Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Carl Schlyter om coronakrisen: “Alla måste ha en grundtrygghet”

I en kris är det viktigt att alla har en grundtrygghet, samtidigt riskerar många att förlora precis just det. I Spanien införs nu basinkomst för att minimera skadorna för de som drabbas hårdast ekonomiskt, en fråga före detta Miljöpartisten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter drivit i många år. Kurera ställde några frågor till Carl som menar att det också är dags byta till ett ekonomiskt system som är anpassat efter ekosystemens gränser.

Som följd av coronavirusets utbredning har redan i ett tidigt skede många blivit av med sin försörjning, Stora företag får räddningspaket och reglerna för A-kassa har ändras för att underlätta så att fler får tillgång till inkomstförsäkringen. Men många faller mellan stolarna, småföretagare som in i det sista försöker hålla liv i sina verksamheter, frilansare och gigjobbare är några som ser sin försörjning försvinna utan att alla omfattas av räddningspaketet. Åtgärderna skiljer sig åt i olika länder och i Spanien har man valt att införa basinkomst även kallat medborgarlön eller negativ inkomstskatt, något Finland nyligen testat. Med anledning av det har Kurera ställt några frågor till den före detta miljöpartisten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter  – en känd förespråkare av basinkomst om hur han dels ser på åtgärderna från samhällets sida för att stoppa smittan samt hur vi ska kunna rädda så många som möjligt även rent ekonomiskt.

Hur ser du på situationen för de som drabbas hårt som en följd av coronans utbredning och samhällets restriktioner för att försöka stoppa spridningen?
– Redan i januari försökte jag skapa opinion för att köpa in lager och öka krisberedskapen, vi har glömt att kriser kan drabba oss. Jag tycker strategin att medvetet inte göra allt för att stoppa smittan utan hoppas på att vi når flockimmunitet utan att totalt överbelasta sjukvården är mycket riskfylld. Minsta felbedömning och folk kommer dö i onödan för att många blir sjuka samtidigt, hellre en försiktighetsprincip med fler åtgärder tidigt. Annars sätts ekonomi före äldres hälsa.

 

LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag

Hur ser du på att införa basinkomst som ett sätt att undvika personliga tragedier?
– Helt självklar åtgärd, 14 länder eller territorier har redan infört detta. Den största frihetsreformen av alla. Företagen får hundratals miljarder, anställda med bra löner får lönegarantier för att inte arbeta. Men till de som nu utförsäkras eller redan var arbetslösa och som har det svårast, dit rinner inga pengar. Boris Johnson satsar på att rädda hemlösa, till och med Trump beslutar om en engångsbasinkomst, det är märkligt att den ”humanitära stormakten” Sverige kör om dem i högerytterfilen.

Räcker inte de insatser som gjorts redan, när det kommer till exempelvis A-kassan?
– Nej, det hjälper bara de som jobbat 60 timmar i månaden. I en kris är det viktigaste av allt grundtrygghet. Men också, basinkomst öppnar upp för att ägna mer tid åt alla de frivilliga självorganiserande alternativen som nu skapas, människor får mer möjligheter att bidra till samhället på det sätt de tror på, inte på det sätt en statlig regel bestämt.

LÄS OCKSÅ: Efter utbrändhet och stroke – nu har Tanja lärt sig vikten av att pausa

Slut på jordens resurser redan i april
I början av april hade vi i Sverige gjort slut på årets kvot av naturresurser för det här året och det höjs röster som menar att det är dags att ställa om.

Hur ser du på möjligheten att återgå till det normala? Är det att rekommenera eller ska vi passa på att göra förändringar – i så fall vilka?
– Vi har ett sjukt system som kommer tvinga oss att ha tillväxt för att hålla hjulen igång. Folk kanske gillade videomöten mer än säkerhetskontroll och check-in köer på flygplatser eller skogspromenader mer än lördagsshopping eller eget bakat bröd mer än köpt. Men vi kommer tvingas shoppa loss annars kollapsar ekonomin. Det är dags att byta till ett ekonomiskt system som anpassar sig efter oss och ekosystemens gränser, inte tvärtom

 

Carl Schlyter

Kan vi exempelvis ställa om till gröna jobb?
– Det räcker inte med grön teknik och gröna jobb. Vi måste ändra finanssystemet till att göra det oberoende av ökande skulder och därmed tillväxt. Vi har en ekonomi som förstör miljön med höjda utsläpp när den går fantastiskt, som ökar klyftorna när den går bra och kollapsar ekonomiskt när den går dåligt. Det fungerar aldrig!

