Det är inte mycket som kan bräda en god saffranspannkaka som denna. Servera gärna med salmbärssylt eller björnbär.
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Ingredienser
Risgrynsgröt till pannkakan:
3 dl grötris, ekologiskt
6 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
14 dl mjölk
Saffranspannkaka i en långpanna:
1 liter risgrynsgröt
5 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
5 msk sukrin melis
2 paket saffran
1 dl hackad sötmandel, ekologisk
2 stycken bittermandlar.
Gör så här
Risgrynsgröt:
Koka upp vatten tillsammans med salt och smör.
Häll ner risgrynen. Låt koka på svag värme under lock, i cirka 10 minuter.
Tillsätt hälften av mjölken och låt koka upp igen. Rör om under tiden.
Häll på resterande mjölk och låt koka/ svälla på ytterst svag värme så att den inte bränner vid, cirka 40 minuter utan omrörning.
Låt svalna.
Pannkakan:
Vispa upp äggen tillsammans med sukrin melis och grädde. Mortla saffran med lite salt.
Rör ner saffran och hackad sötmandel, och riv bittermandeln fint.
Blanda alltsammans med den avsvalnande gröten.
Häll i en smord långpanna och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 30 minuter, eller tills pannkakan fått en fin gyllene yta.
Låt svalna.
Skär upp i lagom stora bitar. Servera med vispad grädde och salmbärssylt. Har du svårt att få tag på salmbär, kan du använda drottningsylt eller andra bär.
Den är som godast när den serveras ljummen.