Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19

Ett internationellt forskarteam har identifierat ett samband mellan selen och svårighetsgraden av insjuknandet i covid-19. I de kinesiska regioner där jordarna är rika på selen har de som drabbats av coronaviruset snabbare blivit friska än de som insjuknat där halterna av selen är låga.

Selen är ett viktigt spårämne och spelar en stor roll för vår hälsa för att flera av kroppens proteiner ska fungera. 25 av våra gener kodar för proteiner som innehåller selen och selen är band annat viktigt när vi drabbas av virussjukdomar. Selen finns i livsmedel som ägg, paranötter, fisk, mjölk, ost och solrosfrön. Selen kommer också via odlade grödor, men eftersom vi har selenfattiga jordar i Sverige så har de flesta svenskar ett alldeles för lågt selenvärde.

 

En hel del studier har gjorts på hiv och aids där man sett att en låg selenstatus påverkat sjukdomsförloppet och dödligheten i dessa sjukdomar.

Forskare i Kina har kopplat selenbrist till hjärtmuskelsjukdomen Keshans sjukdom. Den drabbar barn och ungdomar i de områden som har med selenfattiga jordar. Deras forskning visar att ett virus infekterar och skadar hjärtmuskelcellerna, men tillsätts selen i födan skyddas man.

LÄS OCKSÅ: Hundar tränas att upptäcka covid-19

Snabbare tillfrisknande
I Kina, där det coronviruspandemin startade, har man antingen väldigt låga eller mycket höga halter av selen i jordarna.

I staden Enshi, där jordarna har högst selennivåer tillfrisknade de som insjuknat i covid-19 tre gånger så snabbt än på andra ställen i Kina. I just Keshan, där selennivåerna är bland de lägsta i världen, var antalet död fem gånger så stort jämfört med medeltalet i Kinas andra provinser.

Det internationella forskarteamet leddes av Margaret P. Rayman vid University of Surrey i Storbritannien. Forskarna menar att det finns en rad olika faktorer som man ännu inte känner till runt dödligheten och tillfrisknandet av covid-19, men att fynden dock är mycket intressanta.

 

Selen kan vara nästan lika giftigt som arsenik, men nödvändigt för kroppen. På Karolinska Institutet bedrivs forskning på selen inom cancervården och i dessa studier har de bland annat sett att selenföreningar kan omvandlas från en antioxidant till en pro-antioxidant och faktiskt få tumörcellerna att begå självmord. Ju aggressivare tumörcellerna är desto effektivare verkar selenet.

Av Inger Palm

Källor: The American Journal of Clinical Nutrition och EurekAlert


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.