Ekodebatten har ljudit hög sedan fyra ekokritiska forskare i helgen lyfte frågan huruvida ekologiskt jordbruk gör större nytta eller onytta när det gäller miljö och tillgång på livsmedel.
I ett inlägg på Kurera debatt ger Julia Lindeborg, bonde tillika personen bakom bloggen Framtidsgården, svar på tal.
Svar på tal till forskarna från SLU: Som bonde måste man våga tänka utanför boxen
Vi har tydligen bara hittat på att ekologisk odling är klimatsmart och ger bättre livsmedel. Det menar i alla fall de fyra forskarna med anknytning till SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i sitt inlägg om ekologiskt jordbruk, vilken de skriver i samband med lanseringen av sin bok ”Den ekologiska drömmen”.
Lösningen kan inte vara att fortsätta som vi gör idag
Det stämmer att ekologisk odling inte alltid är speciellt klimatsmart. Det vet vi redan.
Säkerligen är ekologisk odling inte det enda, eller det bästa, svaret för en mer klimatsmart odlingsframtid. Men säkerligen kan lösningen inte heller ligga i att fortsätta i samma gamla hjulspår och odla på det vis vi gör idag, det vill säga mestadels konventionellt.
Mod att vara banbrytande
Som bönder måste vi våga tänka nytt, vi måste våga tänka utanför boxen, och sedan göra detta om och om igen.
Som jordbrukare i Sverige idag kan vi vara banbrytare om vi vill. Vi kan påverka och förändra. Det går. Men vi måste våga lyfta på trygghetskepsen – och förstå att det finns exempel i världen där det odlas på nya – okonventionella vis. På sätt som vi inte alls är vana vid – men som är mer klimatsmarta. Och vi måste våga ta till oss.
Inspirerande med agroforestry
Det är till exempel mycket inspirerande att se på exempel med jordbrukare som tar in träd i sina odlingssytem. Agroforestry, som det kallas, är ett naturligt jordbrukssystem där man planterar in träd och buskar i jorbruket för att tillföra näring, skydda mot uttorkning, erosion samt ge fler habitat till djur och insekter.
”En hälsosam jord ger hälsosam mat”
En jordbrukare som håller sina djur på ett lite nyare vis är Joel Salatin på Polyface farm i USA. Han flyttar sina djur till nya salladsbarer ofta, som han uttrycker det. Vilket ger högt näringsinnehåll till djuren och verkar mer helande för jorden. Han förespråkar också så kallad “soil health”, eftersom han menar att en hälsosam jord också ger hälsosam mat.
För den som vågar finns möjligheter
Tyvärr är många jordbrukare inbitna i gamla vanor. Man gör helt enkelt så som man alltid gjort, av vana och trygghet. Och av rädsla för det som är nytt. Men för dem som vågar finns möjligheter.
Det finns designsystem och odlingssystem som är hållbara och som hjälper till att bygga upp jorden istället för att bryta ner den.
Härma naturens mönster
Att härma naturens mönster på en kommersiell skala säkrar moral och etik och visar gränserna till mänsklig intelligens, menar till exempel bonden Joel Salatin.
Han skriver: ”As we grow, our suppliers should be happier. Our team members should be happier, more enthusiastic. Our customers should be more loyal. Our water should be purer. Our service should be better in every way. And our products should last longer, cause less pollution, stay out of landfills easier.”
Våga tänka nytt – och agera
Vi har alla möjligheter att skapa ett hållbart jordbruk som ger giftfriare mat. Men vi måste våga tänka nytt och inte minst – våga agera!
Du kan visa vägen
Som konsument kan du visa vägen framåt, åt rätt håll, genom att fortsätta göra medvetna, smarta, miljömärkta val.
Av Julia Lindeborg
Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.
Fakta
Julia Lindeborg är permakulturdesigner och yogalärare och driver sedan två år tillbaka en ekologisk gård med 74 hektar åker, skog ock mark, utanför Nyköping. Hon har tidigare arbetat inom marknadsföring och kommunikation i Stockholm och London.
Hon och hennes man är inte främmande för att testa nya sett att utveckla sin gård och sina odlingar och finner sin inspiration hos andra nytänkande lantbrukare runt om i världen.
Julia Lindeborg skriver bloggen Framtidsgården.