”Helst gör jag ostgratinerade potatisbitar för extra krisp och serverar dem i mjukt bröd med chipotlerostad svamp. Tillbehören går att variera i all oändlighet vilket gör denna fenomenala rätt omöjlig att tröttna på”, skriver bokaktuella matkreatören Julia Tuvesson som skapat detta recept
Ingredienser
4 portioner
Bas:
4–5 portabellosvampar
1 spetspaprika, strimlad
1 liten rödlök, strimlad
2–3 msk tacokrydda
1–2 tsk chipotlepulver eller ½ msk chipotlepasta
3 msk rapsolja
2–3 dl riven Västerbottensost eller annan god lagrad ost
450 g potatis, i pyttbitar
½ citron, saften
salt och nymalen svartpeppar
Topping och tillbehör:
färsk koriander
små tortillabröd
tomatsalsa, t ex ”riven tomatsalsa” i boken ”Plåtmat, se s. 127
Gräddfil, gärna ”avhängd gräddfil, se s. 121
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
Bryt svampen i grova bitar. Lägg svamp, paprika och rödlök på ena halvan av en plåt med bakplåtspapper. Strö över kryddor och ringla på olja. Rör runt så att allt täcks.
Lägg den rivna osten på den andra halvan av plåten. Lägg potatisen ovanpå osten i ett jämnt lager. Salta och peppra.
Låt rosta i cirka 20 minuter. Plåten är klar när potatisen mjuknat och osten krispat till sig. Blanda ihop allt på plåten precis före servering. Pressa över lite citronsaft.
Servera i varma tortillabröd med riven tomatsalsa, gräddfil och koriander.
TESTA OCKSÅ: Julia Tuvessons gnocchiplåt med rostade grönsaker och burrata
(Foto: Campher)

Receptet kommer från boken ”Plåtmat 2 – din guide till en grönare vardag” (Polaris) av Julia Tuvesson, känd från bloggen och Instagramkontot Tuvesonsskans.