På tisdag den 17e februari är det åter dags att fira semlans existens. Men varför äta samma typ av semla varje år? När det finns både nyttigare och – enligt många – godare alternativ? Här är fyra recept som kan inspirera dig.
Surdegssemla (högst upp till vänster)
– En semla bakad på surdeg är varken sur eller syrlig – om man gör det rätt. Precis som att en bulle bakad på jäst inte smakar jäst. Men för att lyckas med ett bullbak på surdeg ska surdegen vara i ett fräscht stadie. Så resonerar semlans skapare Richards Koivusalo i sin blogg Sparrissoldaten.
Semmelwrap (längst ner till höger)
Bjud på vårens trendiga semmelwrap – men utan vetemjöl och raffinerat socker.
Semla med kardemumma och mandelmjöl (högst upp till vänster)
En god semla utan vetemjöl och raffinerat socker.
Raw minisemla (längst ner till vänster)
Gott för både sinne och mage – och fri från gluten, raffinerat socker, mejeri och tillsatser.
– Smakar precis som ”vanlig” semla och magen myser ikapp med resten av kroppen efteråt, enligt Kureras bloggare Bella Håkansson.
Av Isabelle Hedander