I leverns arbete ingår det bland annat att bryta ner skadliga ämnen, lagra näringsämnen, producera galla, protein och kolesterol och ta bort avfall från blodet. Men om levern blir sjuk då blir vi också sjuka. Så här efter avslutad semester så kan det vara bra att bli riktigt sträng och rensa kylskåp och skafferi på produkter som innehåller för mycket socker. Gå sedan ut och handla ekologiska livsmedel – då avlastar du leverns arbete.
Bra mat för din lever
Levern bryter också ned mediciner, slaggprodukter och alkohol. Det gör din lever till en viktig utrensningsstation i kroppen. Genom att tillföra bra näring kan du stödja din lever. Här kommer tips på mat som är bra mat för din lever:
Blåbär
Blåbär innehåller en hel del antioxidanter som kan bekämpa de fria syreradikalerna. Blåbär är rika på kostfibrer och nyttiga mineraler som kalium, kalcium, fosfor och magnesium. I en studie på råttor såg man att en daglig konsumtion i fyra veckor gav levern ett utökat skydd mot inflammation och sjukdom.
Fet fisk
Fet fisk som sill, lax och makrill innehåller omega-3 fettsyror som minskar inflammationer men också risken att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar. Fettet i fisken förhindrar att fett byggs upp i levern.
Grapefrukt
Grapefrukt är också rik på antioxidanter som på ett naturligt sätt skyddar levern. De två huvudantioxidanterna som finns i grapefrukt är naringenin och naringin. De anses också kunna minska inflammation och ge skydd åt cellerna.
Kaffe
Kaffe ökar antioxidanthalterna i levern samtidigt som inflammationer minskar. Kaffe gynnar leverhälsan genom att förhindra uppbyggnaden av fett i levern. Det finns statistik på att kaffe minskar risken för permanenta leverskador hos personer som redan har en leversjukdom.
Kål
Broccoli, brysselkål och grönkål innehåller gott om växtföreningar som främjar levern. I djurstudier har man sett att de ökar nivåerna av de avgiftningsenzymer som kan skydda mot leverskador. En studie på män med fettlever visade att oxidationen minskade när de åt broccoli regelbundet och leverenzymnivåer blev normala.
Druvor
Druvor innehåller bland annat resveratrol som har en del hälsofördelar för levern. Druvor minskar inflammation, ökar antioxidantnivåerna i levern och förebygger skador.
Rödbetsjuice
Rödbetor innehåller nitrat som bildar kvävemonoxid som i sin tur är kärlvidgande. Ett dagligt intag av rödbetsjuice minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Rödbetor normaliserar blodtrycket och får fart på tarmen och är särskilt bra vid förstoppning. Dessa hälsoeffekter gynnar också levern.
Te
Te är bra för hälsan och grönt te kan ha speciella fördelar för levern. En stor japansk studie visade att flera koppar grönt te per dag var förknippat med förbättrade blodmarkörer. Det förbättrade enzym- och fettnivåerna var gynnsamma för levern.
Nötter
Nötter innehåller bra fetter och vitaminer. De skyddar inte bara hjärtat utan även levern. I en observationsstudie på 106 personer med alkoholfri fettleversjukdom där försökspersonerna fick äta mycket nötter såg man att nivåerna av leverenzymer förbättrades under ett halvårs intag.
Olivolja
Man har sett att personer med fettlever som åt en matsked olivolja per dag fick förbättrade levervärden och ett förbättrat blodflöde i levern.