Sväng ihop en snabb och smakrik nudelsallad med krispiga grönsaker, cashewnötter och örter! Toppa med räkor, kyckling eller vilket protein du än gillar. Pricken över i blir den sötsyrliga dressingen med lite sting.
”Det här är en riktigt härlig och somrig nudelsallad som är enkel och snabb att laga. Här kan du variera med att lägga till skalade räkor, stekt biff eller kyckling. Jag gillar verkligen de krispiga grönsakerna tillsammans med färska örter och den sötsyrliga dressingen med hetta från chili som får fram alla smaker. Prova så får du se!”, säger Maria Zihammou som skapat detta recept.
Receptet kommer från Marias bok ”Asiatisk mat” (Semic) som är full av smakrika och hälsosamma recept från Asiens alla hörn.
LÄS OCKSÅ: Asiatisk marinerad tempeh med wokade grönsaker
Ingredienser
4 portioner
200 g glasnudlar eller tunna risnudlar
½ gurka
1 morot
1 klyfta vitkål, ca 200 g
100 g sockerärtor
1 knippe rädisor
2 msk grovhackad färsk koriander
2 msk grovhackad färsk mynta
1 dl cashewnötter
Dressing:
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd thaichili eller spansk chilifrukt, finhackad
2 lime, pressad saft
½ dl fisksås
½ dl kokhett vatten
3 msk socker
LÄS OCKSÅ: Fräsch regnbågssallad med tahinisås
Gör så här
Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen, skölj med kallt vatten och låt rinna av ordentligt i ett durkslag. Skala och dela gurkan på längden, skär bort kärnhuset och skär i skivor.
Skala moroten och skär i strimlor med en julienneskärare eller strimla med en vass kniv. Strimla vitkålen i tunna skivor.
Dela sockerärtorna i två delar på längden eller strimla.
Skiva rädisorna i tunna skivor.
Varva nudlar med grönsakerna i en skål eller på ett fat och toppa med hackade örter.
Hetta upp en stekpanna och rosta cashewnötterna utan fett tills de fått fin färg, häll upp i en skål.
Blanda samman alla ingredienser till dressingen och ringla ut några matskedar över salladen. Servera resten vid sidan av.
Av Carolina Eriksson