Allt fler skolor skippar sockret

Fakta

Skolmatslyftet finansieras av Socialstyrelsen och medel ur privata fonder och drivs av Hälsofrämjandet, projektet syftar till att::
• Utveckla restaurangens salladsbord och öka elevernas intag av grönsaker, frukt och bär
• Öka mängden närodlade, lokalproducerade och ekologiska råvaror.
• Öka mängden tillagad mat från grunden utan tillsatser.
• Ta större hänsyn till miljö, etik och djurrätt.
• Öka elevinflytandet.
• Synliggöra det som serveras för eleverna och inspirera till att våga smaka.

En sockersmart skola
Målet är att sträva efter att livsmedel med tillsatt socker inte förekommer i skolans verksamhet så mycket det går. Förutom skolans restaurang så innefattar det även skolans café, fritidshemmen, klassrummen, personalrummet, utflyktsdagar och högtidsdagar.
Källa: Hälsofrämjandet

Frågan om barn äter för mycket socker upphör aldrig att engagera. Med hjälp av bland annat program som ”Skolmatslyftet” och ”En sockermart skola” väljer nu allt fler skolor runt om i landet att begränsa barnens tillgång till socker.

En färsk studie visar att svenska barn mellan två och nio år i genomsnitt får 22 procent av sin energi från socker. Världshälsoorganisationen rekommenderar att max tio procent av ens energiintag kommer från tillsatt socker.
– Det är ett högt intag och 34 procent av de 1 200 ungdomarna som ingick i studien fick mer än 30 procent av sitt energiintag från socker, säger Christel Larsson, professor i kostvetenskap, till SVT.

LÄS OCKSÅ: ”Barn blir sjuka av för mycket socker”

 

Allt fler skolor vågar gå i bräschen
En av skolorna som valt att begränsa sockret är förskolan Hagen i Stockholm. Där har man sockersanerat och det är inte ens tillåtet att äta glass.
– Vi vill vara en frisk förskola och vi vill vara en del av barnens uppväxt med en frisk profil, säger förskolans verksamhetschef Kerstin Emriksson Wallin, till SVT.

Stora risker med socker
Ett högt sockerintag kan leda till bland annat näringsbrist, karies och eller fetma.
– Barn som har osunda vanor tenderar att fortsätta med dem även senare i livet, säger Christel Larsson.

LÄS OCKSÅ: Ann Fernholm: ”Så farligt kan sockret vara”

Nolltolerans mot firande med sötsaker
På förskolan Hagen i Stockholm är det numera inte ens tillåtet att äta glass. Christel Larsson tycker inte att ett totalt sockerförbud på förskolor är nödvändigt.
– Det är bra att barnen inte får i sig för mycket socker, men ett totalförbud tycker inte jag behövs. Äppelmos till gröten eller sylt till pannkakor förgyller tillvaron.

LÄS OCKSÅ: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Mer naturlig mat i Haninge
Svartbäcksskolan i Haninge var en av de första att dra ned rejält socker. Några av varorna som åkte ut var bland annat sötad yoghurt, bröd med tillsatt socker, flingor, kräm, lättdryck, sylt, ketchup och såser. Istället serveras mer naturlig mat utan socker eller syntetiska sötningsmedel. Tillsammans med tre andra skolor bland annat Vendelsömalmskolan var man tidigt ute att gå med i Skolmatslyftet.

 

Susanna AlmströmEldsjäl ligger bakom
En starkt drivande kraft och bidragande orsak till att en sådan utveckling är möjlig är Susanna Almström, friskvårdskonsulent och hälsopedagog som leder ”Skolmatslyftet – En sockersmart skola”, i Hälsofrämjandets regi.
– Jag är så oerhört glad för att mitt kämpande börjar ge effekt, stor effekt dessutom. Jag kämpar vidare och hoppas att mer pengar tillsätts så att jag kan ta mig an fler skolor säger Susanna till Kurera.
I höst är fyra nya förskolor på väg in i projektet och sedan tidigare medverkar även skolor i Sundsvall och Sandviken. På frågan om hon brukar stöta på motstånd svarar Susanna:
– Det tas alltid emot positivt av barnen och ungdomarna, bara vi förklarar varför och att det är av omtanke. Stöter vi på patrull är det nästan uteslutande vuxna som har svårt för förändringen. De tror att det ska bli ett stort problem, men det blir det inte.