Många har blivit sjuka av stress
Vi hade redan innan covid-19 en på många sätt ohållbar situation för många i arbetslivet som lett till många sjukskrivningar på grund av stress och utbrändhet.

Finns det några vinster i förlängningen med att införa basinkomst när det kommer till folkhälsa och jämlikhet?

– Flera feministiska forskare i USA har visat att jämlikheten skulle öka om basinkomst infördes. I Namibia och flera andra länder där man testat har det också ökat jämlikheten och egenföretagandet. Möjligheten att själv bestämma över sitt liv och att inte förnedras för att överleva skulle göra underverk för självkänsla och välmående.

LÄS OCKSÅ: Carl Schlyter: “Arbetstid – en klimatfråga”

Vi kommer troligen ha en arbetslöshet av historiskt slag i spår av corona. Kan det öppna upp mer för exempelvis kortare arbetsdagar och kortare arbetsvecka?
– Till och med IMF har i tidigare kriser visat att sänkt arbetstid är mycket bättre än exempelvis permitteringar vid kriser.

 

Vilka vinster skulle det kunna medföra att införa fyradagars arbetsvecka och sex timmars arbetsdag?
– Vi skulle få mer tid till annat än att arbeta och konsumera. Bara en kan vara rikast, men alla kan få uppskattning för något de kan och vill göra. 1 procent minskad arbetstid minskar utsläppen med 0.8 procent, det skulle vara en av de snabbaste sätten att minska klimatkatastrofen.
Kortad arbetstid leder till minskad produktion, vilket i sin tur skulle reducera utsläppen förklarar Carl.

Många är även oroliga för sin pension när de mister sina jobb och börskurserna ser ut att störtdyka, hur skulle vi kunna rädda pensionerna?
– Avskaffa PPM och ersätt med gröna investeringsfonder som skapar jobb, omställning och stabila intäkter från vad de skapar, svarar Carl och fortsätter:
– Sedan är en viktig bortglömd del hur orättvist pensionssystemet är. De som tjänar över 40 000 kronor i månaden får betydligt mer avsatt som  andel av lönen till sin pension av stat och arbetsgivare än de med lägre inkomst avslutar Carl.

Sedan den här artikeln skrevs har även påven gått ut och förespråkat basinkomst i sitt påskbrev.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!

 

Kvinna på ett berg

”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Kurera debatt

Plötsligt står du där och förstår inte vad som händer: Viktförändringar, nedstämdhet, sömnrubbning, stelhet, ont i kroppen och sämre träningsresultat. Precis så är det för många kvinnor. Klimakteriet drabbar oss plötsligt och många saknar kunskap om denna helt naturliga livsfas. Vi behöver prata ännu mer om hormoner, hälsan, kosten och träningen. Det skriver Christina Sundequist som är personlig tränare, föreläsare, certifierad kostrådgivare och hälsocoach i ett debattinlägg.

kvinna i bil

Äntligen slipper Hanna migrän!

Naturlig hälsa

Hanna Öhlanders migränanfall var så svåra att det enda som hjälpte var vila i ett mörkt rum. Och anfallen kom ofta – fem till sex gånger i veckan. Ingen av de receptbelagda mediciner hon fick utskrivna hjälpte, men för ett halvår sedan började Hanna med ett växtbaserat läkemedel med läkeörten mattram. Effekten kom direkt. Hon får fortfarande migrän ibland – men nu ett milt anfall en gång månaden.

Blandade grönsaker i en låda och på ett bord

4 skäl att välja eko för klimatet

Eko/miljö

Under "Eko-september" bjuder ekobönder över hela landet in till "öppen gård”, och i butikerna kampanjas det för ekologiska varor under hela månaden. Och eftersom jordbruket står för en stor andel av alla växthusgaser finns det flera goda skäl att välja eko, här är fyra!