Annons

Snart är engångsplast kring mat förbjudet

Engångsplast runt exempelvis frukt och grönt och take away-mat är ett växande problem för både hälsa och miljö. Nu förbjuds dessa och flera plastförpackningar i EU från 2030.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
24 maj, 2024
Inplastad röd och orange paprika

Visste du att vi européer gör av med nästan 190 kilo avfall per person i form av matförpackningar? Avfallet förväntas dessutom nästan fördubblas, om vi inte gör någonting åt det. För att få bukt med avfallsberget har Europaparlamentet nyligen klubbat igenom en ny lagstiftning som ska minska mängden slängda förpackningar.  

Engångsförpackningar av plast förbjuds

Bland annat så blir vissa förpackningar av engångsplast förbjudna från 1 januari 2030, exempelvis runt färska frukter och grönsaker samt engångsförpackningar för mat och dryck på caféer och restauranger. Engångsförpackningar i kartong för till exempel take away är undantagna och blir inte förbjudna.

Lagen innehåller även mål om hur mycket vi ska minska mängden förpackningsavfall och regler om att alla förpackningar förutom vissa material (som kork, keramik och textil) måste kunna gå att återvinna.

All plast inte av ondo

All plast är inte enbart av ondo, säger dock företrädare för lantbruksproducenternas centralförbund till Svenska Yle, eftersom plasten oftast är nödvändig för hållbarheten av frukt och grönt. Och tar man bort förpackningarna är risken att produkterna blir dåliga och svinnet blir större. Plast används också av hygieniska skäl, menar de.

LÄS OCKSÅ: Gifter funna även i pappersmuggar och papperssugrör

Annons

Dessa förpackningar förbjuds/begränsas år 2030:

  • Engångsförpackningar i plast för frukt och grönsaker.
  • Fruktpåsar i tunn plast i mataffärer och på marknader, med vissa undantag.
  • Engångsförpackningar i plast som konsumeras på plats på kaféer, som kryddor, såser, grädde, socker med mera.
  • Miniatyrförpackningar för toalettartiklar, exempelvis på hotell.
  • PFAS och andra evighetskemikalier i livsmedelsförpackningar, som ligger bakom många hälsoskadliga effekter och sjukdomar – bland annat flera cancerformer, vilket vi skrivit om tidigare.

Källor: DN och Svenska Yle

Annons