Av Isabelle Gard Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Skolmatslyftet finansieras av Socialstyrelsen och medel ur privata fonder och drivs av Hälsofrämjandet, projektet syftar till att::
• Utveckla restaurangens salladsbord och öka elevernas intag av grönsaker, frukt och bär
• Öka mängden närodlade, lokalproducerade och ekologiska råvaror.
• Öka mängden tillagad mat från grunden utan tillsatser.
• Ta större hänsyn till miljö, etik och djurrätt.
• Öka elevinflytandet.
• Synliggöra det som serveras för eleverna och inspirera till att våga smaka.

En sockersmart skola
Målet är att sträva efter att livsmedel med tillsatt socker inte förekommer i skolans verksamhet så mycket det går. Förutom skolans restaurang så innefattar det även skolans café, fritidshemmen, klassrummen, personalrummet, utflyktsdagar och högtidsdagar.
Källa: Hälsofrämjandet

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

Städa bort 99,99% av hemmets bakterier* med bara vatten!

Annons från Kärcher

Med en ångtvätt hemma klarar du de minsta, mest envetna och elakaste smutspartiklarna. I köket, inte minst på köksbänken, samsas råa färskvaror, grönsaker, matkassar som lyfts direkt från butiksgolvet. Men ångtvätten klarar förstås hela hemmet, badrummet, alla hårda ytor som stål och kakel, gardiner och barnens leksaker m.m. Det allra bästa – inga som helst kemikalier behövs!

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.

Lillebil

Fick hjälp med sin känsliga hy

Skönhet

Lillebil Möller hade i många år problem med känslig hy och fick ibland rodnader och andra hudirritationer. Det tog tid att prova sig fram till det som gjorde hennes hud bra igen, men för tio år sedan hittade hon rätt i djungeln av hudvårdsprodukter.

endometrios pcos

Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Hälsa

Många kvinnor lider av problem och symptom som är kopplade till obalans i könshormonerna. Dessa obalanser kan exempelvis ge endometrios och innebär svårigheter att bli gravid, smärta vid menstruationer och samlag. PCOS är en annan hormonell obalans som kan utmärkas av uteblivna menstruationer, infertilitet, ökad kroppsbehåring, bukfetma och akne. Men det finns hjälp att få. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om några lätta sätt att förbättra tillstånden. 

skoldkortel

Hur står det till med sköldkörteln?

Naturlig hälsa

Sköldkörteln kan liknas vid kroppens termostat den bidrar till att öka energin, värma kroppen samt aktivera vårt immunsystem. Ibland vill den istället reglera ned och säga till kroppen att ta det lugnt – det är fullt normalt men den kan också bli underaktiv.

kvinna visar musklerna

Livet börjar bortom rädslan

Krönikan

Av alla viktiga och fina egenskaper vi människor behöver för att vara just mänskliga så är mod en av de viktigaste. Visst är det grundläggande att vi är snälla, omtänksamma, empatiska och generösa, men om vi inte är modiga så stänger vi dörrar omkring oss eller låter helt enkelt bli att öppna, skriver Kureras krönikör Tia Jumbe.

klocka

Nobelpriset i medicin till mat-och-sov-klockan

Forskning

Att en väl fungerande dygnsrytm är viktig för hälsan är ingen nyhet, men tack vare årets nobelpristagare i medicin vet vi nu hur vår inre klocka fungerar. Allt levande påverkas av den cirkadiska rytmen och alla som någon gång flugit långt vet hur det som kallas jetlag kan ställa till det.

fibromyalgi

Fibromyalgi – den gåtfulla värken

Värk

Från sveda värk och bränn-kärringar till Lady Gaga. Fibromyalgi är den näst vanligaste muskel- och ledsjukdomen i Sverige och gör ingen skillnad på fattig eller rik. Mellan två och fyra procent av Sveriges vuxna befolkning antas enligt Fibromyalgiförbundet ha sjukdomen som främst drabbar kvinnor.

glutenfri_appelkaka

Glutenfri äppelkaka med lönnsirap

Recept

Detta är kanske världens godaste äppelkaka säger upphovskvinnan Nilla Gunnarsson om receptet på gluten- och mjölkfri äppelkaka. Kakan passar lika utmärkt som lyxig fika som till dessert men då räcker det med en liten bit.

PMS & barnlöshet

Kvinnohälsa: Räddaren vid PMS och hormonstörningar

Naturlig hälsa

Obalans i kroppens hormoner kan orsaka en mängd problem som PMS, akne, klimakteriebesvär och nedsatt fertilitet. Hormonerna tillverkas av kroppens endokrina system där bland annat sköldkörteln, äggstockarna och binjurar ingår. Att ha rätt balans mellan olika hormoner är en förutsättning för att bland annat ämnesomsättningen, sexualdriften och fertiliteten ska fungera normalt.