Annons

Sött i maten – utan socker

Vill du leva lite sockersnålare eller bara sockersmartare? Det finns många anledningar att hålla nere på det söta och välja naturliga sockerkällor och fällorna är många. Här kommer några enkla tips för den som vill hålla nere sockerintaget.

Redaktionen

13 augusti, 2020
Sött i maten – utan socker
Dela inlägget

Många kämpar med att sänka konsumtionen av socker. Det finns i dag en hel del naturliga alternativ för dig som ändå vill ha sötma i mat och bakverk. Här kommer några smarta alternativ för dig som vill hålla nere sockerintaget.

Den som brottas med viktproblem bör kanske undvika sött helt och hållet. Men om du vill undvika vitt socker i mat och bakning och saknar den söta smaken finns det bra källor.

LÄS OCKSÅ: Sara vill att vi ska bli vänner med sockret

Här kommer några naturliga val:
Agavesirap har ett lågt GI värde och ger en mycket lägre glykemisk belastning än socker. Och agave är betydligt sötare än socker, det krävs därför mindre. Agave innehåller fruktos och bör fortfarande användas sparsamt.

Dadelsirap görs av dadlar och har ett högre GI-värde än honung, men inte lika mycket som vitt socker.

Annons

Honung består av fruktos och glukos, och har inflammationsdämpande och antiseptiska egenskaper när det inte hettas upp.

Kokospalmsocker finns i kokosblomsnektar och har en mild sötma. Den har ett lägre GI-värde än vitt socker och rårörsocker.

Lucuma är näringsrik frukt och säljs som frystorkat pulver. Den har en naturlig sötma och är bra att baka med.

Lönnsirap kommer från de kanadensiska lönnträden.

Mesquite är ett frystorkat rawfoodpulver med söt smak som kan användas i smoothies och rawfoodbakverk.

Annons

Stevia är 300-400 gånger sötare än socker men påverkar inte blodsockret.

Xylitol, även kallat björksocker har ett lågt GI värde med 40 procent färre kalorier än socker och 75 procent färre kolhydrater. Det är en bra källa till sötning när du bakar eftersom du kan byta ut det vanliga sockret i recepten.

Yaconsirap är mörk och smakrik och innehåller få kalorier samt har ett lågt glykemiskt index.

LÄS OCKSÅ: Sockerberget växer i hälsotrendens spår

Tänk på att:
… välja sötning med lågt GI som agavesirap, honung, kokossocker eller stevia.

… välja naturlig sötma som bär och frukt.

… titta noga på innehållsförteckningarna och undvik produkter med fruktos, glukossirap och maltodextrin.

… produkter mängden sötningsmedel eller socker är lågt.

Av Inger Palm

Källa: Expressen och Nilla Gunnarsson

Annons