Under soliga sommardagar räcker det med att exponera sig för solen under 15-20 minuter för att täcka in dagsbehovet av D-vitamin. Efter höstdagjämningen ligger solen för lågt i Sverige för att kroppen ska kunna lagra in D-vitamin.
Halveringstiden på D-vitamin är mellan tre veckor och två månader, vilket betyder att det kan vara en god idé att ta ett kosttillskott fram till vårdagjämning när intensiteten på solens strålar ökar och kroppen återigen kan lagra D-vitamin från solen. Äldre, överviktiga och mörkhyade personer har svårare att lagra och bilda D-vitamin. En studie som publicerades i Journal of the American Osteopathic Association, visade att om du inte har tillräckligt med magnesium i kroppen så kan vitamin D ligga kvar i sin inaktiva form.
Förkalkade blodkärl
Mohammed S. Razzaque, professor i patologi vid Lake Erie College of Osteopathic Medicine som är medförfattare till studien menar att vi ofta tar D-vitamintillskott utan att veta hur de metaboliseras i kroppen. Han menar att om det inte finns tillräckligt med magnesium i kroppen är D-vitamin varken säkert eller meningsfullt att ta.
Ett intag av D-vitamintillskott kan nämligen öka kalcium- och fosfatnivåerna i kroppen även om du har brist på D-vitamin. Har du inte tillräckligt med magnesium i kroppen finns det risk att drabbas av förkalkade blodkärl. De som har optimala magnesiumnivåer i kroppen behöver inte lika mycket D-vitamintillskott för att uppnå en bra D-vitaminhalt. Enligt professor Razzaque minskar magnesium också risken för att drabbas av benskörhet och frakturer. De som har brist på D-vitamin och magnesium kan med tiden få problem med hjärta, kärl och skelettet.
Magnesiumrika livsmedel
I Sverige finns en pågående debatt om det dagliga intaget av magnesium. Livsmedelsverket rekommenderar 300 milligram för kvinnor och 350 för män. Det finns forskning som menar att vi behöver få i oss 500-700 milligram per dag. I USA innehåller standardkosten bara hälften av det rekommenderade intaget som ligger på motsvarande siffra för kvinnor och män – 320 och 420 milligram. Under en graviditet ökar också behovet av magnesium för kvinnor.
Konsumtionen av magnesium och andra mineraler från obearbetade livsmedel har minskat de senaste decennierna. Magnesium försvinner när livsmedels processas, vilket betyder att de som äter halvfabrikat har låg magnesiumhalt och gör klokt i att komplettera med ett tillskott. Livsmedel som innehåller mycket magnesium är till exempel bananer, broccoli, bönor, cashewnötter, mandel, äggula, fiskolja, linfrön, bladgrönsaker, pumpafrön, solrosfrön och fullkorn.
Källa: Researchers find low magnesium levels make vitamin D ineffective
Studien: Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function