Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Varför dör fler män av covid-19?

Män verkar drabbas hårdare än kvinnor av coronaviruset och mönstret med fler manliga dödsfall är genomgående i de flesta länder världen över. Men vad beror detta på?

Global Health, ett forskningsprojektet som samlat in data från 26 länder, visar att betydligt fler män än kvinnor blir allvarligt sjuka och dör till följd av covid-19  – i nästan alla länder. Detta trots att fördelningen globalt mellan antalet smittade är i stort sett jämlikt fördelad mellan män och kvinnor. Majoriteten män är påfallande i flera länders statistik över dödsfall –även i länder där antalet smittade kvinnor faktiskt är fler.

 

Här är några exempel på länder med höga manliga dödstal:

Grekland 74 % 
Kina 64 % 
Italien 61 %
England 59 % 
Spanien 57 % 
Sverige – 56 % 

LÄS OCKSÅ: Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Vissa ”manliga vanor” påverkar
Så vad beror denna snedfördelning på? Forskarna kan ännu inte förklara exakt varför men en orsak kan vara vissa beteenden och vanor som gör det svårare för männen att bekämpa sjukdomen och därmed ökar dödsrisken. Rökning är en sådan vana, eftersom det ökar risken för lungsjukdomar. Dessutom kan rökning göra att man oftare till exempel tar sig i ansiktet eller delar vattenpipa med andra.

Andra vardagliga vanor kan också spela in, som att män inte tvättar händerna lika ofta och noga som kvinnor och inte söker vård lika ofta, men det är bara ett teoretiskt samband menar forskarna.

LÄS OCKSÅ: Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Underliggande sjukdomar förvärrar
Män bär generellt också redan på fler sjukdomar som bråck, artrit, hjärtsjukdomar och bukspottkörtelinflammation än kvinnor, vilket också kan bidra till den ojämna statistiken över dödsfall. Detta eftersom underliggande sjukdomar gör att man får svårare symtom av coronaviruset.

 

LÄS OCKSÅ: Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19

Kromosomer spelar roll
X-kromosomer som män endast har en av, medan kvinnor har två – innehåller ett stort antal gener som har att göra med kroppens immunrespons. Kvinnors immunceller kan vara dubbelt så väl rustade mot covid-19, på grund av att ett protein som fångar upp närvaron av coronaviruset kodas i just X-kromosomen.

Källor: Illustrerad vetenskap,  Global Health

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.