Annons

Svampar kan producera vitamin B2

Forskare har lyckats hitta ett enkelt och hållbart sätt att producera vitamin B2, även kallat riboflavin, från svamp! Metoden kräver både mindre energi och minskar mängden växthusgaser med en tredjedel, jämfört med den tidigare framställningsprocessen.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
9 mars, 2024
Lila svamp i närbild

Det handlar om svampen ashbya gossypii som har modifierats så att den kan producera stora mängder riboflavin i en bioreaktor. Riboflavin är ett nödvändigt vitamin som behövs för cellerna ska kunna producera energi, samt för förbränning av kolhydrater, fett och protein. Det bryter också ner gifter i levern. Vitaminet tillsätts också för att berika olika livsmedel, som havre- och risdryck.

Svampen matas med olja

Forskarna, som kommer från företaget BASF, har i en enkel enstegsprocess matat svampen med en växtbaserad olja, vilket sedan omvandlas till riboflavin. Tidigare har en längre process i sju-steg behövts, som krävde olika kemikalier och ändå bara ledde till en liten mängd färdig produkt.

LÄS OCKSÅ: Psykedeliska svampar kan hjälpa deprimerade

Hållbar metod med färre kemikalier

Det här sättet att framställa riboflavin på är mer hållbart, då det kräver en fjärdedels mindre energi och minskar mängden växthusgaser med 33 procent, jämfört med den tidigare kemiska processen. Svampar och deras metaboliska system är komplexa och alla har olika egenskaper och sätt att fungera, vilket gör att de innebär otroliga möjligheter att skapa nya produkter, menar forskarteamet.

Källa: BASF  

Annons

Fakta

Riboflavin/Vitamin B2

  • Finns naturligt i bland annat lever, baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter, ägg, mjölk och jäst.
  • Behövs för kroppens nedbrytning av fett, kolhydrater och protein
  • En del vegetabiliska drycker berikas med riboflavin (eftersom de normalt sätt saknar eller har låga halter av vitaminet och andra näringsämnen), exempelvis havre-, soja- och risdryck.
  • Används även som färgämne i mat, under beteckningen E101.
  • Brist på bara riboflavin är inte så vanligt, men kan ge förändringar i slemhinnor och  hudförändringar, som sprickor i mungiporna, torr och flaggade hud samt rodnande och svullnande slemhinnor i svalg och mun. Även yrsel, känslosvägningar och depression kan vara tidigare bristsymtom.

Källor: Äkta vara, Livsmedelsverket, Näringsmedicinska uppslagsboken

Annons