1,4 miljoner personer svarade, i den största studien hittills i sitt slag, på vilka tillskott de ätit under pandemin. Det visade sig att flera tillskott haft en konsekvent skyddande effekt mot viruset – men bara hos kvinnor, vilket förvånade forskarna.
När pandemin exploderade våren 2020 exploderade även intresset för kosttillskott. Alla ville vi göra allt vi kunde för att stärka hälsa och immunförsvar för att kunna stå emot det nya coronaviruset. Och det stämmer att vitaminer som exempelvis D-vitamin spelar nyckelroller för vårt immunförsvar.
Så för att ta reda på mer om vilka vitaminer och mineraler som kan skydda mot just covid-19, beslutade sig forskarna bakom appen Zoe covid symptom study – som undersöker och kartlägger symtom på covid-19, och som i dagsläget finns i USA, England och Sverige – att be appens användare rapportera vilka tillskott de tagit under pandemin.
LÄS OCKSÅ: Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre
Över en miljon undersökta
Hela 1, 4 miljoner personer deltog, vilket motsvarar den största studien till dags dato vad gäller tillskott och risken för covid-19. Datan från användarna visade att vissa tillskott gav en skyddande effekt mot covid-19, berättar studiens ledande forskare Dr. Cristina Menni från King’s college i London. Forskarna tittade efter ett samband mellan att ta kosttillskott och att ha rapporterat ett positivt coronatest, eller att ha uppvisat coronatypiska symtom.
Men vilka tillskott var det då som gav mest skydd? Enligt Christina Menni rörde det sig om multivitaminer, D-vitamin och probiotiska tillskott som alla hade en skyddande effekt mot att testa positivt för covid-19. Däremot hittade man inte samma resultat för andra tillskott som undersöktes, som C-vitamin, vitlök och zink.
Kvinnor mer skyddade
Ett intressant mönster som Christina och hennes kollegor fann när de tittade närmre på resultaten var att multivitaminer, vitamin D, omega 3 och probiotika alla hade en mild skyddande effekt på kvinnor. Men samma konsekventa skyddande effekt fanns inte hos män, vilket var överraskande, enligt Cristina Menni. Och förklaringen kan ligga i skillnaderna i immunförsvaret mellan kvinnor och män.
LÄS OCKSÅ: Därför dör fler män i covid-19
– Det kan också bero på hur väl och korrekt ett av könen rapporterar hur och vilka tillskott de tar, i jämförelse med det andra, eller på en annan faktor som vi inte har kunnat justera resultaten efter, säger Christina Menni på studiens/appens egen hemsida.
Det skulle också kunna vara så att personer som äter vitaminer och andra tillskott är bättre generellt på att ta hand om sig själva och sin hälsa och på sätt motverka sjukdom.
Andra hälsofaktorer ändrade inte resultatet
Men, som Christina Menni poängterar: om studiens resultat enbart berodde på detta så borde man ha sett en skyddande effekt hos alla tillskott de undersökte, men den sågs bara, som sagt, för multivitaminer, vitamin D, omega-3 och probiotika. Dessutom, efter att man justerat datan för en mängd faktorer som skulle kunna spela in; som rökning, hälsostatus, kost/dieter, inkomst, BMI, ålder och andra underliggande hälsotillstånd, så förblev sambandet betydande.
Studien är intressant, menar Christina Menni, men hon understryker att det rör sig om en observationsstudie där deltagarna själva rapporterat vilka tillskott de tagit, inte en klinisk undersökning. Och att det behövs stora randomiserade, kontrollerade kliniska försök för att avgöra hur tillskott skyddar och vilka som gör det. Flera sådana studier om D-vitamin är redan på gång.Och att äta en varierad, hälsosam kost, med fokus på att få i sig så många olika färska grönskaer och frukter är förstås också fortsatt av största vikt.
LÄS OCKSÅ: Stor studie visar: Hudutslag ett huvudsymtom på covid-19
Av Carolina Eriksson