Annons
Annons

Probiotika – bra för både tarm och hjärna

Probiotika kan göra mer än att förbättra tarmhälsan. Det kan också indirekt förbättra hjärnans funktioner visar studier.

Redaktionen

20 februari, 2023
Probiotika – bra för både tarm och hjärna
Dela inlägget

Probiotika kan göra mer än att förbättra tarmhälsan. De kan också indirekt förbättra hjärnans funktioner visar studier.

Forskning har visat att det finns en koppling mellan tarmen och hjärnan, ett partnerskap som på engelska kallas gut-brainaxistarm-hjärnaxeln. De två är länkade genom biokemisk signalering mellan nervsystemet i matsmältningskanalen, och det centrala nervsystemet, som inkluderar hjärnan.

Den främsta förbindelsen mellan hjärnan och tarmen är vagusnerven som är kroppens längsta nerv. Tarmen kallas den ”andra hjärna” eftersom den producerar signalsubstanser som serotonin, dopamin och GABA, som alla har viktiga funktioner för att reglera humöret. Det finns siffror som säger att hela 90 procent av vårt serotonin tillverkas i matsmältningskanalen.

LÄS OCKSÅ: Forskare har listat bästa maten för psykisk hälsa

Går åt olika håll

Det som påverkar tarmen påverkar ofta hjärnan och vice versa. När hjärnan identifierar problem skickar den varningssignaler till tarmen, vilket gör att stressande händelser kan orsaka matsmältningsproblem som nervös eller upprörd mage. Åt andra hållet kan problem som IBS, Crohns eller kronisk förstoppning utlösa ångest eller depression.

Men kopplingen fungerar även på andra sätt, exempelvis hjälper tarmen till att reglera aptiten genom att informera hjärnan när det är dags att sluta äta. Ungefär 20 minuter efter att vi slutat äta producerar tarmmikrober proteiner som kan dämpar aptiten, ungefär lika lång tid som det tar för oss att känna oss mätta.

LÄS OCKSÅ: 6 anledningar att satsa på fermenterat

Probiotika lindrar stress och ångest

Enligt viss forskning kan probiotika bidra till att förbättra humöret och den kognitiva funktionen samt mildra stress och ångest. En studie från 2016 visade att Alzheimerpatienter som intog mjölk som innehöll fyra probiotiska bakteriearter i 12 veckor gjorde bättre ifrån sig på ett test som mätte kognitiv funktion jämfört med de som drack vanlig mjölk .

LÄS OCKSÅ: Henrik Ennart: “Din lycka går via magen”

Lugnare med yoghurt

Och ena annan mindre studie fann att kvinnor som åt yoghurt med en blandning av probiotika, två gånger om dagen i fyra veckor, var lugnare när de utsattes för bilder av arga och rädda ansikten jämfört med en kontrollgrupp. Yoghurtgruppen hade även lägre aktivitet i den del av hjärnan som bearbetar inre kroppsupplevelser – som de som härstammar från tarmen.

Det är för tidigt att bedöma exakt vilken funktion probiotika kan ha i kopplingen mellan hjärnan och tarmen men mycket talar för att goda bakterier inte bara stödjer en friskare tarm, utan också en friskare hjärna.

Av Inger Palm

Källa Harvard health

Annons
Annons