Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kureras expert Jan G Bruhn: Egenvård är en resurs i virustider

Det finns ännu ingen effektiv behandling vid covid-19. Just nu ökar desperationen och alla griper efter halmstrån. Situationen är dock inte unik, under andra världskriget rådde också brist på läkemedel. Men på apoteken och hälsokostaffärernas hyllor finns det idag nya intressanta möjligheter som inte fanns då. För att hejda virus finns till exempel medicinalväxten echinacea som stimulerar immunförsvaret, fläderbär som kan förkorta sjukdomstiden vid influensa och rysk rot som hämmar virus. Det skriver Kureras expert på medicinalväxter, professorn och apotekaren Jan G Bruhn.

Någon effektiv behandling av covid-19 har ännu inte beskrivits. Studier pågår med blodplasma från corona-patienter, med hydroxiklorokin och olika antivirala läkemedel.

Särskilt hydroxiklorokin har fått stor medial uppmärksamhet då det är ett etablerat läkemedel mot malaria. Samtidigt är hydroxiklorokin belastat med svåra biverkningar och ska endast hanteras av specialister.

Desperationen ökar och alla griper efter halmstrån. Regnrockar, hemmagjorda munskydd och dito handsprit är bara några exempel på privata initiativ.

Medicinbristen i corona-krisen beror både på hamstring och dålig planering. Beredskapslager saknas och importen är utsatt för hård konkurrens från andra länder. Men situationen är inte ny eller unik.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Intressanta produkter i virustider
Under andra världskriget hade de svenska apoteken brist på läkemedel och dåvarande Medicinalstyrelsen uppmanade allmänheten att samla medicinalväxter för att hjälpa apoteken.

 

År 1943 hade apoteken brist på brakvedsbark (laxerande), ekbark (mot diarré), maskrosrot (urindrivande) och backtimjan (hostmedicin).

Nu är vi där igen och har all anledning att se över vilka alternativa produkter som skulle kunna användas för att minska risken att bli smittad.

På apotekens och hälsokostaffärernas hyllor finns flera intressanta möjligheter, bland annat växtbaserade läkemedel som innehåller extrakt av echinacea (röd solhatt eller purpurrudbeckia). Echinacea har länge använts för att förebygga, lindra och förkorta förkylningar orsakade av virus.

I laboratorieförsök har man visat effekter mot olika virus, men inga produkter har ännu testats på patienter med Covid-19. Echinacea stimulerar immunförsvaret och finns i flera växtbaserade läkemedel som testats kliniskt och dessutom godkänts av Läkemedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Forskare vill testa quercetin mot coronaviruset

Hämmar en lång rad virus
Antivirala effekter är också beskrivna för extrakt av fläderbär, sambucus, som även använts i kliniska studier vid influensa, där man sett att sjukdomstiden förkortas.

Preparat med rysk rot, eleutherococcus, hämmar virus i provrör och i djurförsök. Roten är också immunstimulerande och har i kliniska studier visat profylaktisk effekt mot övre luftvägsinfektioner orsakade av virus.

Lakritsrot, glycyrrhiza, är en urgammal medicinalväxt och inte bara ingrediens i godis. Den har använts sedan antiken för sin slemlösande effekt vid hosta och bronkit. Men modern forskning har funnit att det aktiva ämnet glycyrrhizin också hämmar en lång rad olika virus.

Redan 2003 jämförde tyska forskare effekterna av ribavirin, pyrazofurin, mycophenolic acid och glycyrrhizin mot två varianter av corona-virus som isolerats från patienter med SARS i Frankfurt. Av dessa ämnen var glycyrrhizin det mest aktiva som hämmare av det SARS-relaterade viruset.

LÄS OCKSÅ: Forskare i Lund undersöker nya coronavirusets spridning i luften

Det går inte att ta patent på naturen
SARS betyder ”Severe acute respiratory syndrome” och är en smittsam lunginflammation orsakad av coronaviruset SARS-CoV, som drabbade Hongkong och Vietnam 2003.Glycyrrhizin hämmade både virusreplikationen och upptaget av virus i cellerna.

