Annons

Småstadsbor minst rädda för influensan

Var femte person är rädd att bli sjuk i influensa. Och allra räddast är boende i storstäder. Det visar en ny undersökning.

Redaktionen

28 november, 2012
Småstadsbor minst rädda för influensan
Dela inlägget

Var femte person är rädd att bli sjuk i influensa. Allra räddast är kvinnor i storstäder. Det visar en ny undersökning.

Nu har influensasäsongen startat och enligt en ny undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Actimel är 21 procent av svenskarna oroliga för att bli sjuka i vinter. Kvinnor är i regel mer oroliga än män och storstadsbor oroar sig mer än boende i småstad eller på landsbygd.

Tre influensor – på samma gång
Sedan början av oktober har 35 influensafall rapporterats från sjukvården, visar statistik från Smittskyddsinstitutet. I år handlar det om tre olika typer av influensa – säsongsinfluensa A och B samt influensa A (H1N1), även kallad svininfluensan.
– De senaste veckorna har antalet fall ökat och vi vet att en influensaepidemi kommer, särskilt när det börjar bli kallare och vi är mer inomhus. Vi vet också att för varje rapporterat fall är det upp emot 1 000 personer som har influensan, men som inte har uppsökt vården för provtagning, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet, till Metro.

Karta följer influensans spridning
Nu har Smittskyddsinstitutet i samarbete med Karolinska institutet skapat hemsidan Influensakoll.se för att få bättre koll på influensan. På sidan kan de som vill kan rapportera om de insjuknat och sedan kan man via en karta på sidan följa influensans spridning.
– De siffror vi ser nu är toppen av ett isberg eftersom det bara handlar om dem som blir allvarligt sjuka och söker vård, fortsätter AnnaSara Carnahan.

Färre vaccinerar sig
Färre tar vaccinsprutan efter narkolepsiskandalen, vilken tros vara en anledning till varför allt färre väljer att vaccinera sig. Det första året efter svininfluensapandemin minskade antalet vaccineringar med 5 procent och det andra året med 10 procent, skriver Expressen.
Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, tror dock att det finns flera anledningar till att människor låter bli att vaccinera sig.
– Det är säkert så att det är rädsla för biverkningar och att de inte riktigt tror på att det blir så allvarligt. Men förra året så dog ungefär 1 000 personer och vi hade väldigt mycket sjukhusvård. Det var till och med krisläge på ett par sjukhus och det var huvudsakligen äldre, säger Annika Linde.

Annons

Läs mer:
Tio tips för att slippa influensan
och
Influensa kan öka risken för autism

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Smittokällorna vi är mest rädda för:
Offentliga platser 28 procent
Kollektivtrafiken 25 procent
Barn 20 procent
Kolleger 15 procent
Flygplan 4 procent

Så skyddar sig svenskarna:
Tvättar händerna ofta 50 procent
Sover ordentligt 35 procent
Tränar 29 procent
Äter mycket frukt 26 procent
Äter vitamintillskott 16 procent

Källa: Yougov/Actimel. 1 012 personer i åldern 18–74 år besvarade undersökningen som genomfördes i oktober 2012.

Annons