Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Allt fler skolor skippar sockret

Fakta

Skolmatslyftet finansieras av Socialstyrelsen och medel ur privata fonder och drivs av Hälsofrämjandet, projektet syftar till att::
• Utveckla restaurangens salladsbord och öka elevernas intag av grönsaker, frukt och bär
• Öka mängden närodlade, lokalproducerade och ekologiska råvaror.
• Öka mängden tillagad mat från grunden utan tillsatser.
• Ta större hänsyn till miljö, etik och djurrätt.
• Öka elevinflytandet.
• Synliggöra det som serveras för eleverna och inspirera till att våga smaka.

En sockersmart skola
Målet är att sträva efter att livsmedel med tillsatt socker inte förekommer i skolans verksamhet så mycket det går. Förutom skolans restaurang så innefattar det även skolans café, fritidshemmen, klassrummen, personalrummet, utflyktsdagar och högtidsdagar.
Källa: Hälsofrämjandet

Frågan om barn äter för mycket socker upphör aldrig att engagera. Med hjälp av bland annat program som "Skolmatslyftet" och "En sockermart skola" väljer nu allt fler skolor runt om i landet att begränsa barnens tillgång till socker.

En färsk studie visar att svenska barn mellan två och nio år i genomsnitt får 22 procent av sin energi från socker. Världshälsoorganisationen rekommenderar att max tio procent av energiintaget kommer från tillsatt socker.
Av de 1 200 ungdomarna som ingick i studien fick mer än 30 procent av sitt energiintag från socker.

LÄS OCKSÅ: "Barn blir sjuka av för mycket socker"

Allt fler skolor vågar gå i bräschen
En av skolorna som valt att begränsa sockret är förskolan Hagen i Stockholm. Där har man sockersanerat och det är inte ens tillåtet att äta glass.
Förskolans verksamhetschef Kerstin Emriksson Wallin säger till SVT att de vill vara en frisk förskola.

 

LÄS OCKSÅ: Ann Fernholm: "Så farligt kan sockret vara"

Stora risker med socker
Ett högt sockerintag kan leda till bland annat näringsbrist, karies och eller fetma. Christel Larsson professor i kostvetenskap säger till SVT att barn som har osunda vanor tenderar att fortsätta med dem även senare i livet. Trots det tycker hon inte att ett totalt sockerförbud är nödvändigt, tvärtom menar hon att äppelmos på gröten eller sylt på pannkakorna förgyller tillvaron

LÄS OCKSÅ: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Mer naturlig mat i Haninge
Svartbäcksskolan i Haninge var en av de första att dra ned rejält socker. Några av varorna som åkte ut var bland annat sötad yoghurt, bröd med tillsatt socker, flingor, kräm, lättdryck, sylt, ketchup och såser. Istället serveras mer naturlig mat utan socker eller syntetiska sötningsmedel. Tillsammans med tre andra skolor bland annat Vendelsömalmskolan var man tidigt ute att gå med i Skolmatslyftet.

 

Susanna AlmströmEldsjäl ligger bakom
En starkt drivande kraft och bidragande orsak till att en sådan utveckling är möjlig är Susanna Almström, friskvårdskonsulent och hälsopedagog som leder "Skolmatslyftet - En sockersmart skola", i Hälsofrämjandets regi.
– Jag är så oerhört glad för att mitt kämpande börjar ge effekt, stor effekt dessutom. Jag kämpar vidare och hoppas att mer pengar tillsätts så att jag kan ta mig an fler skolor säger Susanna till Kurera.
I höst är fyra nya förskolor på väg in i projektet och sedan tidigare medverkar även skolor i Sundsvall och Sandviken. På frågan om hon brukar stöta på motstånd svarar Susanna:
– Det tas alltid emot positivt av barnen och ungdomarna, bara vi förklarar varför och att det är av omtanke. Stöter vi på patrull är det nästan uteslutande vuxna som har svårt för förändringen. De tror att det ska bli ett stort problem, men det blir det inte.

Av Isabelle Gard Hedander och Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Skolmatslyftet finansieras av Socialstyrelsen och medel ur privata fonder och drivs av Hälsofrämjandet, projektet syftar till att::
• Utveckla restaurangens salladsbord och öka elevernas intag av grönsaker, frukt och bär
• Öka mängden närodlade, lokalproducerade och ekologiska råvaror.
• Öka mängden tillagad mat från grunden utan tillsatser.
• Ta större hänsyn till miljö, etik och djurrätt.
• Öka elevinflytandet.
• Synliggöra det som serveras för eleverna och inspirera till att våga smaka.

En sockersmart skola
Målet är att sträva efter att livsmedel med tillsatt socker inte förekommer i skolans verksamhet så mycket det går. Förutom skolans restaurang så innefattar det även skolans café, fritidshemmen, klassrummen, personalrummet, utflyktsdagar och högtidsdagar.
Källa: Hälsofrämjandet

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.