Agnes Gällhagen är en matgalen humanekolog som inleder varje dag med en supersmoothie och bloggar på Kureras Smoothiebloggen. Här berättar hon varför alla borde dricka smoothies och vilka ingredienser som får till den bästa smaken.
1. Varför tycker du att smoothies är så bra?
– Det bästa med smoothies och juicer är att de gör näringsämnena mer lättupptagliga och lättsmälta, då mixningen slår sönder fruktens celler. Detta har gjort underverk för mig som alltid har haft en väldigt känslig mage. Smoothies mättar utan att vara för kraftigt, piggar upp, och håller blocksockernivån stabil länge. I en smoothie kan jag dessutom trycka ner betydligt fler frukter och grönsaker än jag annars äter, och får på så sätt i mig hela dagsintaget redan till frukost. Jag älskar att de olika kombinationerna kan ge en oändlig smakvariation, och jag är ett stort fan av sötsyrliga livsmedel. En positiv sidoeffekt är att jag nästan aldrig blir förkyld nuförtiden!
► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker
2. Var får du all fantasi från för dina smoothies i bloggen?
– Jag utgår från att precis allt kan funka i en smoothie, och experimenterar mig fram till nya favoriter genom att helt enkelt använda vad jag har hemma. Jag försöker tänka att det ska finnas en bra balans mellan sötma, syrlighet, mustighet och friskhet. För att få till en trevlig färg använder jag frukter och grönsaker som går i liknande färger. Jag blandar till exempel inte rött och grönt.
3. Vad är dina absoluta favoritingredienser och varför?
– Citron! Jag gillar inte när det blir för sötsliskigt, utan föredrar en syrlig eller till och med riktigt sur smoothie. Citron eller lime åker ner i praktiskt taget varenda en. En annan favorit är selleri, som bidrar med en friskhet till annars ganska mäktiga blandningar. Slutligen måste jag säga råkakao, som piggar upp något makalöst och ger en riktigt dekadent smak om en är sugen på något efterrättsliknande. Obs, dessa tre i kombination är tyvärr inte så lyckat! De funkar bra i olika typer av smoothies.
► Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter
Av Emma V Larsson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!