Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Carl Schlyter om coronakrisen: “Alla måste ha en grundtrygghet”

I en kris är det viktigt att alla har en grundtrygghet, samtidigt riskerar många att förlora precis just det. I Spanien införs nu basinkomst för att minimera skadorna för de som drabbas hårdast ekonomiskt, en fråga före detta Miljöpartisten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter drivit i många år. Kurera ställde några frågor till Carl som menar att det också är dags byta till ett ekonomiskt system som är anpassat efter ekosystemens gränser.

Som följd av coronavirusets utbredning har redan i ett tidigt skede många blivit av med sin försörjning, Stora företag får räddningspaket och reglerna för A-kassa har ändras för att underlätta så att fler får tillgång till inkomstförsäkringen. Men många faller mellan stolarna, småföretagare som in i det sista försöker hålla liv i sina verksamheter, frilansare och gigjobbare är några som ser sin försörjning försvinna utan att alla omfattas av räddningspaketet. Åtgärderna skiljer sig åt i olika länder och i Spanien har man valt att införa basinkomst även kallat medborgarlön eller negativ inkomstskatt, något Finland nyligen testat. Med anledning av det har Kurera ställt några frågor till den före detta miljöpartisten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter  – en känd förespråkare av basinkomst om hur han dels ser på åtgärderna från samhällets sida för att stoppa smittan samt hur vi ska kunna rädda så många som möjligt även rent ekonomiskt.

Hur ser du på situationen för de som drabbas hårt som en följd av coronans utbredning och samhällets restriktioner för att försöka stoppa spridningen?
– Redan i januari försökte jag skapa opinion för att köpa in lager och öka krisberedskapen, vi har glömt att kriser kan drabba oss. Jag tycker strategin att medvetet inte göra allt för att stoppa smittan utan hoppas på att vi når flockimmunitet utan att totalt överbelasta sjukvården är mycket riskfylld. Minsta felbedömning och folk kommer dö i onödan för att många blir sjuka samtidigt, hellre en försiktighetsprincip med fler åtgärder tidigt. Annars sätts ekonomi före äldres hälsa.

 

LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag

Hur ser du på att införa basinkomst som ett sätt att undvika personliga tragedier?
– Helt självklar åtgärd, 14 länder eller territorier har redan infört detta. Den största frihetsreformen av alla. Företagen får hundratals miljarder, anställda med bra löner får lönegarantier för att inte arbeta. Men till de som nu utförsäkras eller redan var arbetslösa och som har det svårast, dit rinner inga pengar. Boris Johnson satsar på att rädda hemlösa, till och med Trump beslutar om en engångsbasinkomst, det är märkligt att den ”humanitära stormakten” Sverige kör om dem i högerytterfilen.

Räcker inte de insatser som gjorts redan, när det kommer till exempelvis A-kassan?
– Nej, det hjälper bara de som jobbat 60 timmar i månaden. I en kris är det viktigaste av allt grundtrygghet. Men också, basinkomst öppnar upp för att ägna mer tid åt alla de frivilliga självorganiserande alternativen som nu skapas, människor får mer möjligheter att bidra till samhället på det sätt de tror på, inte på det sätt en statlig regel bestämt.

LÄS OCKSÅ: Efter utbrändhet och stroke – nu har Tanja lärt sig vikten av att pausa

Slut på jordens resurser redan i april
I början av april hade vi i Sverige gjort slut på årets kvot av naturresurser för det här året och det höjs röster som menar att det är dags att ställa om.

Hur ser du på möjligheten att återgå till det normala? Är det att rekommenera eller ska vi passa på att göra förändringar – i så fall vilka?
– Vi har ett sjukt system som kommer tvinga oss att ha tillväxt för att hålla hjulen igång. Folk kanske gillade videomöten mer än säkerhetskontroll och check-in köer på flygplatser eller skogspromenader mer än lördagsshopping eller eget bakat bröd mer än köpt. Men vi kommer tvingas shoppa loss annars kollapsar ekonomin. Det är dags att byta till ett ekonomiskt system som anpassar sig efter oss och ekosystemens gränser, inte tvärtom

 

Carl Schlyter

Kan vi exempelvis ställa om till gröna jobb?
– Det räcker inte med grön teknik och gröna jobb. Vi måste ändra finanssystemet till att göra det oberoende av ökande skulder och därmed tillväxt. Vi har en ekonomi som förstör miljön med höjda utsläpp när den går fantastiskt, som ökar klyftorna när den går bra och kollapsar ekonomiskt när den går dåligt. Det fungerar aldrig!

Många har blivit sjuka av stress
Vi hade redan innan covid-19 en på många sätt ohållbar situation för många i arbetslivet som lett till många sjukskrivningar på grund av stress och utbrändhet.

Finns det några vinster i förlängningen med att införa basinkomst när det kommer till folkhälsa och jämlikhet?

– Flera feministiska forskare i USA har visat att jämlikheten skulle öka om basinkomst infördes. I Namibia och flera andra länder där man testat har det också ökat jämlikheten och egenföretagandet. Möjligheten att själv bestämma över sitt liv och att inte förnedras för att överleva skulle göra underverk för självkänsla och välmående.

LÄS OCKSÅ: Carl Schlyter: “Arbetstid – en klimatfråga”

Vi kommer troligen ha en arbetslöshet av historiskt slag i spår av corona. Kan det öppna upp mer för exempelvis kortare arbetsdagar och kortare arbetsvecka?
– Till och med IMF har i tidigare kriser visat att sänkt arbetstid är mycket bättre än exempelvis permitteringar vid kriser.

 

Vilka vinster skulle det kunna medföra att införa fyradagars arbetsvecka och sex timmars arbetsdag?
– Vi skulle få mer tid till annat än att arbeta och konsumera. Bara en kan vara rikast, men alla kan få uppskattning för något de kan och vill göra. 1 procent minskad arbetstid minskar utsläppen med 0.8 procent, det skulle vara en av de snabbaste sätten att minska klimatkatastrofen.
Kortad arbetstid leder till minskad produktion, vilket i sin tur skulle reducera utsläppen förklarar Carl.

Många är även oroliga för sin pension när de mister sina jobb och börskurserna ser ut att störtdyka, hur skulle vi kunna rädda pensionerna?
– Avskaffa PPM och ersätt med gröna investeringsfonder som skapar jobb, omställning och stabila intäkter från vad de skapar, svarar Carl och fortsätter:
– Sedan är en viktig bortglömd del hur orättvist pensionssystemet är. De som tjänar över 40 000 kronor i månaden får betydligt mer avsatt som  andel av lönen till sin pension av stat och arbetsgivare än de med lägre inkomst avslutar Carl.

Sedan den här artikeln skrevs har även påven gått ut och förespråkat basinkomst i sitt påskbrev.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.