Visste du att varje människa bär på omkring 40 biljoner bakterier? Hela 80 procent av dessa finns i tarmsystemet, där de utför viktiga uppgifter för vår hälsa. Detta gör vår tarmflora till ett levande ekosystem med hundratals olika bakteriearter. Bland dessa finns de goda mjölksyrabakterierna, som tillsammans med våra matsmältningsenzymer bryter ner och spjälkar maten vi äter. Ju fler goda tarmbakterier vi har desto bättre mår vår mage. Men om de minskar, kan de mindre snälla bakterierna ta över och leda till obalans och orsaka olika hälsoproblem som gaser, uppsvälldhet, diarré och förstoppning. Ofta kan stress, dålig kost eller brist på fibrer vara anledningar till besvären.
Synbiotika – det bästa av två världar
För att återställa en tarmflora som är ur balans kan man tillföra synbiotika som är en kombination av probiotika och prebiotika och som kan beskrivas som det bästa av två världar. Probiotika, som även kallas mjölksyrabakterier, innehåller levande mikroorganismer som bakterier och ibland även jäst. Bakterierna delas in i olika familjer och arter, där bifidobakterier är kända för att vara aktiva i tjocktarmen medan lactobaciller trivs högre upp i tarmsystemet. Dessa probiotiska bakterier som ofta finns i yoghurter och kosttillskott, återställer balansen mellan de ”onda” och ”goda” bakterierna i tarmen och främjar en sund tarmflora.
Prebiotika å andra sidan är en typ av kostfiber som finns naturligt i många livsmedel, som råa rotfrukter, blåbär och havre. Dessa fibrer fungerar som mat för de goda bakterierna, vilket hjälper dem att frodas och multiplicera sig. En kost rik på prebiotika stödjer alltså inte bara vår tarmhälsa, utan hjälper även de goda bakterierna att göra sitt jobb bättre.
Med synbiotika får vi därmed både de goda bakterierna och fibrerna som de behöver för att trivas. Man kan tänka på fibrerna som en ”matsäck” som hjälper bakterierna på deras resa till tarmen. Väl framme får bakterierna den näring de behöver för att mångdubbla sig och hjälpa oss må bra.
LÄS OCKSÅ: Magdoktorn: ”Det finns så mycket vi kan göra för att magen ska må bättre”
Forskningens ljus
Under de senaste åren har intresset för synbiotika ökat och forskningen har verkligen tagit fart. En av de mest inflytelserika forskarna på området var professor Stig Bengmark, som tidigt insåg hur viktig en hälsosam tarmflora är för vår övergripande hälsa. Redan 1999 började han ett projekt för att hitta en antiinflammatorisk elit av mjölksyrabakterier. Tillsammans med sitt team studerade han över 500 olika bakteriestammar och valde ut fyra unika stammar för sina hälsofrämjande egenskaper. Dessa kombinerades med fyra typer av växtfibrer och blev så småningom det patenterade forskningspreparatet Synbiotic 2000.
Synbiotic 2000 har varit föremål för många studier på universitet och sjukhus över hela världen och har visat sig vara effektivt mot inflammation, samt för att återställa tarmfloran och stärka immunförsvaret. Tack vare professor Stig Bengmarks banbrytande arbete har fler och fler fått upp ögonen för fördelarna med synbiotika.
Trots att Stig Bengmark gick bort i december 2023, lever hans forskning vidare. Många fortsätter att utforska vad synbiotika kan göra för vår hälsa och hur vi kan kombinera pro- och prebiotika för att skapa en optimalt fungerande tarmflora.
Av Anna Flodberg
Vad är vad?
Probiotika: Levande mikroorganismer (vanligtvis bakterier eller jäst) som främjar en hälsosam tarmflora, stödjer matsmältningen och immunförsvaret. Finns bland annat i yoghurt, kefir och fermenterade grönsaker.
Prebiotika: Kostfiber som fungerar som ”mat” för probiotika och främjar tillväxten och aktiviteten av goda bakterier i tarmen. Finns bland annat i lök, vitlök, bananer och fullkornsprodukter.
Synbiotika: En kombination av probiotika och prebiotika som syftar till att förbättra tarmfloran och öka de positiva effekterna av båda. Finns i vissa kosttillskott och speciallivsmedel.
Postbiotika: Metaboliter eller biprodukter som produceras av probiotiska bakterier. Kan ha hälsofrämjande effekter, såsom antiinflammatoriska egenskaper. Studeras för potentiella hälsofördelar och användning i kosttillskott.
Professor Stig Bengmark.