Annons
Annons

Forskning: Så kan magiska svampar hjälpa vid depression

Ny forskning visar att psilocybin, det ämne som finns i så kallade magiska svampar, hjälper vid depression. De olika delarna i hjärnan börjar nämligen kommunicera mer fritt av det psykedeliska ruset.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 augusti, 2022
Forskning: Så kan magiska svampar hjälpa vid depression

Ny forskning visar att psilocybin, det ämne som finns i så kallade magiska svampar, hjälper vid depression. De olika delarna i hjärnan börjar nämligen kommunicera mer fritt av det psykedeliska ruset.

Depression är väldigt vanligt idag och en av fem svenskar bli deprimerade någon gång under sitt liv. Depression och psykisk ohälsa ökade också under coronapandemin, liksom utskrivningen av antidepressiva läkemedel. Men då dessa läkemedel är ifrågasatta både för sin effektivitet och sina biverkningar, är behovet stort att hitta andra, bättre behandlingsformer.

Visst låter det kontroversiellt, men faktum är att det narkotikaklassade ämnet psilocybin som alltså finns i magiska svampar, i kontrollerade former har visat sig hjälpa mot depression i flera vetenskapliga studier. Så vad beror det på?

LÄS OCKSÅ: Högre risk att frånskilda drabbas av psykisk ohälsa

Psilocybin kopplar samman hjärnan

Enligt en intervju på SVT med David Nutt, som är professor i neuropsykofarmakalogi vid Imperial College i London, samt Robin Carhart-Harris, professor i psykologi, så gör psilocybin-ruset att hjärnans olika delar blir bättre sammankopplade efteråt.

Robin Carhart-Harris förklarar det så här:

– Under drogpåverkan kommunicerar hjärnans delar mycket friare, vi kan se det som fantasin skapar. Det abstrakta, symboliska och fantasifulla tänkandet övergår till något som vi varseblir: fantasin bli på ett sätt synlig och något som vi kan uppfatta.

LÄS OCKSÅ: Maten som lindrar ångest

Svårt att fly från ältande

En konstig sak som forskarna upptäckte när de avbildade hjärnan med hjälp av magnetkamerabilder av nästan 60 personer, var att psilocybin släckte ned de delar av hjärnan som är kända för att kunna orsaka depression.

När vi utvecklas och växer upp tränas vi i att göra vissa saker bra. Vi tvingar hjärnan att göra samma sak om och om igen, som att tala samma språk och bli en del av det mänskliga samhället. Det låser hjärnan i att bli väldigt tillförlitlig och konsekvent. Men ibland, om hjärnan bli för låst i ett depressivt tänkande och ältande så kan vi inte fly från det – förutom under ett psykedeliskt rus, förklarar David Nutt.

Psilocybin gör nämligen att hjärnan blir ”befriad” så att den hamnar i ett tillstånd som den inte varit i sedan vi var bebisar. När hjärnan ”blir återställd” är den inte lika stelbent och repetitiv i sitt ältande tankemönster. Den fungerar mer normalt, säger David Nutt.

LÄS OCKSÅ: Högre risk att frånskilda drabbas av psykisk ohälsa

Dubbelt så många fick effekt

Och när forskarna jämförde effekten av psilocybin kontra vanliga antidepressiva läkemedel (SSRI), så var det procentuellt sett dubbelt så många som fick minskade symtom i den grupp som testade psilocybin jämfört med i gruppen som testade SSRI. Närmare bestämt 60 procent jämfört med 30 procent.

Även om studien var liten, drar forskarna slutsatsen att psilocybin är ett minst lika bra alternativ som antidepressiva läkemedel. Och de som testade substansen uppgav också att de mådde bättre.

LÄS OCKSÅ: Forskare har listat bästa maten för psykisk hälsa

Verksamt på ett annat sätt i hjärnan

Detta tror forskarna beror på att psilocybin är verksamt på ett annat ställe i hjärnan än SSRI, i kortex; den tänkande delen av hjärnan. Våra upplevelser av njutning blir inte dämpade som vid SSRI. Dessa läkemedel dämpar nämligen inte bara depressiva symtom, utan även andra delar i hjärnans emotionella center.

Effekten av psilocybin har vidare visat sig vara långvarig, i form av permanenta hjärnförändringar, synliga även efter en månad. Och över ett år senare har man fortfarande kunnat se psykologiska effekter.

Källa: Vetenskapens värld, SVT

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons