Goda kex med superkryddan gurkmeja. Perfekt för stora som små.
Fakta
Receptet kommer från bloggen Rawfoodfamiljen .
https://kurera.se/rawfoodfamiljen/.
Ingredienser
3 dl solrosfrön
2 dl linfrön
Salt
Gurkmeja
Spiskummin/Curry/Paprikapulver och/eller cayenne
Gör så här
Lägg ca 3 dl solrosfrön och 2 dl linfrön i blöt 4 timmar. Man kan ha i ca 2 dl krossade linfrön om man inte vill använda hela frön. Krossa dem själv i kaffekvarn eller vitamix torrmalningskanna, köp ej på påse då de förlorar nyttigheter och härsknar lätt. Krossade linfrön ska inte blötläggas.
Häll av blötläggningsvattnet och lägg fröna i matberedaren, kör tills de är småbitar.
Ska du ha krossade linfrön tillsätt då två deciliter och börja mixa ner två deciliter vatten, fortsätt att häll i 1/2 dl i taget, det får inte bli för lös smet, tänk att det ska bli som sockerkak-smet.
Tillsätt och smaka av med salt, gurkmeja och andra kryddor.
Bre ut smeten på bakplåtspapper om du ska torka i vanlig ugn på lägsta temperatur, annars på t-flex papper och torkugnsplåt. Det ska vara ett tunt lager.
Torka sedan i torkugnen eller i ugnen några timmar.
Från bloggen: ”Gurkmeja är en superkrydda! Den har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. Används för att behandla matsmältningsproblem, inflammationer, leversjukdomar, menstruationssmärta och hudproblem.”