Annons

Saffranskokostoppar med apelsin

Juligare bakverk att bjuda på till lussefikat får man leta efter: söta saffranskokostoppar som liknar tomteluvor med snö på, och med smak av apelsin!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 december, 2024
Saffranskokostoppar

”Saftiga kokostoppar med smak av både saffran och apelsin. Väg gärna kokosen för att få perfekt konsistens på smeten. Doppa eventuellt topp eller botten i smält mörk eller vit choklad”, tipsar Malin Landqvist, som skapat detta recept, som är hämtat ur hennes kokbok ”En grön jul”.

Ingredienser: 

8–10 stora, höga toppar

75 g smör

1 kuvert saffran (1/2 g)

2 ägg

Annons

1 dl strösocker

6 dl kokosflingor (220 g)

½ ekologisk apelsin, finrivet skal

1 msk saft av ekologisk apelsin

florsocker till garnering

Annons

 Gör så här:

Sätt ugnen på 175 °C. Smält smöret och tillsätt saffran. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Rör i kokos, skal och saft av apelsin samt smält saffranssmör. Låt svälla i minst 10 minuter. Forma till riktigt höga, spetsiga toppar. Lite pyssligt, men går enklare med lite potatismjöl på händerna.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter tills de har fått fin färg. Låt kallna. Pudra kakorna riktigt snöiga med florsocker.

Tips! Tycker du att det är pilligt att göra höga toppar så går det självklart bra att göra dem mindre.

TESTA OCKSÅ: Saftig saffransmazarin med vaniljfrosting

Annons