Allt fler skolor skippar sockret

Fakta

Skolmatslyftet finansieras av Socialstyrelsen och medel ur privata fonder och drivs av Hälsofrämjandet, projektet syftar till att::
• Utveckla restaurangens salladsbord och öka elevernas intag av grönsaker, frukt och bär
• Öka mängden närodlade, lokalproducerade och ekologiska råvaror.
• Öka mängden tillagad mat från grunden utan tillsatser.
• Ta större hänsyn till miljö, etik och djurrätt.
• Öka elevinflytandet.
• Synliggöra det som serveras för eleverna och inspirera till att våga smaka.

En sockersmart skola
Målet är att sträva efter att livsmedel med tillsatt socker inte förekommer i skolans verksamhet så mycket det går. Förutom skolans restaurang så innefattar det även skolans café, fritidshemmen, klassrummen, personalrummet, utflyktsdagar och högtidsdagar.
Källa: Hälsofrämjandet

Frågan om barn äter för mycket socker upphör aldrig att engagera. Med hjälp av bland annat program som "Skolmatslyftet" och "En sockermart skola" väljer nu allt fler skolor runt om i landet att begränsa barnens tillgång till socker.

En färsk studie visar att svenska barn mellan två och nio år i genomsnitt får 22 procent av sin energi från socker. Världshälsoorganisationen rekommenderar att max tio procent av energiintaget kommer från tillsatt socker.
Av de 1 200 ungdomarna som ingick i studien fick mer än 30 procent av sitt energiintag från socker.

LÄS OCKSÅ: "Barn blir sjuka av för mycket socker"

Allt fler skolor vågar gå i bräschen
En av skolorna som valt att begränsa sockret är förskolan Hagen i Stockholm. Där har man sockersanerat och det är inte ens tillåtet att äta glass.
Förskolans verksamhetschef Kerstin Emriksson Wallin säger till SVT att de vill vara en frisk förskola.

 

LÄS OCKSÅ: Ann Fernholm: "Så farligt kan sockret vara"

Stora risker med socker
Ett högt sockerintag kan leda till bland annat näringsbrist, karies och eller fetma. Christel Larsson professor i kostvetenskap säger till SVT att barn som har osunda vanor tenderar att fortsätta med dem även senare i livet. Trots det tycker hon inte att ett totalt sockerförbud är nödvändigt, tvärtom menar hon att äppelmos på gröten eller sylt på pannkakorna förgyller tillvaron

LÄS OCKSÅ: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Mer naturlig mat i Haninge
Svartbäcksskolan i Haninge var en av de första att dra ned rejält socker. Några av varorna som åkte ut var bland annat sötad yoghurt, bröd med tillsatt socker, flingor, kräm, lättdryck, sylt, ketchup och såser. Istället serveras mer naturlig mat utan socker eller syntetiska sötningsmedel. Tillsammans med tre andra skolor bland annat Vendelsömalmskolan var man tidigt ute att gå med i Skolmatslyftet.

 

Susanna AlmströmEldsjäl ligger bakom
En starkt drivande kraft och bidragande orsak till att en sådan utveckling är möjlig är Susanna Almström, friskvårdskonsulent och hälsopedagog som leder "Skolmatslyftet - En sockersmart skola", i Hälsofrämjandets regi.
– Jag är så oerhört glad för att mitt kämpande börjar ge effekt, stor effekt dessutom. Jag kämpar vidare och hoppas att mer pengar tillsätts så att jag kan ta mig an fler skolor säger Susanna till Kurera.
I höst är fyra nya förskolor på väg in i projektet och sedan tidigare medverkar även skolor i Sundsvall och Sandviken. På frågan om hon brukar stöta på motstånd svarar Susanna:
– Det tas alltid emot positivt av barnen och ungdomarna, bara vi förklarar varför och att det är av omtanke. Stöter vi på patrull är det nästan uteslutande vuxna som har svårt för förändringen. De tror att det ska bli ett stort problem, men det blir det inte.

Av Isabelle Gard Hedander och Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Skolmatslyftet finansieras av Socialstyrelsen och medel ur privata fonder och drivs av Hälsofrämjandet, projektet syftar till att::
• Utveckla restaurangens salladsbord och öka elevernas intag av grönsaker, frukt och bär
• Öka mängden närodlade, lokalproducerade och ekologiska råvaror.
• Öka mängden tillagad mat från grunden utan tillsatser.
• Ta större hänsyn till miljö, etik och djurrätt.
• Öka elevinflytandet.
• Synliggöra det som serveras för eleverna och inspirera till att våga smaka.

En sockersmart skola
Målet är att sträva efter att livsmedel med tillsatt socker inte förekommer i skolans verksamhet så mycket det går. Förutom skolans restaurang så innefattar det även skolans café, fritidshemmen, klassrummen, personalrummet, utflyktsdagar och högtidsdagar.
Källa: Hälsofrämjandet

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

 

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.