Att lakrits kan ge biverkningar som höjt blodtryck vid långvarig användning och höga doser är känt sedan länge, men forskarna anser inte att detta är ett hinder för behandling under kortare tid.

Slutsatsen blev att glycyrrhizin skulle kunna användas i kontrollerade former som en behandling av SARS (Cinatl, J et al, Glycyrrhizin, an active component of liquorice roots, and replication of SARS-associated coronavirus, Lancet 2003).

 

Glycyrrhizin har redan använts kliniskt ibland annat Japan, där man gett substansen intravenöst till patienter med kronisk hepatit C (Yu, Z et al, Int Immunopharmacol 2005). De författarna kallar glycyrrhizin för en ”bredspektrum antiviral medicin”.

Men det finns en hake. Glycyrrhizin är en naturprodukt som inte kan patenteras. Därför tillverkar man nu olika syntetiska släktingar som kan patenteras, men som det kommer att ta flera år att utveckla till färdiga läkemedel.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Ölander: Så beter du dig i coronavirustider

Kan binda virus till sig
Tills vidare får vi nöja oss med örtte som innehåller lakritsrot. Helhetsdoktorn Bertil Dahlgren rekommenderar två tepåsar om dagen. Men lakrits ska inte användas av personer med högt blodtryck och bör heller inte tas tillsammans med receptbelagda läkemedel.

Det finns också medicintekniska produkter av intresse. Sådana produkter har inga farmakologiska effekter och tas inte upp i kroppen, så de har ett enklare godkännande i Europa.

Nässprayen Viiral är ett exempel. Den innehåller sialinsyra löst i fysiologisk koksaltlösning och ska sprayas i näsan för att minska risken för att virus får fäste i slemhinnorna.

Sialinsyran är ett kroppseget ämne som är helt ofarligt och förekommer i bland annat bröstmjölk. Sialinsyran har förmågan att binda virus till sig innan det kan ta sig in i cellerna. Om det även kan binda coronaviruset som ger covid-19 är ännu inte visat.

Sialinsyran är framförallt studerad i laboratorieförsök, men i en första studie på människor (norsk kabinpersonal) har man visat att användningen kan ge färre luftvägsinfektioner. Flera studier lär följa.

LÄS OCKSÅ: C-vitamin ska testas mot coronavirus

Förebygger luftvägsinfektion
Tyvärr har den officiella svenska attityden till örtmediciner och naturläkemedel länge varit problematisk. Alltför ofta sågar man dokumenterade erfarenheter och fördömer dem som vill använda naturens egna krafter.

Det blir obegripligt när man säger att naturläkemedlen är overksamma men ändå livsfarliga. De exempel jag här gett visar att det finns resurser som borde utvärderas som möjliga komplement till övriga insatser för att minska smittoriskerna.

 

Alla de ovan nämnda örterna och naturliga substanserna har i provrör visat antivirala effekter och i kliniska studier på människor kunnat antingen förebygga, lindra eller förkorta luftvägsinfektioner.

Inget preparat kan utlova ett 100-procentigt skydd, lika lite som ett munskydd, ett hemmagjort visir eller social distansering, men produkterna förtjänar att tas på allvar. De är receptfria, lättillgängliga, biverkningsfria och enkla att använda.

Medan vi väntar på att läkemedelsföretag, myndigheter och medicinska experter ska leverera ett nytt vaccin eller en ny mirakelmedicin så hinner pandemin passera och ersättas av en ny.

Därför säger jag som Olov Lindahl (1919 – 1991), stridbar professor i ortopedisk kirurgi och förkämpe för hälsokost och naturmedel: ”Hellre agerar jag på goda indicier idag, än jag väntar på vetenskapliga bevis i nästa liv.”

Av Jan G Bruhn, professor i farmakognosi (pensionerad), farm dr, tidigare ledamot av Livsmedelsverkets vetenskapliga råd och styrelseledamot i European Scientific Cooperative on Phytotherapy, ESCOP. Varit medicinsk chef för receptfria läkemedel på Kabi Pharmacia. Utgivit flera böcker om läkemedel från naturen.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

 

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

 

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!