vissa hävdar att medicinen är beroendeframkallande medan andra hävdar det motsatta. Utsättning och nedtrappning av medicinen kan ge depressionsåterfall. Biverkningarna kan vara svåra.

Depression – en allvarlig sjukdom
Gränsen mellan nedstämdhet och depression är flytande. Det som avgör vilket skick man befinner sig i är hur man själv upplever sitt tillstånd och hur länge det varat. Vid en depression kommer signalsubstanser i hjärnan i obalans vilket påverkar sömn och känsloliv. Förmågan till att ta initiativ minskar. Depression är en allvarlig sjukdom som kräver behandling. En läkemedelsbehandling mot depression kan då krävas för att häva tillståndet och återställa balansen i hjärnan.
Lider du däremot av nedstämdhet, oro eller lätt till måttlig depression är det en god idé att prova naturliga alternativ innan du tar till läkemedel.
Fler tips på naturlig hjälp får du här: Bättre mental hälsa naturligt

Annons
Annons