”Saftiga kokostoppar med smak av både saffran och apelsin. Väg gärna kokosen för att få perfekt konsistens på smeten. Doppa eventuellt topp eller botten i smält mörk eller vit choklad”, tipsar Malin Landqvist, som skapat detta recept, som är hämtat ur hennes kokbok ”En grön jul”.
Ingredienser:
8–10 stora, höga toppar
75 g smör
1 kuvert saffran (1/2 g)
2 ägg
1 dl strösocker
6 dl kokosflingor (220 g)
½ ekologisk apelsin, finrivet skal
1 msk saft av ekologisk apelsin
florsocker till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 °C. Smält smöret och tillsätt saffran. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Rör i kokos, skal och saft av apelsin samt smält saffranssmör. Låt svälla i minst 10 minuter. Forma till riktigt höga, spetsiga toppar. Lite pyssligt, men går enklare med lite potatismjöl på händerna.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter tills de har fått fin färg. Låt kallna. Pudra kakorna riktigt snöiga med florsocker.
Tips! Tycker du att det är pilligt att göra höga toppar så går det självklart bra att göra dem mindre.