Sjuk efter träning – ämne i bakjäst hjälper immunförsvaret | Kurera.se
Couple in winter running together in nature

Sjuk efter träning – ämne i bakjäst hjälper immunförsvaret

Fysisk aktivitet och träning är gynnsamt för hälsan och stärker immunförsvaret på sikt. Många som lagt i en högre växel i sin träning har dock fått erfara att träningen tillfälligt sänker immunförsvaret och gör oss mer mottagliga för infektioner. Ett naturligt ämne som utvinns ur bakjäst har i studier visats aktivera immunförsvaret och minska risken för insjuknande.

Det är sällan ambitionen som sätter käppar i hjulet när det kommer till att nå de uppsatta träningsmålen. Många som tränar hårt eller har ökat träningsmängden och intensiteten har fått erfara att förkylningen gärna kommer som ett brev på posten. Upprepade förkylningar ställer inte bara till det för elitidrottare som har höga ambitioner, utan även för motionärer som vill öka sin aktivitet och förbättra sin hälsa.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du ett starkare immunförsvar

 

Tillfälligt nedsatt immunförsvar
Efter en kraftig ansträngning är kroppens immunförsvar nedsatt och vi blir därmed mer mottagliga för infektioner och sjukdomar. Inom träning brukar man prata om detta som immunförsvarets ”öppna fönster”. I samband med kraftig ansträngning minskar kroppens nivå av IgA-antikroppar vilket ökar risken att drabbas av övre luftvägsinfektioner. Immunförsvaret kan vara nedsatt i upp till sex timmar efter hård träning och det tar cirka 24 timmar för immunförsvaret att återhämta sig helt.

Kroppens egen försvarsmekanism
Patogener i form av bakterier, virus och parasiter utsätter oss för ständiga hot. De bär på kolhydrater, betaglukaner, som är ofarliga för oss men kan inte brytas ner i matsmältningskanalen. Vårt immunförsvar har lärt sig att identifiera dessa kolhydrater och klassar dem som potentiella hot vilket gör immunförsvaret mer redo att möta inkräktare. Den här förmågan hos immunförsvaret har utnyttjats i framtagningen av kosttillskott som främjar immunförsvarets egen aktivitet och får det att reagera snabbare. Genom att tillföra en specifik typ av betaglukaner påverkas immunförsvaret till att reagera snabbare mot patogener när det väl behövs.

LÄS OCKSÅ: Dagligt intag av betaglukaner ger immunförsvarsstarka barn

Immunsystem aktiveras
Wellmune är en patenterad form av 1,3/1,6-betaglukan som i studier har visats aktivera immunförsvaret. Ämnet finns bland annat i ImmunStark och Immunosan. ImmunStark innehåller förutom 1,3/1,6-betaglukaner även vitaminer och mineraler som främjar kroppens normala immunförsvar, det gör inte Immunosan.

Utvinns ur bakjäst
Wellmune utvinns ur cellväggen på jästsvampen Saccharomyces cerevisiae, vanlig bakjäst. Betaglukanen tas upp av tarmslemhinnan och binder till receptorerna på ytan av en sorts immunceller, makrofager. Makrofagerna bryter ner betaglukanen till mindre beståndsdelar. Dessa tas sedan upp av så kallade neutrofiler som är kroppens vanligaste immunceller. När betaglukanen bundits till neutrofilerna aktiveras de att vara på sin vakt för inkräktare och reagerar på så sätt mycket snabbare när hot uppstår.

LÄS OCKSÅ: Bästa knepen för att slippa förkylning

Minskar förkylningssymtom med 40 procent
Genom att tillföra 1,3/1,6-betaglukaner kan elitidrottare och idrottsutövande träna hårdare och intensivare med en lägre risk att bli sjuk till följd av träningen. En klinisk, placebokontrollerad studie gjort på maratonlöpare visade att förkylningssymtomen minskade med 40 procent vid intag av Wellmune jämfört med placebo (McFarlin, Carpenter, Davidson & McFarlin, 2012). Att tillföra 1,3/1,6-betaglukaner är inte bara gynnsamt för personer som tränar. Föräldrar till barn som kommer hem med bakterier och virus från förskola och skola kan ha stor nytta av ett väl fungerade immunförsvar, likaså äldre personer och personer som stressar mycket och som till följd av det får ett nedsatt immunförsvar.

 

Av Miriam Granat

Källor:
McFarlin, B.K, Carpenter K.C, Davidson, T, & McFarlin, M.A (2012). Baker's Yeast Beta Glucan Supplementation Increases Salivary IgA and Decreases Cold/Flu Symptomatic Days After Intense Exercise. Hämtad 13 februari, 2018, från http://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/19390211.2013.820248?scroll=top&needAccess=true

https://www.wellmune.com/immune-health/for-sports-nutrition/
https://www.wellmune.com/


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.