Annons
Annons

Smärta blir mindre när kvinnor ställer frågan

Hur vi upplever smärta varierar, från person till person men också vem som ställer frågan. En avhandling vid Lunds universitet visade att när en kvinna ställer frågor om smärta så upplevs smärta som mindre än om en man ställer samma fråga.

Inger Palm

25 december, 2023
Smärta blir mindre när kvinnor ställer frågan
Dela inlägget

Att mäta smärta är inte lätt för forskare, för vi upplever smärta olika och vi uppger upplevelsen av smärta olika beroende på vem som frågar. Det visar ny forskning från Lunds universitet.

I en studie där friska frivilliga personer exponerades för en laserpuls under foten visade det sig att om en kvinna ställde frågan om hur ont det gjorde krävdes det mer smärtstimulering än om en man frågade om smärtan.

Resultatet var så pass spännande att man gjorde ett nytt försök med både en kvinnlig som manlig undersökare. De var klädda i neutrala sjukhuskläder och hade samma manus för att undvika att påverka deltagarna.

Samma resultat

Resultatet blev det samma, och forskarna såg att både kvinnor som män uppgav att de kände mindre smärta när det var en kvinna som ställde frågan.

I en tredje studie tillfrågades 245 nyopererade patienter. Men där skilde sig resultatet åt en smula. Män fortsatte svara att de hade mindre ont när en kvinna frågade, men inte kvinnor. Skillnaderna var dock ganska små.

Anna Sellgren Engskov, som är författare till avhandlingen och specialistläkare i anestesiologi och intensivvård, säger:

– För den enskilda patienten kan det spela roll, speciellt med tanke på att skillnaderna i smärta var som störst när det gjorde så pass ont att patienterna började be om smärtlindring.

Internationella studier visar på kvinnors högre empatiska förmåga i smärtsammanhang. Då handlar det om fler leenden, tyst kommunikation och en mer direkt ögonkontakt. Något som kan förklara skillnaderna.

– Mitt resonemang går ut på att kvinnor har en högre empatisk utstrålning som kan komma till uttryck i en lugn miljö och främja den icke-verbala kommunikationen. Man kan också spekulera kring att män generellt inte vill visa sig svaga inför en kvinnlig undersökare.

Källa: forskning.se

 

Annons
Annons